Najave 07. travnja 2018.

Predstavljamo craft pivovaru koja će „napojiti“ INmusic

foto: Domagoj Jakopović Ribafish
gastro postao gastro.24sata.hr
Najveći zagrebački glazbeni open air festival napravio je presedan u povijesti povezivanja s pivovarama i dao priliku crafterima iz Leprovice kraj Dugog Sela da napoje dvadesetak tisuća žednih ljubitelja dobre muzike!

Silvije Boroša, Saša Bertović i Kristijan Novak zajedno imaju preko petnaest godina iskustva u kuhanju, odnosno varenju piva, trenda koji podjednako osvaja svijet i Hrvatsku. To su vam, znate ih, oni susjedi koji stalno nešto drndaju po garažama i šupama, onda vas odjednom pozovu da degustirate njihov uradak, a vi ih onda oduševljeni grlite i nagovarate da pokrenu tvornicu.

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Otprilike nekako tako, ali ipak dosta kompleksnije je 2016. godine počela s proizvodnjom i njihova današnja Crafter's pivovara u pogonu u Ivanić Gradu. Kako su svo troje s istoka Zagreba, uskoro su uz pomoć direktora pivovare Andreja Andrlića i novih pojačanja uspjeli pronaći mjesto još bliže Zagrebu i to na mirnoj lokaciji desetak minuta od centra Dugog Sela odnosno pola sata od centra metropole u selu Lepravica. Postavili su temelje velikog pogona od 1200 kvadrata, zasukali rukave, ubacili tankove i počeli kuhati. 

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Trenutno u novom pogonu, koji još uvijek raste, a službeno otvorenje se tek priprema, proizvode sedam piva u stalnoj ponudi i uvijek poneki specijal. Upravo u tome se i ogleda glavna ideja Crafter'sa, odnosno kako nam je pojasnio Silvije:

"Osim naše Rye IPA-e (jedno od najboljih domaćih piva u boci, Op. A.) uglavnom proizvodimo lagana balansirana pitka piva, da se našim ljudima naviklim na klasična industrijska piva nekako približi craft. Još uvijek postoji to mišljenje da su craftovi nešto preozbiljno i prekomplicirano, i zato se klasičari radije drže provjerenih brendova koje su pili i njihovi očevi ili ih očekuju u kvartovskoj birtiji. Naša je misija da upoznamo sve ljude dobre volje sa svijetom kućnih piva, kvalitetom, novim receptima i ljubavi koju unosimo u naša ručno rađena piva. Kako obožavamo stvarati nove okuse, uvijek imamo u rezervi i specijalna piva u malim količinama, za sve one pivopije koji vole istraživati i igrati se. Uglavnom, vrijeme je da približimo craft običnom čovjeku i objasnimo zbog čega mu treba dati priliku. INmusic će biti stvarno savršena prilika da to napravimo najbolje do sada.“

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish
Uistinu, jedan od najvećih regionalnih festivala takve vrste bit će velika prilika za predstavljanje crafta u Hrvatskoj, prvo pravo ozbiljnije probijanje leda i šansa za širu publiku. Pa možda i drugi festivali mogu krenuti njihovim stopama i proširiti vidike domaćim pivoljubima. 

Nedavno je pod vodstvom Kreše Marića pokrenuta Grupacija malih nezavisnih pivovara pri već postojećem Udruženju proizvođača piva, slada i hmelja, a iako se navodi broj od 30 domaćih pivovara, svakoga tjedna se ili barem svakoga mjeseca otvara još jedna nova, i divno je što konačno barem u nečemu i Hrvatska prati svjetske trendove. 

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish


„Ne brinemo se za količinu piva na INmusicu, godišnji bi nam kapacitet trebao iznositi 15.000 hektolitara (1.500.000 litara), i primarno nam napraviti pivo koje će svakom čašom još više dići najveći hrvatski glazbeni festival.“ Rekao nam je gospodin Boroša.

Hopper, službeno pivo INmusica, je session IPA, lagano, pitko citrusno pivo koje će vjerojatno biti nešto skuplje od dosadašnjih na festivalu, pa ovom prilikom molimo organizatore da bude 25, a ne 30 kuna, jer je line-up toliko dobar da bi mogao ući u anale najvećih glazbenih događaja u povijesti glazbe na Jarunu. Queens Of The Stone Age i Nick Cave uz vrhunsko pivo - pa to je čista bajka! Samo se nemojte kupati nakon koncerta!

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

 „Spremni smo uhvatiti se u koštac s ovim zadatkom, Saša kuha već devet godina, ja šest, iza nas su šarže i šarže skuhanih piva, vjerujem da nas čeka vrhunski tulum. Uz Hopper, kojeg će biti posvuda na festivalu, između dva glavna stagea će biti i Crafter's corner s našim ostalim proizvodima, Spirit scotch ale, već spomenut Switch rye IPA, Glider pilsner, Swing American red ale, Chimney oatmeal stout te Escape English IPA." dovršava Silvije Boroša.  Ne morate ni ići do koncerata...

Boce su u prodaji u Magic Beer Roomu, Vrutku, a od pubova izdvajaju Ro Do na Opatovini i Paja's u Sesvetama te još šezdesetak lokala Zagrebu, Splitu, Varaždinu, Čakovcu. Još niste probali ništa od Crafter'sa? Ne smijete dočekati INmusic nespremni, pripremite se! 

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Čestitke majstorima pivarima, vjerujemo u Crafter's, pivili!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.