Najave 01. prosinca 2023.

Od Melkiorovih fritula do Medakovih kobasica, sve nam to nudi Slatki Zrinjevac

Slatki Zrinjevac
Melkior Bašić priprema babine fritule i pohani kruh s domaćim umacima i posipima foto: Filip Bašić
gastro postao gastro.24sata.hr
Slatki Zrinjevac pokrenuo je RougeMarin Marina Medaka, a sudjeluju i Melkiorovo slatko carstvo, Feliz Navidad by Mario Mihelj, Još manji Kai, Boogie Lab, Sugar Daddy, Polar Express, Shank, Santa's House

Puno odlične hrane – slane i slatke, toplih napitaka, dobre glazbe i zabave, nezaboravnog druženja, ali i originalnih obrtničkih rukotvorina čeka posjetitelje na Slatkom Zrinjevcu koji službeno kreće u subotu 2. prosinca u najljepšem parku u Zagrebu. Glazbeni paviljon na Zrinjevcu u sljedećih mjesec dana pretvara se u čarobnu pozornicu na otvorenom, a Zrinjevac odijeva svoju sjajnu blagdansku odoru i postaje Slatki Zrinjevac. 

 

Možda vas zanima... RougeMarin i Marin Medak najavljuju Slatki Zrinjevac! Najave

 

Slatki Zrinjevac postaje i najpopularnija gastro oaza i mjesto druženja, od ponedjeljka do četvrtka od 12 do 23 sata, petkom od 12 do ponoći, subotom od 10 do ponoći te nedjeljom od 10 do 23 sata. U sljedećim tjednima najavljuju nam hladno vrijeme pa će šalica kuhanog vina ili topli gin sigurno dobro doći. Bit će posebno ukusni, jer ih možete popiti iz porculanskih šalica, koje su i jedan od light motiva ovog, prvog održivog adventa. Mogu se kupiti i zadržati kao suvenir ili posuditi i vratiti, no vjerujemo da će mnoge šalice pronaći svoje nove domove.

 | Author: Filip Bašić Slatki Zrinjevac foto: Filip Bašić  | Author: Filip Bašić Slatki Zrinjevac - obrtnici foto: Filip Bašić

Deset je obrtnika, koji jedva čekaju posjetiteljima predstaviti svoje ručno izrađene suvenire: Srčeko, Go Retro, Grošek, Farbica, Sirius 4 US, Pompon, Croaticanna, Nena plišanci, Bakina čarolija i Glory. Kod njih se mogu pronaći originalni pokloni za drage osobe - od igračaka, ručno rađenih kuglica za bor, licitarskih srca, ručno izrađenog nakita... 

“Poslije RougeMarin parka mi iz RougeMarina odlučili smo da ćemo raditi svoj festival. Iduće godine planiramo čak 3 svoja festivala. Ove godine smo se prijavili na natječaj i dobili Zrinjevac kao lokaciju za Advent. Naša ideja bila je da napravimo dizajn izvučen iz tradicijskog licitara – tako smo i došli do naziva Slatki Zrinjevac. No iako se naš advent zove Slatki Zrinjevac, na njemu ima puno više slane nego slatke ponude.

 | Author: Filip Bašić Slatki Zrinjevac - porculanske šalice foto: Filip Bašić

 | Author: Filip Bašić Slatki Zrinjevac - Sit&Meet foto: Filip Bašić  | Author: Filip Bašić Slatki Zrinjevac - chefovi foto: Filip Bašić

Želimo da se ljudi dulje zadrže kod nas, da se druže, da ugodno provedu vrijeme na Slatkom Zrinjevcu pa tako u i oko Glazbenog paviljona planiramo puno programa. Uz brojne glazbene nastupe, planiramo i zanimljive radionice, masterclassove u kojima će sudjelovati David Skoko, Dino Galvagno, Mate Janković, Mario Mihelj, pa i ja...

Imamo 10 kućica koje prodaju rukotvorine – većinom iz Zagreba i okolice – od kožne galanterije do filca i njegovih teglica – ručno rađenih voćnih kuglica pa nadalje. Uglavnom, odlučili smo pokrenuti jednu priču koja je drugačija nego sve do sada i kreirati atmosferu kakvu Zrinjevac zaslužuje“, tako nas je u priču Slatkog Zrinjevca uveo chef i vlasnik RougeMarina Marin Medak.

 | Author: Bojan Haron Markičević Vesele ručno rađene lizalice - Sugar Daddy foto: Bojan Haron Markičević  | Author: Bojan Haron Markičević Feliz Navidad by Mario Mihelj - pohane palačinke foto: Bojan Haron Markičević

Osim bajkovitog uređenja, glazbe i suvenira na Slatkom Zrinjevcu osjetit će se, naravno, brojni primamljivi mirisi delicija. Ponuda bi se mogla sažeti u 18 vrsta različitih kobasica iz raznih dijelova svijeta, više vrsta fritula, spravljenih po domaćim receptima, posebnih dimnih koktela i onih nastalih kao kreacija Filipa Lipnika i njegovog Art of Bar.

