Šampion 31. Izložbe vina izvornih hrvatskih sorti i najbolje ocijenjeno vino među mladim škrletima je Škrlet 2024. Vina Košutić iz Kutine. Ovo vino osvojilo je veliku zlatnu medalju. Škrlet Familia 2023. iste vinarije, također s velikim zlatom, prvi je među odležanim škrletima.
Veliku zlatnu medalju osvojilo je i najbolje ocijenjeno vino od ostalih bijelih autohtonih sorti, a to je Pošip Sur lie 2022. Vinarije Toreta iz Smokvice na Korčuli.
Festival MoslaVina Kutina, Hrvoje Košutić šampion ocjenjivanja
215 vina, 127 njih od 15 autohtonih sorti
Ocjenjivanje je bilo uoči Izložbe te Festivala vina MoslaVina 2025. Kutina 23. i 24. svibnja. Na ocjenjivanje je stiglo 215 uzoraka, među kojima je bilo 127 vina od 25 autohtonih sorti. Najzastupljeniji je, naravno, bio škrlet sa 61 uzorkom. Priznanja su dodijeljena u petak, tijekom otvorenja Festivala koji se u Kutini nastavio i u subotu. Ocjenjivači su dodijelili i 77 zlatnih, 99 srebrnih te 17 brončanih medalja.
Najbolje ocijenjeno vino od neautohtonih sorti članova Udruge vinogradara i voćara Moslavine "Lujo Miklaužić" je Gewürztraminer 2021. Vinarije Trdenić iz Popovače. Među crnim vinima od autohtonih sorti prvi je Teran Il Primo 2021. motovunske vinarije Fakin, a najbolje ocijenjeno jantarno vino je Debit Oya Noya 2020. Vinarije Ante Sladić iz Plastova pokraj Skradina.
MoslaVina
Predsjednik ocjenjivanja bio je sommelier Josip Orišković, s diplomama ASI International i HSK, a ocjenjivačke komisije vodili su osnivači Vinskoga kluba Tomo Jakopović i Ivo Kozarčanin. Vina su ocjenjivali vinski znanstvenici, enolozi, sommelieri i distributeri vina dr. sc. Zvjezdana Marković, Jana Košćec, Matea Jagar, Ivana Ovčina Čagalj, Lovro Miklaužić, Stevan Kostreš, Marko Škarica i Toni Babić.
Posjetitelji Festivala na kutinskom Trgu dr. Franje Tuđmana mogli su uživati u velikom broju nagrađenih vina, ali i ostalih koja su ponudili izlagači. Bilo je i fine hrane te dobre glazbe.
Panel "Škrlet u novom ruhu"
Škrlet dobio svoju čašu!
Neposredno prije otvaranja u ispunjenoj Multimedijalnoj dvorani na Trgu dr. Franje Tuđmana bila je i panel rasprava "Škrlet u novom ruhu" na kojoj je predstavljena i Riedelova čaša za vina od ove sorte. Posjetitelji su mogli usporedno kušati najbolji ovogodišnji škrlet iz klasične čaše za bijelo vino te ove odabrane za sortu pa vidjeti koliko oblik može pridonijeti većem uživanju u vinu. Zaključak - škrlet iz čaše za škrlet bio je mirisniji i bogatiji aromama, osjećalo se puno više cvjetnih aroma.
Svako vino nosi neku poruku i prava čaša jasno će je prenijeti, rekla je Ivana Ovčina Čagalj, Riedelova brand ambasadorica iz Miva galerije vina. Dodala je kako škrlet sredinom lipnja putuje i u Kinu, na ovogodišnje ocjenjivanje Concours Mondial de Bruxelles.
Vinar Nikica Katić iz Kleti Romić podsjetio je kako je sorta nastala u Moslavini, spominje se još sredinom 19. stoljeća kad je Jožef Gregorić prijavio berbu škrleta, te kako je 100 posto hrvatska. Hrvoje Košutić, iz obiteljske vinarije čiji je škrlet ove godine najbolji, istaknuo je kako su vina od ove sorte dobro pozicionirana od Zagreba do Dubrovnika.
Oko 90 posto škrleta su mlada i svježa vina, ali ima i pjenušavih, odležanih pa i jantarnih, odnosno dugo maceriranih. Nude ih u najboljim restoranima, a vinarije Kosovec i Voštinić Klasnić izvoze ih i u SAD. Kupci ih traže, a sadašnja 73 hektara pod škrletom su premalo. Trebamo širiti nasade, upozorio je.
Škrlet je dobio svoju čašu
Juraj Orenda iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vinarstva naveo je kako se vinarima može olakšati izvoz korištenjem novca iz vinske omotnice u kojoj je 1,2 milijuna eura na godinu namijenjeno promicanju vina na tržištima trećih zemalja i dovođenju novinara iz tih zemalja u Hrvatsku, a Josip Orišković objasnio uz koja jela škrlet ima mjesta za stolom.
Ljeti volimo hranu od laganih i lepršavih namirnice kojima pristaju i takva vina, a škrlet je sigurno jedno od njih. Vrlo je lako sljubiti škrlete s kvarnerskom i mediteranskom kuhinjom zato što mali ostatak šećera i lepršavo tijelo odlično pristaju jelima od najfinijih namirnica poput jastoga i škampa. Štoviše, ističu im i produžavaju okuse, rekao je.
Antun Glavica
Posjet vinariji Glavica
Posjet vinariji Glavica koja ima prvo hrvatsko vino s certifikatom Demeter
Divan uvod u ovu raspravu te izložbu vina poslije nje bio je posjet vinariji Glavica na Mramor Brdu u Gornjoj Gračenici. Braća Antun i Ivan Glavica posvećeni su ekološkom vinogradarstvu i vinarstvu, a prvi su u Hrvatskoj, 2023. godine, dobili prestižni biodinamički certifikat Demeter.
"Velika je to potvrda naše posvećenosti zahtjevnoj biodinamičkoj poljoprivredi i proizvodnji vina vrhunske kvalitete", istaknuli su pokazujući vinograd ispod vinarije kojim šeće 50-ak patuljastih ovaca, 30-ak gusaka i 20-ak kokoši.
"Zahvaljujući njima, taj vinograd nikad nisu trebali pognojiti", objasnio je Antun.
Vrijedni radnici u biodinamičkom vinogradu vinarije Glavica
Posjet vinariji Glavica
Zbog životinja u vinogradu imaju i poseban uzgojni oblik. Trsovi su oblikovani tako da se grozdovi razvijaju relativno visoko kako ih životinje ne bi obrstile prije berbe. Proveli su grupu gostiju iz Zagreba i kroz prekrasan podrum, nudeći na kušanje škrlete različitih stilova iz bačava, kao i izvanrednu frankovku 2021. iz vinograda starog 75 godina.
"Grožđe se ne može usporediti s onim ih mlađih vinograda. Nekad uberemo pola kilograma, nekad kilogram po trsu, ali kvaliteta je izvanredna", ponosan je Antun.
Oko njihove vinarije raste vinsko turističko selo. Sagradili su nekoliko vila za goste, dva dodatna apartmana, pri kraju je bazen, a iza njega su i dvije nove kuće namijenjene destileriji te pivnici. Opremu su već kupili.
Biodinamički škrlet vinariej Glavica