U Rovinju je predstavljen novi koncept Weekend Food Festivala, koji će se po četvrti put održati od 11. do 13. travnja u staroj Tvornici duhana, i to pod novim sloganom “Eat Local, Think Global”. Ove godine naglasak je na sezonalnosti, održivosti i autentičnim iskustvima koja će posjetiteljima omogućiti da Istru dožive kroz vrhunske okuse i priče koje hrana nosi sa sobom.
Predstavljanje Weekend Food Festivala
Spoj svjetskih kulinarskih zvijezda i lokalne zajednice
"Iznimno smo ponosni što i ove godine ostajemo na visokoj razini kvalitete, što potvrđuje i dolazak jedne od najvećih kulinarskih legendi Marca Pierrea Whitea. No ove godine radimo i važan iskorak u novom smjeru fokusirajući se na lokalnu zajednicu i vrhunsko korištenje lokalnih namirnica.
Želimo stvoriti nešto posebno i spojiti autohtonu Istru sa svjetskim trendovima, povezati lokalne proizvođače s globalnim gastro trendovima. Mi smo festival koji okuplja profesionalce, food entuzijaste i predstavnike industrije te stvaramo zajednicu unutar koje svi mogu surađivati, dijeliti ideje, ali i razvijati svoje specifične interese”, izjavio je Tomo Ricov, direktor svih Weekend festivala.
Darko Ivančević, Tomo Ricov i David Flam
Predstavljanje Weekend Food festivala u Rovinju
RANGITE! - Istrian Food Market
Tome u prilog govori i novost ovogodišnjeg festivala, RANGITE! - Istrian Food Market – jedinstvena gastronomska zona sa slobodnim ulazom za sve posjetitelje.
RANGITE! - Istrian Food Market pažljivo je osmišljen koncept Maistre, a njegov cilj je oživjeti autentičnu rovinjsku i mediteransku kuhinju kroz radionice i prezentacije koje istražuju povijest i običaje pripreme hrane. Pod motom "Kako je dela nono, kako dela unuk", RANGITE! - Istrian Food Market postaje mjesto susreta tradicije i inovacije, u skladu s filozofijom festivala “Eat Local, Think Global”. Posjetitelji će moći uživati u lokalnim specijalitetima poput fuža, pasutica i domaćeg žgvaceta te kroz okuse otkrivati bogatu povijest Rovinja.
Vrhunska gastronomija i autentični istarski doživljaji
Weekend Food Festival privlači raznoliku publiku, uključujući goste kojima su vrhunska gastronomija te luksuzni i premium smještaj ključni motivi dolaska. Upravo za njih, Maistra je pripremila Maistra Collection Gourmet Weekend ponudu, koja uključuje ekskluzivne večere u Michelinovim restoranima s gostujućim chefovima, ali i autentične istarske doživljaje poput pripreme istarske supe i kruha, lova na tartufe, kušanja svježih kamenica iz Limskog zaljeva te radionica izrade sira.
Flavours of Istria
Flavours of Istria u restoranu Cap Aureo
Okuse nove festivalske filozofije "Eat Local, Think Global" na putovanju su imali priliku doživjeti i gosti kroz večeru u restoranu Cap Aureo, gdje je chef Jeffrey Vella servirao autentične lokalne delicije poput domaćeg sira, kruha i maslina, spajajući ih s modernim kreacijama poput cvjetače ukuhane s Veli Jože sirom i dumplinga s crnim zimskim tartufom pod nazivom “Flavours of Istria”.
Na izvrsnoj večeri s potpisom Maistrina chefa Jeffreyja Velle i pastry chefice Maše Salopek, sve je počelo uz izvrsni pjenušac Coronica Due od 100% malvazije, napravljen tradicionalnom metodom te pozdrav iz kuhinje - panna cottu od borovice i pinjola s gelom od mirte. Izvrstan Coronica pjenušac sjajno je pratio i tri snacka Naš sir, naš kruh, naše masline, naše ulje, tart od luka i tartufa te tartlet od nori alge i brokule.
Flavours of Istria u restoranu Cap Aureo
Flavours of Istria u restoranu Cap Aureo
Uz prvi slijed, u kojem je glavna zvijezda bila cvjetača pripremljena na nekoliko načina pili smo vrlo posebno vino vinarije Damjanić - duraniju iz 2023., vino od stare istarske sorte koja je nekoć bila bolje zastupljena od malvazije, a sada ju je vinar Ivan Damjanić spasio od zaborava.
Potom je slijedio romb u smeđem maslacu i sarma od pečene kokoši i heljde, uz crni papar i crni tartuf. Ovo jelo pratila je izvrsna sur lie Capeletto Malvazija 2020. vinarije Radovan. Nakon toga oduševila nas je usoljena lokalna svinjetina pečena na roštilju, uz celer i oscietra kavijar te fenomenalan Merlot Supreme Magnum 2015. vinarije Franc Arman.
Flavours of Istria u restoranu Cap Aureo
Nakon preddeserta - sorbeta i ulja od komorača te dehidriranog grejpa, uslijedio je desert nazvan Slojevi jabuke (kandirana jabuka, semifreddo od pečene jabuke, film, biskvit od mliječne marmelade i ružmarin) uz koji je savršeno pasalo vino Clai Tasel 2019. od prosušenih bobica bijelog muškata. Za kraj, pastry chefica Maša Salopek počastila nas je s tri vrlo ukusna i maštovita petit fours zalogaja.
Osim divnih zalogaja i odličnog izbora vina, odnosno wine pairinga, moramo pohvaliti i izvrstan servis te prezentaciju jela i vina koja goste odlično uvodi u cijelu priču autentičnih istarskih okusa.
