gastro postao
Donosimo ti recept za jednostavna i efektna peciva, idealna za obiteljski vikend...
Mi smo ih punili domaćim džemom od malina i kremom od vanilije, ali će poslužiti i puding. U slučaju da imaš nešto slobodnog vremena, svakako iskoristi recept za pripremu klasične slastičarske kreme.
Naravno, možeš koristiti drugo sezonsko voće, različite vrste džemova, nadjev od sira ili pak curd od limuna, ovisno o tome što imaš u smočnici ili u vrtu.
Sastojci:
- 1 kocka svježeg kvasca
- 3 dl mlijeka
- 100 g rastopljenog maslaca
- 500 g glatkog brašna
- 100 g šećera + 1 žličica
- 1 vanilin šećer ili žličica ekstrakta
- Korica pola limuna
- Prstohvat soli
- 1 žumanjak
Priprema:
- Zagrij 1 dl mlijeka, dodaj žličicu šećera i razmrvi svježi kvasac. Ostavi na sobnoj temperaturi otprilike 15 minuta, sve dok se ne digne.
- U većoj posudi pomiješaj brašno, šećer i vanilin šećer te prstohvat soli. Naribaj koricu polovice limuna.
- Ulij kvasac i rastopljeni maslac i postepeno počni dodavati preostalo mlijeko.
- Izradi glatko tijesto i ostavi da se diže sat vremena.
- Tijesto razvaljaj na debljinu od 1,5-2 cm i napravi udubinu u sredini, poput lađice.
- Premaži ih žumanjkom, napuni slastičarskom kremom (ili pudingom od vanilije) i džemom od malina, kao na fotografiji.
- Peci ih u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 30-40 minuta. Gotove su kad poprime zlatnosmeđu boju, a sjaj ćeš postići ako ih naknadno premažeš maslacem.
Uživaj u divnom ljetnom desertu.