U moslavačkoj vinariji Trdenić prošli je tjedan predstavljeno meso wagyu goveda koje na obiteljskoj farmi u Lekeniku uzgaja Siniša Birčić. I jedini je u Hrvatskoj.
“Meso je spremno za pripremu nakon što odleži između 50 i 100 dana. Trajanje odležavanja ovisi o tome koliko je meso prošarano masnoćom. Što više nalikuje mramoru, može dulje odležavati”, rekao je Siniša Birčić čija obitelj ima 40 hektara zemlje i oko 150 grla stoke, među kojima je 40-ak wagyu goveda.
Vrhunski odresci mogu se kupiti jedino na farmi u Lekeniku
Ovi preukusni wagyu steakovi zasad se mogu kupiti jedino na farmi Black Bull u Lekeniku, a cijena je 170 eura po kilogramu. Burger stoji 35 eura, a imaju i steakove od goveda black angus po 50 eura za kilogram.
Zanimljivo, Birčić je otkrio kako posebnu pozornost posvećuju prehrani wagyu goveda, karakterističnih po mašću prošaranim steakovima. Tako su njegova grla uživala u napolitankama i brašnu od pečenih, sušenih i samljevenih ostataka maslina nakon prešanja maslinova ulja.
Odreske je pekao pravi znalac
Steakove je za pedesetak uzvanika savršeno ispekao Tomislav Trboglav, chef novootvorenog novozagrebačkog restorana Marble Steakhouse, a s prisutnima je podijelio i savjete kako najbolje ispeći ovakvo vrhunsko meso.
A sada malo o vinskoj pratnji etiketa iz vinarije Trdenić… Kao piće dobrodošlice poslužen je pjenušac Trdenić. Od škrleta je i sasvim je suh, napravljen bez dodavanja likera, i izražene svježine. Kušali smo i mirni, svježi Škrlet 2022. intenzivnih sortnih aroma breskve i zelene jabuke.
Kušali smo i Pinot Gris Trdenić Family Fonders Selection 2015. Pretpremijerno smo mogli kušati i Trdenićev crni pinot iz 2019. Koji na tržište izlazi za tri mjeseca.