Najave 16. kolovoza 2023.

Pelješac: S okusom mora, s okusom soli...

Solana Ston
Tradicionalno branje soli u stonskoj solani foto: TZ općine Ston
gastro postao gastro.24sata.hr
Od lani, otkad je izgrađen most, Pelješac je još pristupačniji, no njegova iskonska ljepota i divljina ostala je netaknuta i jednostavno neodoljiva. Za one koji će ovog ljeta prema jugu Dalmacije, evo što nikako ne smiju propustiti!

Najveći poluotok južnog Jadrana, Pelješac, očarava svojoj ljepotom, iskonskom divljinom i mogućnostima koje nudi, a premda je predivan tijekom cijele godine, u ljetnim mjesecima posebno mami posjetitelje da ga istraže. Otkad je lani izgrađen Pelješki most, koji je sam po sebi turistička atrakcija, Pelješac je još dostupniji i još zanimljiviji. Ovdje ste doista na slatkim mukama što posjetiti, gdje se kupati i u čemu sve uživati! Ovo je naš must have za ljeto 2023.!

 | Author: TZ općine Ston Solana Ston foto: TZ općine Ston  | Author: TZ općine Ston Solana Ston - pogled iz zraka foto: TZ općine Ston

Festival soli - jedinstvena manifestacija

Već 4.000 godina u Stonu se na tradicionalan način – samo uz dodatak mora, sunca i vjetra – vadi sol. Kako je bilo tada, tako je i danas, pa je prava šteta proći kroz Ston i ne posjetiti jednu od najstarijih, ali i najočuvanijih solana u Europi. Pa i nadaleko poznate stonske zidine tu su podignute kako bi zaštitili ljude i ovaj dragocjeni mineral koji im je donosio bogatstvo.

Čak 58 bazena, od toga devet kristalizacijskih, nazvanih po svecima, mogućnost sudjelovanja u vađenju soli, u koju se ne dodaju baš nikakvi aditivi…, sve vas to očekuje u Stonu.

 

Sladoled s okusom Pelješca Možda vas zanima... Imamo recept za originalni sladoled s okusom Pelješca! Špajza

 

Ova ambijentalno mjesto središte je Festivala soli koji se održava na čitavom poluotoku od 30. kolovoza do 15. rujna. Gastronomska događanja, sajam tradicijskih proizvoda, glazbene večeri, koncerti, predstave, radionice za djecu, Likovna kolonija, vađenje cvijeta soli…, očekuje vas dva tjedna zabave i hedonizma.

 | Author: TZ općine Orebić Dingač foto: TZ općine Orebić

Vinska tura

Vinska tura po Pelješcu se ne propušta! Na ovom poluotoku više je od 250 vinara, autohtona sorta plavac mali daje vrhunske rezultate, a čuveni su plavci sa zaštićenih vinorodnih položaja Dingača i Postupa te s Ponikava i Drača.

S čašom vrhunskog vina u ruci, u društvu ljubaznih domaćina i u srcu živopisnog vinogorja, Pelješac ćete doživjeti u njegovoj iskonskoj ljepoti. A i samo pogled iz vinograda koji se protežu iznad bajkovitih plaža i tirkiznog mora vrijedi milijune!

 | Author: Boutique vinarija Mikulić Muzej pelješke tradicije foto: Boutique vinarija Mikulić

More, sunce i kultura

Divna, ime ove plaže desetak kilometara udaljene od Trpnja govori sve. A tek plaža Vučine u Žuljani; tu je i šljunčani raj Duba, potom Trstenica u Orebiću, idealna za obitelji s djecom... Pelješke uvale skrivaju neke od najljepših plaža na Jadranu.

Za one pak koji vole muzeje i osjetiti bilo kraja kojeg posjećuju te se upoznati s tradicijom, Pelješac ima što ponuditi. Muzej pelješke tradicije u Mokalu kod Orebića, s impresivnom zbirkom amfora starih 2.000 godina, bačvama, kotlovima za rakiju, starim pećima, mlinicom za maslinovo ulje…, Pomorski muzej u Orebiću, koji osim pomorske i arheološke zbirke, čuva i vrijednu zbirku knjiga pomorskih kapetana; Muzej vinogradarstva i vinarstva u Putnikovićima, prvi takve vrste u Hrvatskoj… - impresioniraju posjetitelje originalnim postavima i pričama.

 | Author: TZ općine Ston Muzej vinogradarstva i vinarstva PZ Putniković foto: TZ općine Ston

Podsjetimo, pelješac je pravi raj za ljubitelje aktivnog odmora. Surfanje  na plaži u Vignju, pet kružnih biciklističkih staza ukupne dužine 184 kilometra te šest planinarskih ruta, ukupne dužine 39 kilometra. Pravi spektakl i najbolji pogled nudi vrh Sveti Ilija iznad Orebića sa svojih 961 metar visine.

 

Festival peljeških kapetana Možda vas zanima... Od sredine svibnja do kraja rujna na Pelješcu ćemo uživati u ribi, soli, izvrsnom vinu i bogatoj tradiciji Najave

 

Kamenice - okus mora, izravno iz mora

Vožnja brodom iz Malog Stona, Hodilja, Luke i Zamasline do uzgajališta kamenica u Malostonskom zaljevu i degustacija direktno iz mora super je doživljaj.

Iako se mogu jesti pohane, pečene i u raznim drugim kombinacijama, kamenice su najbolje ovako svježe s nekoliko kapi limuna. Takve imaju najbolji okus. Okus mora!

 | Author: TZ općine Ston Malostonske kamenice foto: TZ općine Ston

 

Dingač Možda vas zanima... Američki Vogue oduševljen hrvatskim vinskim regijama Najave

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.