Špajza 02. srpnja 2024.

Ovih 7 namirnica snižava krvni tlak

voće, povrće
Brojno voće i povrće pomaže u snižavanju krvnog tlaka
foto: Allison Saeng/Unsplash
Cikla, češnjak, krumpir... Otkrij kako određene namirnice mogu pomoći u kontroli krvnoga tlaka i poboljšanju zdravlja tvog srca

Visoki krvni tlak ili hipertenzija jedan je od glavnih čimbenika rizika za kardiovaskularne bolesti te vodeći uzrok smrtnosti u svijetu. Što je još šokantnije, gotovo polovica odraslih pati od hipertenzije, a većina njih nije toga niti svjesna jer visoki tlak nema simptoma..

Zdrave životne navike

Srećom, krvni tlak može se kontrolirati promjenama načina života, kao što su smanjenje stresa, reduciranje unosa soli, redovita tjelesna aktivnost, nepušenje i zdrava prehrana. Prehrana koja se preporučuje uključuje prvenstveno povrće, mliječne proizvode s niskim udjelom masti, piletinu bez kože, ribu i biljna ulja.

7 namirnica za snižavanje krvnog tlaka | Author: Freepik U prehranu uključite voće i povrće foto: Freepik

Treba izbjegavati zasićene i trans-masti, alkohol, sol, masno meso i dodane šećere. Uz to, istraživanja pokazuju da, slijedite li DASH dijetu (Dietary Approaches to Stop Hypertension), možete smanjiti krvni tlak.

Prema ovoj dijeti, mikronutrijenti posebno korisni za krvni tlak su kalij, kalcij i magnezij, dok je natrij potrebno ograničiti. Određene namirnice imaju ključne hranjive tvari ili jedinstvena svojstva koja šire krvne žile i snižavaju krvni tlak.

batat Možda vas zanima... Pogreška koju vjerojatno radiš kod kuhanja batata Špajza

Najbolje namirnice za zdrav krvni tlak

Cikla

Možda ćeš se nasmijati na izreku "ništa ne može nadmašiti ciklu", ali cikla je doista visoko na popisu namirnica koje snižavaju krvni tlak. Ove korjenaste povrtnice bogate su nitratima, koje tijelo pretvara u dušikov oksid koji pak opušta i širi krvne žile te poboljšava protok krvi. Nitrati također smanjuju količinu posla koji srce mora obaviti kako bi pumpalo krv kroz sustav.

7 namirnica za snižavanje krvnog tlaka | Author: Timolina / Freepik Cikla snižava krvni tlak foto: Timolina / Freepik

Prema istraživanjima, brojni su blagotvorni učinci soka od cikle, upravo zato što je bogat nitratima. Primjerice, velika meta-analiza studija otkrila je da konzumiranje 70 do 250 mililitara soka od cikle dnevno tijekom 3 do 60 dana dovodi do značajnog smanjenja sistoličkog krvnog tlaka.

Sok od đumbira i cikle Možda vas zanima... Otkrij novu omiljenu kombinaciju: sok od đumbira i cikle Recepti cikla, rižoto od cikle Možda vas zanima... Fini, kremasti rižoto od cikle - jelo za uživanje Recepti

Krumpir

Krumpir se često odbacuje zbog visokog glikemijskog indeksa, no krumpir je zapravo nutritivno bogata namirnica vrijedna uključivanja u prehranu koja pomaže u borbi s hipertenzijom.

krumpir | Author: Jeshoots.com/Unsplash Krumpir foto: Jeshoots.com/Unsplash

Jedan mali krumpir (oko 150 grama) sadrži 515 miligrama kalija - više nego što biste dobili u banani! Taj kalij pomaže tijelu izlučiti natrij i smanjiti napetost u stijenkama krvnih žila, što zauzvrat pomaže sniziti krvni tlak. Osim toga, kada se pripremi s korom i kuha u ulju poput maslinova ili avokadova, dobivaš i korisna vlakana te zdrave masnoće.

Palačinke od krumpira i mladog luka Možda vas zanima... SLANI DORUČAK Palačinke od krumpira i mladog luka Recepti

Tofu

Mnogo je zbunjujućih informacija o sojinim namirnicama kao što je tofu, no one su općenito sigurne osim ako nemaš alergiju na soju. Ne samo da su sigurne, već su različite studije pronašle da veći unos sojinih namirnica povezan s nižim krvnim tlakom.

 | Author: Shutterstock Tofu foto: Shutterstock

Znanstvenici smatraju kako to ima veze s biljnim spojevima u soji zvanim izoflavoni. Oni pomažu u širenju krvnih žila, dijelom kroz povećanje izlučivanja dušikova oksida.

