Špajza 18. lipnja 2024.

Što jesti sve dane mjesečnog ciklusa i osjećati se sjajno?

Ljetna salata s piletinom i sezonskim voćem
Ljetna salata s piletinom i sezonskim voćem
foto: Taylor Kiser/Unsplash
Nekada ti se čini da ti je gotovo cijeli mjesec jedan veliki PMS. A ni ostatak nije lakši… Možda jedeš krivu hranu?

Uvriježilo se mišljenje kako je svaka nepredviđena i neugodna ženska reakcija trigerirana hormonima – najprije zbog PMS-a, a potom zbog menopauze. Naravno da je riječ o predrasudama.

Međutim, to ne znači da nisi svjesna promjena u svom tijelu i raspoloženju tijekom mjeseca. No možda nisi znala da i prehrana može utjecati na intenzitet simptoma i to kako se osjećaš u svakoj fazi ciklusa, od menstruacije do ovulacije i dalje.

 | Author: Getty Images Podrži svoje tijelo zdravom prehranom foto: Getty Images

Prirodne hormonalne fluktuacije tijekom menstrualnog ciklusa mogu utjecati na različite aspekte metabolizma, uključujući brzinu metabolizma, osjetljivost na inzulin i regulaciju apetita.

Estrogen i progesteron, glavni hormoni uključeni u ciklus, mogu utjecati na razinu energije, iskorištavanje makronutrijenata i signale gladi. U nastavku doznaj što se zapravo događa u tvom tijelu u svakoj fazi menstrualnog ciklusa te kako zdravom prehranom podržati svoje tijelo (i osjećati se najbolje) tijekom cijelog mjeseca.

Menstrualna faza (0. do 7. dan)

Tijekom menstruacije razine hormona progesterona i estrogena su najniže. Smanjenje progesterona može izazvati upalne reakcije, bol i nelagodu. Što jesti i zašto?

Antioksidansi poput zelenog povrća, orašastih plodova, cjelovitih žitarica, bobičastog voća i zelenog čaja mogu neutralizirati slobodne radikale i smanjiti menstrualne grčeve.

 | Author: Thinkstock Đumbir foto: Thinkstock

Protuupalne namirnice - đumbir, kurkuma, tamna čokolada i ekstra djevičansko maslinovo ulje, mogu pomoći smanjiti upalu, a složeni ugljikohidrati poput graha, leće, cjelovitih žitarica, breskvi i jabuka mogu pak stabilizirati šećer u krvi i osigurati dugotrajan izvor energije.

Folikularna faza (8. do 13. dan)

Ova faza počinje nakon menstruacije, a tijelo se priprema za ovulaciju. Razina estrogena raste, što može poboljšati raspoloženje i energiju.

Što jesti i zašto? Ugljikohidrati ujutro i zdrave masti - smeđa riža, zob, mahunarke, avokado, losos i jaja - osiguravaju energiju i pomažu u regulaciji razine inzulina. 

Losos sa špinatom | Author: Taha Samet Arslan/Pexels Losos sa špinatom foto: Taha Samet Arslan/Pexels

Fitoestrogeni poput soje, lanenih sjemenki, slanutka i leće mogu pak pomoći uravnotežiti razinu estrogena. Smanjenje unosa ultraobrađene hrane, alkohola i kofeina poboljšat će energiju i kvalitetu sna.

Ovulacijska faza (14. do 17. dan)

Razina estrogena i drugih hormona u ovoj fazi doseže vrhunac kako bi potaknula oslobađanje jajašca. Što jesti i zašto?

Sporije apsorbirajući ugljikohidrati, zob, kvinoja, ječam, leća i grah, pomoći će stabilizirati razinu inzulina, dok će bobičasto voće, tamna čokolada, masna riba i bademi smanjiti upalu i poboljšati raspoloženje. Izbjegavanje prerađenog mesa, gaziranih sokova i rafiniranih šećera može spriječiti inzulinsku rezistenciju.

 | Author: Thinkstock Pečeno povrće foto: Thinkstock

Lutealna faza (17. do 28. dan)

Nakon ovulacije, progesteron raste, pripremajući tijelo za moguću trudnoću. Ako nije došlo do oplodnje, razina progesterona opada, što može izazvati simptome PMS-a.

Losos, avokado, brokula, češnjak i bobičasto voće pomoći će u ublažavanju tih simptoma, baš kao i vitamin B6, kojim obiluju slanutak, losos, tamno lisnato povrće i krumpir. Izbjegavanje stresa i intenzivnih vježbi može podržati razinu progesterona i smanjiti simptome poput glavobolja i razdražljivosti.

Isprobaj ove recepte za dobro raspoloženje!

Vitaminski smoothie Možda vas zanima... Smoothie za dobar imunitet i dobro raspoloženje Recepti Možda vas zanima... Ljetna peciva za dobro raspoloženje Recepti Možda vas zanima... Tanjur zdravlja i sreće: Juha od graha i kelja Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.