Najave 20. ožujka 2019.

Novi vinski festivali u Splitu i Zadru!

foto: Silvija Munda
gastro postao gastro.24sata.hr
Dalmacija će sljedećih mjesec dana biti poprište susreta s najboljim vinarima regije i posebnim gostima širom Europe!

Festival “Vino Dalmacije”

Ovaj festival po drugi puta okuplja dalmatinske vinare i ugostitelje s ciljem poboljšanja ugostiteljske ponude u Dalmaciji, a održava se u petak i subotu 22. i 23. ožujka, u restoranu Kampus u sklopu Sveučilišnog Kampusa u Splitu (Cvite Fiskovića 3).

 | Author: Getty Images foto: Getty Images

Bit će to je mjesto susreta proizvođača i ljubitelja vina, vrhunskih someliera i chefova, hotelijera i ugostitelja. Cilj mu je uz ugodno druženje promovirati očuvanje autohtonih dalmatinskih sorti i tradicije, ali jednako tako i upoznavanje zainteresirane javnosti sa suvremenim načinima proizvodnje vina i uživanja u njima.

Već je prvi festival privukao brojnu i raznoliku publiku. Svi koji su se okupili - od studenata i nastavnika na studiju Mediteranske poljoprivrede, preko ugostitelja i hotelijera, do predstavnika medija i vinskih ljubitelja - pokazali su velik interes za sjajna dalmatinska vina bogate povijesti te još uvijek nedovoljno iskorišten potencijal autohtonih sorti.

 | Author: promo foto: promo

Festival je najbolja prigoda za ostvarivanje poslovnih kontakata s vodećim dalmatinskim vinskim kućama te s proizvođačima opreme za vinogradarstvo i vinarstvo. Iznimno je koristan ugostiteljima za uspostavljanje poslovnih suradnji pa se očekuje da će njihov interes za festival ove godine biti još izraženiji.

Osim izložbenih štandova dalmatinskih vinara, očekuje na 7 radionica koje obrađuju ukupno više od 20 različitih sorti koje možemo naći na dalmatinskom području. Više o radionicama te kako se prijaviti možete saznati na web stranici festivala.

Svi posjetitelji će moći uživati u specijalitetima i umijeću renomiranih dalmatinskih chefova; Brace Sanjina, Hrvoja Zirojevića i Ivana Pažanina koji će kuhati u humanitarne svrhe.

 | Author: Silvija Munda foto: Silvija Munda

Zadar Wine Festival 2019

Treće izdanje Zadar Wine Festivala, najozbiljnijeg festivala u Dalmaciji, održat će se 6. i 7. travnja 2019. godine, u zadarskom Arsenalu. Kao najava festivala, od 27. 3. - 5. 4. 2019. održat će se podmanifestacija „Deset dana restorana“.

Zadar i Zadarska županija trenutno su jedna od najbrže rastućih vinskih regija u Hrvatskoj, a sve više vinara, međunarodna priznanja i velike investicije u vinarstvu, povod su organizacije vrhunskog festivala vina u Zadru koji, sad već treću godinu za redom, okuplja proizvođače, ugostitelje i ljubitelje vina. Zadar Wine Festival 2019 održat će se uz pokroviteljstvo i podršku Ministarstva poljoprivrede RH, Grada Zadra, Zadarske županije, Hrvatske gospodarske komore, Turističke zajednice grada Zadra i Turističke zajednice Zadarske županije.

 | Author: Silvija Munda foto: Silvija Munda

Titulu "najozbiljnijeg u Dalmaciji" osvojio je odličnom organizacijom, načinom prezentacije vina i delicija te bogatim programom... Svaki vinoljubac na Zadar Wine Festivalu može naći nešto za sebe, naučiti nešto novo i pritom se odlično zabaviti. Jednako važno - ugostiteljima je ukazana važnost tako da se mogu prijaviti te zatražiti svoje besplatne ulaznice.

"Naime, ovo je područje kroz cijelu godinu, a prvenstveno tijekom turističke sezone vrlo značajno tržište za plasman vina malih i velikih proizvođača iz cijele Hrvatske. Stoga je ovakav festival izvrsna prilika proizvođačima da predstave vina i sorte svoje regije.", ističe Ivan Stiblik, organizator Zadar Wine Festivala i povjerenik Hrvatskog Sommelier Kluba za Dalmaciju te dodaje: "Poznata je činjenica da suvremeni ugostitelji u svojim vinskim kartama moraju imati veliki izbor vina različitih sorti, a ova manifestacija će im pomoći pri njihovom odabiru."

 | Author: Silvija Munda foto: Silvija Munda

Tijekom dva festivalska dana u jedinstvenom ambijentu, zadarskom Arsenalu, 500 godina starom spomeniku kulture koji svojim izgledom privlači ljude sa svih strana svijeta, kojega će osvijetliti "sunčeva svjetlost zarobljena u vodi", posjetitelje očekuje mnoštvo renomiranih izlagača i glazbeni program. U hotelu Almayer - Art & Heritage i u hotelu Bastion održavat će se zanimljive i poučne radionice; izdvojit ćemo tek neke: Jo Ahearne će voditi predavanje "Champagne and prosecco", bit će predstavljena vina od autohtone moslavačke sorte Škrlet, Vina Laguna priprema predstavljanje linije Festigia, održat će se i radionica sljubljivanja hrane i vina, predstavit će se vina mađarske regije Villány...

Festivalski dani počinju već u ožujku. Kao najava festivala, od 27. 3. - 5. 4. održat će se podmanifestacija „Deset dana restorana“ u kojoj će sudjelovati zadarski ugostitelji. Tijekom deset dana, zadarski restorani uključeni u događaj nudit će meni od tri slijeda s čašom vina iz Zadarske županije, po cijeni od 110 kuna.

 | Author: Silvija Munda foto: Silvija Munda

"Zadar Wine Festival, pravi vinski đir. Izuzetna priča, festival koji me iznimno ugodno iznenadio. U svakom pogledu. Bez pretjerivanja spada u sam vrh vinskih festivala u Lijepoj našoj." - napisao je vinski novinar Tomislav Stiplošek, nakon što je posjetio festival prošle godine. Očekujemo da i ove godine Festival opravda te zadrži sve osvojene titule.

6. i 7. 4. 2019., u zadarskom Arsenalu, radno vrijeme festivala bit će od 14:00 do 20:00 sati, a detaljan program i sve ostale informacije možete pratiti na Facebook stranici i na web stranici Zadar Wine Festivala.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.