Špajza 17. svibnja 2016.

Najposjećenija Vinistra u povijesti: Fešta od vina!

Vinistra
foto: Promo
gastro postao gastro.24sata.hr
Izložba vina i vinarske opreme, koja je trajala od 13. – 15. svibnja u porečkoj sportskoj dvorani Žatika, svoje je 23. izdanje zaključila s rekordnim brojem posjetitelja. Više od 12.000 posjetitelja obišlo je oko 120 izlagača koji su na Vinistri, osim vina, predstavili i ostale proizvode.

Ovogodišnju manifestaciju posjetio je i otvorio politički vrh; pozdravne govore redom su održali Nikola Benvenuti, predsjednik Udruge Vinistra; Edi Štifanić, gradonačelnik Poreča, grada domaćina; Valter Flego, župan Istarske županije; Ivan Jakovčić, bivši istarski župan te zastupnik u Europskom parlamentu; premijer Tihomir Orešković te predsjednica RH, Kolinda Grabar-Kitarović. Vinistru su također posjetili ministar poljoprivrede, Davor Romić; ministar turizma, Anton Kliman; ministar pomorstva, prometa i infrastrukture, Oleg Butković te bivši predsjednik RH, Stipe Mesić.

U popratnom programu Vinistre neizostavne su degustacije vina, tako su se u petak, 13. svibnja održale degustacije blendova vina Matošević i vertikala muškata ruže vinarije Cattunar na kojoj se mogao kušati muškat iz čak 1992. godine. Također u petak, Davor Šišović, novinar, kroničar lokalne povijesti, kulture, običaja i ljubitelj lokalne eno-gastronomije predstavio je šest sireva mljekare i sirane Latus iz Žminja, koja je prošle godine dobila nagradu za najbolji hrvatski sir, uparenih sa šest malvazija iz centralne Istre.

Vinistra | Author: Promo foto: Promo

U subotu je održana veoma zanimljiva prezentacija i degustacija različitih stilova malvazije i Pazinskog cukerančića, tradicijske slastice iz središnje Istre uparenog s malvazijom tog područja. Za taj je cukerančić nedavno pokrenut postupak za uvrštenje u popis nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske. Uslijedila je degustacija muškata s pogledom iz ženskog ugla; udruga WOW - Women of Wine povela je degustaciju različitih muškata Istre. Živahnu radionicu vodile su Sanja Muzaferija, Jelena Šimić Valentić i Alena Stuparić.

Podrum Ravalico je, uz prigodnu degustaciju svojih vina, proslavio 30 godina etikete na svojim buteljama, a subotnji program zaključen je degustacijom malvazija s četiri različita tla (bijelo, sivo, crveno i crno tlo) s područja Brtonigle.

Nedjeljni program otvorila je Dalmacija, gost-regija ovogodišnje Vinistre; Zoran Pejovića, vlasnik wine bara Paradox i restorana Paradigma te Joanne Ahearne, Master of Wine, predstavili su 6 plavaca malih s različitih područja Dalmacije. Završna degustacija vina istarskog vinskog podruma Lunika predstavila je vina bez sulfita koja je pobliže predstavio Sandi Paris iz Hrvatskog sommelier kluba.

Gastronomski dio izložbe, u kojemu se već tradicionalno gastronomija spaja s vinima članova izlagača, ove godine predstavio je Stanciju Kovačići iz Rukavca pored Matulja na čelu s chefom Vinkom Frlanom. U subotu se na Vinistra Gourmetu predstavila gost-regija Dalmacija te splitski bistro NoStress i chefovi Hrvoje Zirojević i Toni Boban koji su uz svoja jela predstavili i dalmatinska vina. Porečki lounge bar i restoran Bacchus iz hotela Laguna Parentium zaključio je subotnji gastro program. Nedjeljni Gourmet otvorio je opatijski restoran Navis s chefom Nenadom Posavcem na čelu kuhinje, a finale je pripalo Turističko-ugostiteljskoj školi Anton Štifanić iz Poreča koja je predstavila jela svojih učenika. 

Vinistra je i ove godine iskoračila u porečke ugostiteljske objekte kroz sad već tradicionalnu manifestaciju naziva Prijatelji vinistre. Porečki ugostitelji će za vrijeme manifestacije gostima nuditi menije sa vinima izlagača na Vinistri te vina po promotivnim cijenama. Vinistra i grad Poreč na taj način posjetiteljima Vinistre pružaju mogućnost da u eno-gastronomskim događanjima uživaju u cijelom gradu, a s Vinistrom prijateljuju restorani Divino, Gourmet, Sv. Nikola, L'insolito i Villa romana, dok zabavu u gradu, nakon zatvaranja vrata dvorane Žatika, garantira bar Epoca. Ove godine manifestaciji se priključio i porečki hotel Palazzo

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.