Najave 27. travnja 2023.

Sve je spremno za 29. izdanje Vinistre!

Sve je spremno za 29. Vinistru
Sve je spremno za 29. Vinistru foto: Merlo De Graia
gastro postao gastro.24sata.hr
Nadolazeće 29. izdanje Vinistre održat će se od 5. do 7. svibnja u porečkoj dvorani Žatika gdje će se okupiti svi koji nešto znače na vinskoj sceni kako bi uživali u vrhunskim vinima 80 istarskih vinara

Sve je spremno za 29. izdanje Vinistre! Od 5. do 7. svibnja u porečkoj dvorani Žatika ponovo će se okupiti svi koji nešto znače na vinskoj sceni kako bi uživali u vrhunskim vinima 80 istarskih vinara.

Vinistra je i ove godine za istinske hedoniste pripremila dvije pop-up zone - Vinistrinu vinoteku i gourmet zonu. U vinoteci uz kupnju omiljenog vina posjetitelji mogu iskoristiti vaučer od 5 eura koji se dobije uz ulaznicu, a u ekskluzivnoj gourmet zoni u petak, 5. svibnja, očekuje ih sljubljivanje koktela i sireva, dok će u subotu, 6. svibnja, ljubitelji cigara i jakih alkoholnih pića uživati u ovoj jedinstvenoj kombinaciji. Sva tri dana sljubljivat će se vino i hrana, birani istarski zalogajčići s potpisom Plave Lagune i naresci Histrisa.

 | Author: Merlo De Graia Sve je spremno za 29. Vinistru foto: Merlo De Graia

 

Vinistrino ocjenjivanje vina Možda vas zanima... Veliko iznenađenje: vino iz Italije najbolja je malvazija! Špajza

 

Nagrađene malvazije

S naglaskom na održivost i kvalitetu i ove godine moći će se kušati sve nagrađene malvazije iz Istre i svijeta uz stručno vodstvo poznatih sommeliera na izlagačkom štandu Svijet malvazija, a sala na katu iznad izlagačke dvorane rezervirana je za stručna događanja. Tamo će već u petak, 5. svibnja, dr. sc. Marijan Bubola govoriti o sustavu zaštićenih oznaka izvornosti i zemljopisnog porijekla EU kod vina, a u subotu će grupa agronoma pričati o održivom vinogradarstvu koji je hit u svijetu.

 | Author: Merlo De Graia Sve je spremno za 29. Vinistru foto: Merlo De Graia

Istog dana bit će riječi i o tehnologiji u proizvodnji rakije, procesu od berbe do destilacije te o tehnologiji pripreme primarne sirovine i tehnologiji očuvanja kvalitete komine uz predstavljanje proizvoda tvrtke DES – Marin Žulj. Stručni dio u subotu završava degustacijom Decanterom nagrađenih vina s Kvarnera u organizaciji Turističke zajednice Kvarnera i udruge Vina Kvarnera.

Edukativne vinske radionice

Šećer dolazi na kraju, u tom stilu će u sali za stručna događanja izgledati nedjeljni program kojeg otvara degustacija istarskih kupaža pod voditeljskom palicom sommeliera Tomislava Mikinca iz Hrvatskog sommelier kluba, a kako umjetnom inteligencijom do boljih vina otkrit će dr. sc. Ivana Rendulić Jelušić. Nedjelja završava radionicom '5 za 5 studija vinarstva' na kojoj će dr. sc. Mario Staver, pročelnik Poljoprivrednog odjela Veleučilišta u Rijeci predstaviti nagrađena vina studenata koji su znanja stjecali na ovoj visokoobrazovnoj ustanovi.

 

Caroline Gilby Možda vas zanima... Caroline Gilby: "Unatoč izazovnoj, sušnoj godini, imamo vrlo lijepa vina, fantastične terane i iznimne malvazije!" Špajza

 

U tjednu održavanja Vinistre porečki ugostitelji pripremili su posebne jelovnike s pićem dobrodošlice, a na porečkoj rivi 5. i 6. svibnja pravi warm-up uoči dva atraktivna koncerta, u petak nastupa Night Express, a u subotu Gustafi.

Dobra je vijest da se ulaznice za 29. Vinistru i radionice od ove godine mogu se kupiti online, a najiščekivanija vinska manifestacija u ovom dijelu Europe nikad nije imala bogatiji program.

 | Author: Merlo De Graia Sve je spremno za 29. Vinistru foto: Merlo De Graia

Istarski vinski mjesec

"Istarski vinski mjesec započinje već 3. svibnja tradicionalnom svečanom dodjelom odličja proizvođačima koji su svoje uzorke poslali na Vinistrino ocjenjivanje vina i jakih alkoholnih pića te 14. Svijet malvazija. Svečana dodjela najljepši je uvod u Vinistru koju svake godine posjećuje i sve više stranih gostiju.

Već tjedan nakon naše izložbe, od 11. do 14. svibnja, u Žatiki nas očekuje prestižno svjetsko ocjenjivanje Concours Mondial de Bruxelles. Iako je ovaj događaj zatvoren za javnost, od iznimnog je značaja za istarski vinski turizam jer će okupiti više od 350 ocjenjivača iz čitavog svijeta, među kojima je više od 60 posto eno-gastro novinara", ističe Luka Rossi, predsjednik Vinistre, udruge vinogradara i vinara Istre.

 

Concours Mondial de Bruxelles Možda vas zanima... Na prestižno svjetsko vinsko natjecanje u Poreč stiže 350 ocjenjivača iz cijelog svijeta Najave

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.