“Ovakva sinergija kakvu stvaramo na ovogodišnjem Weekend Food Festivalu čini sve sudionike ponosnima jer svjedočite kako ljudi pokazuju istinsku inicijativu u našoj industriji, posebno na lokalnoj razini. Iako veliki sustavi možda nude konzistentnost, stvarna promjena dolazi kroz podršku lokalnim obiteljima i proizvođačima.
Upravo zato je naša večera "Flavours of Istria" demonstrirala tu filozofiju - spojili smo lokalne namirnice poput našeg lokalnog sira, kruha i maslinovog ulja s modernim tehnikama kako bismo stvorili jedinstvena i moderna jela. Kako Weekend Food Festival raste, širimo naše večere i izvan Maistrinih restorana, pozivajući chefove i restorane iz susjedstva poput Montea da nam se pridruže. Jer kada mi rastemo, želimo da i drugi rastu s nama - to je prava bit razmišljanja lokalno", izjavio je Jeffrey Vella, izvršni chef restorana Cap Aureo.
Pogledaj galeriju s večere Flavours of Istria...
Večere gostujućih chefova
"Veliko nam je zadovoljstvo biti domaćinom i partnerom četvrtog izdanja Weekend Food Festivala, koji okuplja neka od najuglednijih imena svjetske gastronomske scene. Rovinj, sa svojom prepoznatljivom tradicijom, kulturom i vrhunskom gastronomskom reputacijom, kao grad s prvom Michelinovom zvjezdicom u Hrvatskoj te prvim restoranom s dvije zvjezdice, savršena je destinacija za ovakav događaj
Ističemo važnost vrhunske enogastronomije u izgradnji sveobuhvatnog, visoko pozicioniranog turističkog proizvoda za našu destinaciju. Razvoj jednog aspekta bez drugog je nezamisliv“, izjavio je David Flam, direktor marketinga Maistre.
Od gostujućih chefova tijekom festivala 11. travnja u restoranu Monte posebnu večeru pripremat će Giulio Gigli. U Cap Aureu 12. travnja gostuje JP McMahon, vlasnik i kulinarski direktor restorana Aniar s Michelinovom zvjezdicom. Iste večeri, u restoranu Agli Amici Rovinj, gastronomski doživljaj kreirat će Matteo Metullio, dok u restoranu Tekka by Lone kulinarske kreacije donosi Hubert Wallner, jedan od najboljih austrijskih chefova, višestruko nagrađivan Michelinovim zvjezdicama.
Lov na tartufe
Lov na tartufe
Izuzetni doživljaji - lov na tartufe i kušanje vrhunskih vina
Tijekom predstavljanja Maistra Collection Gourmet Weekenda posjetitelji su imali priliku obići neke od najboljih istarskih proizvođača, upoznati njihov rad i kušati vrhunske proizvode. Od lovaca na tartufe u Buzetu - obitelji Prodan, do vinarije Damjanić. Tom prilikom, organizatori su naglasili važnost povezivanja posjetitelja s proizvođačima i chefovima koji oblikuju suvremenu istarsku gastronomiju.
“Ove godine festival dobiva jednu novu dimenziju koja spaja industriju s autentičnim lokalnim iskustvom. Upravo je to svrha Weekend Food Festivala - spoj tradicionalnog znanja i suvremenih pristupa, gdje lokalni proizvođači i globalna industrija zajedno stvaraju nove vrijednosti. S formatima poput RANGITE! - Istrian Food Marketa i bogatom expo zonom od ove godine stvaramo platformu gdje se povezuju svi aspekti gastro scene, od malih proizvođača do vodećih imena industrije”, dodao je Darko Ivančević, novi direktor Weekend Food Festivala.
Kod poznate tartufarske familije Prodan u Buzetu doznali smo se o tartufima. Od toga kako su ih Istrijani još 60-ih godina prošlog stoljeća smatrali nekim čudnim gljivama, sve dok nisu saznali sve o njihovoj gastronomskoj vrijednosti, pa sve do danas kada je Istra jedna od vodećih svjetskih regija za pronalazak ovih aromatičnih gastronomskih dragulja. Okušali smo se i u lovu na tartufe te kasnije promatrali kako se od ulovljenog priprema odlična fritaja.
Posjet vinariji Damjanić
Posjet vinariji Damjanić
Posjet vinariji Damjanić - Ivan i Željka Dajmanić
U vinariji Damjanić doznali smo sve o njihovoj obiteljskoj vinarskoj povijesti i tome kako je još davne 1928. pradjed Ivana Damjanića osvojio Grand Prix na Svjetskoj izložbi vina u Parizu za svoje crveno vino. Vinarija Damjanić u svom sadašnjem obliku krenula je od nule, a zahvaljujući Ivanu Damjaniću i njegovoj supruzi Željki sada su vrlo uspješni te svoj rad i u nazivima vina, vinifikaciji te kupažama temelje na oslanjanju na istarsku tradiciju. Tako su jedni od rijetkih koji prave vino od skoro zaboravljene istarske sorte duranija koja je nekada bu Istri bila zastupljenija od malvazije.
Osim posjeta Prodan tartufima te vinariji Damjanić, u sklopu Maistra Collection Gourmet Weekenda, posjetitelji će moći bukirati i iskustva kao što su kušanje kamenica u Limskom kanalu, promatrati (i naravno, kušati, proizvedeno!) proizvodnju lokalnog sira u Žminju ili pak pripremu istarske supe i kruha u Rovinju.
Ulaznice za Weekend Food Festival mogu se osigurati na službenoj web stranici, a sve novosti možete pratiti i na službenim Instagram, TikTok i Facebook kanalima. Cjelokupnu Maistra Collection Gourmet Weekend ponudu možete pronaći na službenoj web stranici Maistre.