Kućica Feliz Navidad i chef Mario Mihelj pripremaju južnoameričke specijalitete i neobični desert – puhane punjene palačinke, Boogie Lab Croštulica posebno je osmislio slane i slatke kroštule, a Melkiorovo slatko carstvo razveselit će i najzahtjevnija nepca fritulama i pohanim kruhom s homemade preljevima, a sve po bakinoj recepturi.

 | Author: Filip Bašić Boogie Lab Croštulica foto: Filip Bašić  | Author: Bojan Haron Markičević Vojnicki grah - Šepak foto: Bojan Haron Markičević

Još manji Kai donosi razne verzije bao bunsa, a Sugar Daddy nudi raskoš ručno rađenih lizaljki i makedonskog sudžuka. Polar Express priprema kreativnu ponudu kobasica uz prigodne tople koktele Amaretto punch, Santa's favorite teranino i Spicy hot gin, dok je Shank ponosan na bucka bunceka i raznovrsne kobasice i fritule.

Santa’s House zasigurno će plijeniti pažnju grahosom i buncašem, a u Kaiser kobasa kućici by RougeMarin moći ćete pronaći sasvim posebnu kobasicu kakvu još nikad niste probali. Veseli pajcek ponosno ističe svoju porchettu koja će se peći na licu mjesta, a Germ knedla nudi slasticu bez koje se na Adventu ne može.

 | Author: Bojan Haron Markičević Rudolf premium burger - Santas House foto: Bojan Haron Markičević  | Author: Bojan Haron Markičević Prženice - Melkiorovo slatko carstvo foto: Bojan Haron Markičević  | Author: Bojan Haron Markičević Porchetta - Veseli pajcek by RougeMarin foto: Bojan Haron Markičević

Kuhano vino – crno i bijelo, naglašava Marin Medak, prave u suradnji s vinarijom Royal Hill te ga kuhaju bez šećera što će sigurno razveseliti sve koji nisu ljubitelji preslatkih toplih zimskih napitaka. Također, uoči Adventa napravili su analizu vina (na sumpor primjerice) koje će se kuhati na Slatkom Zrinjevcu te jamče da nitko o njega neće dobiti glavobolju.

“50% prodaje na adventskim sajmovima ide na kuhano vino tako da smo mu se posebno posvetili“, objasnio je chef Medak.

 | Author: Bojan Haron Markičević Makedonski sudžuk - Sugar Daddy foto: Bojan Haron Markičević  | Author: Bojan Haron Markičević Kaiser - Kaiser kobasa by RougeMarin foto: Bojan Haron Markičević  | Author: Bojan Haron Markičević Germknedla s pistacijom by RougeMarin foto: Bojan Haron Markičević

Glazbeni program 2.12. otvara Ante Gelo s bendom (Iva Ajduković, Alen Đuras, Josip Palameta, Goran Kovačić, Nino Krznar, Mario Klarić). U danima koji slijede nastupaju mnogi DJ-evi: DJ Ivica Premec, DJ Xxxtended, DJ Tom Saloonski, DJ Marko Bezjak aka DJ eM Bee i DJ Mental Blue.

Višestruko nagrađivani saksofonist Ivan Premelč svoj će originalni glazbeni pečat ostaviti na Zrinjevcu baš na Božić, a glazbena skupina La Papa (čelo, ukulele i virtualni bubanj) stručnjak je za dobru zabavu - repertoar koji sviraju pokriva sve od klasike, jazz standarda pa do najnovijeg popa ili rocka. Posjetitelji će moći zaplesati i uz svirke uživo uz grupe Eter i Fighting Fish te Gramophonix, a 9.12 posjetiteljima će darovati cjelovečernji koncert Tatjana Matejaš Cameron - Tajči

 | Author: Bojan Haron Markičević Fritule Vanilija- Melkiorovo slatko carstvo foto: Bojan Haron Markičević  | Author: Bojan Haron Markičević Hot Dog - Sugar Daddy foto: Bojan Haron Markičević

 | Author: Bojan Haron Markičević Domaća kobasica s crvenom paprikom - Polar Express foto: Bojan Haron Markičević

Posjetitelji se na Zrinjevcu u idućih malo više od mjesec dana mogu zabaviti uz projekt Sit&Meet – skulpture zaslužnih Hrvata iz povijesti pokraj kojih će moći odmoriti na klupi te snimiti fotografije za uspomenu.

U prodajnu dijelu Slatkog Zrinjevca tu je i Filip Filković Philatz, umjetnik i redatelj, koji predstavlja umjetnički projekt “Staklenke Malog Zagreba”. Bilježi šarm Zagreba minijaturnim prikazima gradskih znamenitosti u staklenkama, a svaka je od njih pravo umjetničko djelo te originalan blagdanski poklon. 

Posebno čarobna atmosfera obasjat će Slatki Zrinjevac u subotu, 2.12. oko 19:30 sati kada će se održati tradicionalno paljenje adventskih svjećica koje označava službeni početak adventskog slavlja u Zagrebu.

 | Author: Bojan Haron Markičević foto: Bojan Haron Markičević  | Author: Bojan Haron Markičević Crunchy beef empanada - Feliz Navidad foto: Bojan Haron Markičević  | Author: Bojan Haron Markičević Churrosi - Polar Express foto: Bojan Haron Markičević  | Author: Bojan Haron Markičević Bao buns - Još manji Kai foto: Bojan Haron Markičević

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.