Osim toga, tofu i edamame osiguravaju vlakna, kalij i polinezasićene masnoće koje podržavaju zdravu funkciju srca i krvnih žila.

Češnjak

Bez obzira na to voliš li češnjak u prahu, ekstraktu, ulju ili cijelog, uvođenje češnjaka u prehranu ukusan je način za snižavanje krvnog tlaka. Češnjak može pomoći sniziti krvni tlak osobama koje već imaju hipertenziju zahvaljujući spojevima poput alicina, aliina i S-alil-L-cisteina (SAC). Ovi spojevi mogu smanjiti upalu, djelovati kao antioksidansi i širiti krvne žile, što je dobro za protok krvi.

 | Author: Fernando Prado/Unsplash Češnjak foto: Fernando Prado/Unsplash

Nedavna studija otkrila je kako uzimanje male doze crnog češnjaka bogatog SAC-om pomaže smanjiti krvni tlak i povećati dušikov oksid kod pacijenata s blagom hipertenzijom. Ako dosad niste koristili češnjak, započnite s mljevenim kao dio preljeve za salate ili obogaćivanje jela.

klice češnjaka Možda vas zanima... Je li proklijali češnjak dobar za jelo? Špajza Palenta s češnjakom i ružmarinom Možda vas zanima... Prilog ili glavno jelo: Palenta s češnjakom i ružmarinom Recepti

Sjemenke bundeve

Sjemenke bundeve isplati se dodati u smočnicu, na policu s grickalicama, zbog njihovih koristi za krvni tlak. Izvrstan su izvor magnezija i kalija, kombinacije minerala koji pomažu sniziti krvni tlak i promicati zdravlje srca.

7 namirnica za snižavanje krvnog tlak | Author: Jcomp / Freepik Dodaj sjemenke bundeve u smoothieje, salate ili peciva foto: Jcomp / Freepik

Oko 27 grama bućinih sjemenki sadrži čak 37% preporučene dnevne doze magnezija. Dodaj sjemenke bundeve u smoothieje, salate ili peciva poput kruha s tikvicama ili bananama. Za ukusnu grickalicu, pecite sjemenke bundeve i pospite ih omiljenom mješavinom začina.

Bobičasto voće

Mnogi su zbunjeni oko toga trebaju li jesti voće zbog sadržaja šećera. Voće nije samo preporučeno prema prehrambenim smjernicama, već je i skupina hrane čiju konzumaciju potiče DASH.

 | Author: shutterstock Bobice su bogate antocijanima flavonolima, koje srce voli foto: shutterstock

Bobičasto voće posebno je korisno za hipertenziju. Bobice su bogate antocijanima i nekim flavonolima. Antocijani su ono što bobicama daje boju, a pomažu u prevenciji srčanih bolesti

Jedna studija pokazala je kako konzumacija jedne šalice borovnica dnevno poboljšava protok krvi i bioraspoloživost dušikova oksida.

Bazgine bobice Možda vas zanima... Od bazginih bobica napravi genijalan džem ili sirup Špajza borovnice Možda vas zanima... Kako što dulje sačuvati borovnice u hladnjaku Špajza Muffini s borovnicama Možda vas zanima... Zdravija varijanta obožavanih muffina s borovnicama Recepti

Naranče

Još jedno voće koje možda zanemaruješ su naranče. Naranče sadrže hesperidin, antioksidans koji može biti koristan za zdravlje srca.

naranče, sok od naranče | Author: Patrick Fore/Unsplash Naranče i sok od naranče - sjajan saveznik protiv povišenog tlaka foto: Patrick Fore/Unsplash

Istraživanja pokazuju da hesperidin koristi kardiovaskularnom zdravlju na različite načine, uključujući pomoć u smanjenju krvnog tlaka. Ovaj spoj povećava bioraspoloživost dušikova oksida i smanjuje upalu, što može pomoći smanjiti i sistolički i dijastolički krvni tlak.

Čak i pijenje soka od naranče može biti korisno jer i dalje dobivate vitamine i minerale.

Prouči i ove zdrave savjete!

Ljetna salata s piletinom i sezonskim voćem Možda vas zanima... Što jesti sve dane mjesečnog ciklusa i osjećati se sjajno? Špajza smeđa riža Možda vas zanima... Koliko je smeđa riža zapravo zdrava i kako je skuhati? Špajza Možda vas zanima... Evo kako možeš uživati u hrani bez neželjenih posljedica Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.