Istra je nedavno postala središte inovativnog projekta koji obećava revolucionirati prehrambenu industriju ne samo u Hrvatskoj, nego i u svijetu. Na ekskluzivnom događaju u vinariji Tomaz predstavljen je, naime, Murari Green Angus projekt. Ovaj pionirski poduhvat uključuje uzgoj Black Angus goveda čiju prehranu većinom čini konoplja, što je jedinstveno na globalnoj razini.
Konoplja daje veću kvalitetu mesa
Tvrtka Hemp Histrica, smještena u slikovitom selu Murari podno Motovuna, vodi ovu inicijativu. Osim uzgoja konoplje na farmi se uzgajaju i Black Angus goveda, pažljivo odabrana na licenciranoj farmi u Irskoj i transportirana na istarsko tlo. Farma je najveća u Istri i jedina u svijetu koja koristi konoplju u prehrani svojih goveda.
Rafaela Babić, direktorica Hemp Histrice, otkrila je da je na farmi dvjestotinjak grla, uglavnom Black Angusa, ali uzgajaju i istarske boškarine i magarce. Prehrana goveda uključuje značajan udio konoplje, što je prema prvim analizama pozitivno utjecalo na kvalitetu i nutritivnu vrijednost mesa govedine.
Jedinstveni projekt proizvodnje "terapeutskog mesa"
Karlo Kovačić, idejni začetnik i stručni savjetnik projekta, naglasio je da je ovaj projekt jedinstven u svijetu jer, koliko im je poznato, nigdje drugdje goveda nisu hranjena konopljom. Projekt ima ambiciozan cilj revitalizacije stočarstva u Istri kroz razvoj vrhunske gastronomije uz korištenje konoplje.
"Proteinski i umirujući sastojci konoplje pozitivno djeluju na razvoj mesnog tkiva, stvarajući meso iznimne kvalitete", zaključio je Kovačić i dodao da je krajnji cilj projekta proizvodnja "terapeutskog mesa", čime bi se Istra s još jednom namirnicom pozicionirala na svjetskoj gastronomskoj karti.
Ova priča predstavlja spoj tradicionalne izvrsnosti pasmine Black Angus i suvremenih metoda uzgoja koje koriste industrijsku konoplju kao ključnu komponentu prehrane goveda. Rezultat toga je meso iznimne kvalitete, bogatog okusa i visoke nutritivne vrijednosti. Cijela proizvodnja odvija se u Istri, podno Motovuna u malom mjestu Murari.
Jedna od ključnih karakteristika mesa Black Angusa je mramoriranost, odnosno izbalansirana količina intermuskularnog masnog tkiva koja mesu pruža sočnost i bogat, maslačast okus. Provedenom analizom pokazalo se da je meso goveda hranjenog konopljom još bogatije Omega-3 i Omega-6 masnim kiselinama čime ono postaje još bogatije nutritivnim vrijednostima.
Uzgoj Black Angusa hranjenih konopljom osigurava ne samo visokokvalitetno meso, već i etički održiv pristup poljoprivredi. Goveda su na slobodnoj ispaši, hrane se travom, žitaricama i konopljom, što osigurava idealan balans okusa i teksture, a istovremeno doprinosi očuvanju okoliša.
Podrška vinarije Tomaz
Vinarija Tomaz moderna je oaza enologije, koja je svoja vrata otvorila u listopadu prošle godine, nudi zapanjujući panoramski pogled na čarobni Motovun i slikovitu dolinu rijeke Mirne.
Upravo su rijeka Mirna, bogato istarsko tlo i tajanstvene motovunske šume bile izvor nepresušne inspiracije i temelj autentičnosti vina Tomaz. Svaka kapljica odražava neumorni rad, duboku ljubav i predanost cijele obitelji Tomaz koja je s ljubavlju utkala svoj život u stvaranje nečeg doista posebnog i nezaboravnog.
Što je od toga divnog mesa skuhao David Skoko
Renomirani hrvatski chef David Skoko prati cijelu priču od samog početka stoga je upravo on priredio ekskluzivnu večeru od četiri slijeda, s ciljem stvaranja savršenog gastronomskog ugođaja u kojem su se sljubljivali steakovi Green Angusa s vrhunskim vinima vinarije Tomaz.
Večera je započela delikatnim Green Frikandoom sa skutom, savršeno uparenim s osvježavajućim pjenušcem Pier Blanc de Noir. Drugi slijed bio je sočni Green Denver steak s fažoletima, uz koji nam je lijepo legao Rose Teran Flaminio 2023.
Slijedila je elegantna Green Picanha s radičem, uz robusni Teran Barbarossa 2020. Za kraj nezaboravne večere poslužen je raskošni Green Entracto s melanzanom, uparen s bogatim Teranom Superior 2020.
Meso je bilo pripremljeno na jednostavan, ali sofisticiran način, naglašavajući njegove prirodne arome, čime je svaki zalogaj postao jedinstveno iskustvo upotpunjeno izvanrednim vinima. Svaki slijed pokazao je izvanrednu kvalitetu mesa koje je sve koji su ga kušali očaralo svojim okusom i teksturom.
"Ovo meso ne znam bih li stavio na prvo ili drugo mjesto najboljeg mesa koje sam ikada kušao.“, izjavio je Klaudio Tomaz, vlasnik vinarije Tomaz, koji iza sebe ima impresivnih 20 godina mesarskog iskustva.
"Ovo je korak naprijed koji do sada nije bio realiziran. Omogućujemo konoplji da pruži svoj maksimum kroz pozitivan utjecaj na masnoće u mesu.
Danas smo tek zagrebali površinu ovog projekta i priredili pretpremijeru kušanja mesa koje još uvijek nije dostupno na tržištu, nigdje u svijetu“, dodao je chef David Skoko.