Najave 04. svibnja 2017.

Svi u Poreč: Najavljena 24. Vinistra!

foto: Promo
gastro postao gastro.24sata.hr
Porečki hotel Laguna Parentium peti put zaredom mjesto je ocjenjivanja uzoraka vina, ulja i rakija uoči 24. izložbe vina i vinarske opreme – Vinistra 2017.
Ocjenjivanje ukupno 553 uzoraka vina, ulja i rakija završilo je u očekivanju rezultata. Manifestacija se nastavlja ocjenjivanjem za Svijet malvazija. To je međunarodno natjecanje posvećeno isključivo malvazijama koje se održava devetu godinu zaredom, a okuplja malvazije iz nekoliko europskih zemalja. Ocjenjivačkom komisijom i ove godine predsjeda dr. sc. Caroline Gilby, Master of Wine te autorica članaka za časopise Decanter, Harpers i Wine Business International.

Možda vas zanima... Istarski teran leti na Mjesec u društvu bureka i piva Špajza

Manifestacija Svijet malvazija ima za cilj okupiti što veći broj sorata malvazije, promovirati njihove posebnosti i kvalitete, prikazati najnovije trendove u proizvodnji te nagraditi najbolja vina. Uzorci su stigli iz Italije, Španjolske, Slovenije i Hrvatske. Osim uzoraka malvazije ocijenit će se još 271 uzoraka ostalih vina te 14 uzoraka maslinovih ulja i 23 uzoraka jakih alkoholnih pića.

 | Author: Promo foto: Promo

Tijekom ocjenjivanja u hotelu Laguna Parentium Poreč održala se i press-konferencija. Konferenciju za medije otvorio je Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre, udruge vinogradara i vinara Istre, koji je ujedno najavio 24. Vinistru – izložbu vina i vinarske opreme. Nikola Benvenuti, predsjednik udruge Vinistra istaknuo je:

 | Author: Promo foto: Promo

„Pred nama je Vinistra 2017. Mogu potvrditi veliko zanimanje vinara, ali i ostalih izlagača. I zbog toga smo ove godine proširili kapacitete izlagačkog prostora u centralnom dijelu dvorane.To je i motivacija da u udruzi nastavimo s promocijom i afirmacijom njihovih proizvoda te Vinistre kao branda i Istre kao turističke destinacije, ali i s razmjenom znanja s kolegama iz inozemstva i stalnom edukacijom nas i naših članova.“

Možda vas zanima... Najveća svjetska vinska udruga: Istra regija godine! Najave

Ove godine novost je i dan namijenjen profesionalcima koji će imati priliku prvi kušati vina izlagača u Hotelu Parentium Poreč u četvrtak 11.05. u poslijepodnevnim satima. Ovogodišnja Vinistra naglasak je stavila i na dolazak najveće vinske svjetske zvijezde današnjice, a dio je to nastojanja pozicioniranja Vinistre na svjetsku vinsku scenu.  | Author: Promo foto: Promo

Poseban gost ovogodišnje Vinistre je Oz Clark, 'jedno od najistančanijih nepca' od svih vinskih kritičara današnjice, koji će na Vinistri osobno održati i radionicu o Teranu. Oz Clarke jedan je od vodećih svjetskih vinskih stručnjaka čiji se impresivan ugled temelji na opsežnom znanju o vinima. Njegova strast prema vinu datira iz studentskih dana na Sveučilištu Oxford gdje je osvajao degustacijska natjecanja. Njegove degustacije vještine osigurale su mu međunarodni ugled, a poznato je da ima jedno od najistančanijih nepca od svih vinskih kritičara današnjice. Trenutačno su najprodavanije Clarkove knjige i njegova dva godišnjaka „Pocket Wine Book“ i „250 Best Wines Wine Buying Guide“ te „Let me tell you about wine“, „Bordeaux“, „Wine Atlas“ i „Grapes & Wines“ (s Margaret Rand).

Vinistra Možda vas zanima... Najposjećenija Vinistra u povijesti: Fešta od vina! Špajza


Ovogodišnje dvadeset četvrto izdanje Vinistre, međunarodne izložbe vina i vinarske opreme, održat će se od 12. do 14. svibnja u sportskoj dvorani Žatika u Poreču.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.