Najave 03. travnja 2023.

Spektakularno: restoran Iris smješten usred fjorda posvećen je održivosti!

Restoran Iris na platformi Salmon Eye
Restoran Iris na platformi Salmon Eye foto: Instagram @salmoneye, @iristherestaurant
gastro postao gastro.24sata.hr
Uskoro će svoja vrata otvoriti najneobičniji restoran na svijetu, smješten na plutajućoj platformi Salmon Eye usred norveškog fjorda Hardanger. Kuhinju vodi slavna danske chefica Anika Madsen, poznata po svojoj strasti prema održivosti i namirnicama iz mora

Održivost i namirnice iz mora niti su vodilje jednog od najneobičnijih restorana na svijetu, restorana Iris, koji će se krajem proljeća otvoriti u Norveškoj, na plutajućoj platformi Salmon Eye usred fjorda Hardanger. Restoran Iris vodit će slavna danska chefica Anika Madsen, poznata po svojoj strasti prema namirnicama iz mora.

Chefica Anika Madsen donedavno je bila glavna chefica kopenhaškog restorana Fasangården, u kojem je također bila iznimno posvećena temi održivosti te namirnicama iz mora, odnosno stalnom otkrivanju nove hrane iz mora.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Iris (@iristherestaurant)

"Jako mi je važno za svaku namirnicu s kojom kuham znati odakle dolazi, kako se transportira do nas… i kako se 'ponaša' na tanjuru. Jedan od mojih glavnih ciljeva je inspirirati ljude, ali i sama ostati inspirirana i fokusirana na svoje ciljeve", govori ova 30-godišnja Dankinja koja je svoj kulinarski put započela sa 17 godina.

Restoran će biti smješten na platformi Salmon Eye, iskustvenom centru, smještenom na moru usred fjorda Hardanger, u blizini gradića Rosendala. Do njega će se moći doći jedino brodom. Restoran Iris će primati maksimalno 24 gostiju svake večeri koje će do njega dovoditi brodićima na električni pogon, a uživat će u večeri od 18 sljedova s pogledom na norveške planine, ledenjake te, naravno, spektakularni fjord.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Salmon Eye (@salmoneye)

Ovo jedinstveno iskustvo spajat će gastronomiju i aktivizam, odnosno ekologiju i promicanje održivosti. Naime, na tanjurima koje će potpisivati chefica Madsen i njezin tim, bit će lokalne namirnice iz neposredne blizine te će svako jelo predstavljati posebnu vezu s tamošnjim farmerima, ribarima i proizvođačima hrane.

"Ovdje na norveškoj obali imam priliku istraživati svijet ispod površine mora, a to je nešto o čemu sam mogla samo sanjati u Copenhagenu. Ovaj kraj ima neke od najčišćih i najzanimljivijih podmorskih namirnica na svijetu. Posebno se veselim raditi s namirnicama kao što je invazivni crveni morski jež te raznim morskim travama koje će u mojoj kuhinji postati dio fine dining iskustva. Dosta ću raditi i s mesom od lokalne ulovljene divljači, ovčjim mlijekom i raznim ciderima", najavljuje chefica Madsen.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Anika Madsen (@ani.kamadsen)

Salmon Eye je jedinstveni iskustveni centar posvećen inspiriranju i informiranju posjetitelja kako da se bolje i održivije hrane te time manje uništavaju naš planet. Vizualno je iznimno impresivan te je jedna od najvećih plutajućih instalacija na svijetu – teži 1256 tona, ima promjer od 25 metara te površinu od 1000 kvadratnih metara raspoređenu na četiri razine, od kojih je jedna ispod površine mora. Zvuči uistinu spektakularno i jedinstveno!

 | Author: Instagram @iristherestaurant Chefica Anika Madsen foto: Instagram @iristherestaurant

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.