Vrhunsko vino (posebice malvazija i teran), fenomenalno maslinovo ulje i tartufi koji su među najmirisnijima na svijetu - namirnice su po kojima na prvu prepoznajemo Istru. Kroz popularnu Gramperijadu naučili smo da se u Istri uzgaja i vrhunski krumpir te se od njega pripremaju odlična autohtona jela. A sada otkrivamo i odličan istarski češnjak!
Vrhunski istarski češnjak kao glavna zvijezda
Naime, ovu subotu i nedjelju, 3. i 4. kolovoza, u Poreču na Trgu slobode održat će se peto izdanje sve popularnijeg Festivala istarskog češnjaka.
Organizatori su kao i prijašnjih godina Udruga proizvođača istarskog češnjaka, Upravni odjel za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije, Klaster za promociju proizvoda iz Istre i IQ oznaku Istarske razvojne agencije (IDA), te Grad Poreč-Parenzo, Grad Buje-Buie i Grad Buzet.
Festival se otvara u subotu u 10 sati, kada će svoje proizvode na štandovima predstaviti 10 OPG-ova koji proizvode istarski češnjak (OPG Calabura iz Vižintina kod Oprtlja, OPG Ekonomija iz Svete Nedelje, OPG Zvijezdana Križmanić iz Ježenja kod Pazina, OPG Vilim Jakša iz Cerovlja, OPG Dario Antonac iz Oprtlja, OPG Stanko Bratović iz Muntrilja, OPG Dean Pamić Nefat iz Pazina, OPG Zoran Celić iz Krbuna kraj Pićna, OPG Ivan Radetić iz Jakići Gorinji, i OPG Nikol Udovičić iz Rovinja).
Dodjela oznake IQ - Istrian Quality
Nakon otvaranja festivala, u subotu u 10.30 sati dodijelit će se i oznaka IQ (Istrian Quality) za iznimnu kvalitetu češnjaka koju će dobiti proizvođači za istarski crveni češnjak, istarski rozi češnjak i za istarski ljubičasti češnjak.
Svi zainteresirani će na štandovima moći kupiti rešte pravog domaćeg istarskog češnjaka, ali i razne proizvode od češnjaka poput namaza od češnjaka, ukiseljene paske i umak od paski.
Također, Udruga će imati svoj info punkt na kojem će proizvođači davati savjete vezano za uzgoj, proizvodnju i čuvanje češnjaka, s obzirom na to da dobivaju velik broj upita mladih poljoprivrednika koji žele uzgajati češnjak, a od koji se neki i prvi put predstavljaju na manifestaciji.
Slasna jela s češnjakom
U subotu u 17 sati pridružit će im se i chef Antonio Brajković koji će posjetiteljima pripremiti jela uz upotrebu istarskog češnjaka.
Valja naglasiti kako su izlagači za porečki festival posebno čuvali dio uroda, pa će tako zainteresirani moći kupiti pravi istarski češnjak. Prodavat će se samo u reštama, i to za cijenu od 10 eura za reštu (oko 1 kg) i 6 eura za reštu od pola kg.
Najtraženiji je - istarski rozi češnjak
Udruga proizvođača istarskog češnjaka počela s radom u veljači 2018., te broje više od 20 članova, a sve više imaju upita za članstvo, posebice mladih poljoprivrednika koji bi se eljeli baviti uzgojem istarskog češnjaka.
Istarski proizvođači nude istarski crveni i rozi češnjak, a ovaj je potonji dosta tražen s obzirom da nije sklon bolestima i u dobrim uvjetima skladištenja može trajati i do godinu dana.
Festival traje subotu i nedjelju od 10 do 20 sati na Trgu slobode u Poreču.