Najave 11. prosinca 2024.

U prodaju stiže foie gras uzgojen u laboratoriju?! Nismo sigurni što mislimo o tome

foie gras od japanske prepelice iz laboratorija
Cannoli punjeni foie grasom od japanske prepelice uzgojenim u laboratoriju i crnim tartufima
foto: Vow
Australska tvrtka Vow već se niz godina bavi uzgojem mesa u laboratoriju, a sada su predstavili novi proizvod - foie gras od japanske prepelice, uzgojen u njihovu laboratoriju

Foie gras je jedna od najkontroverznijih namirnica na svijetu – dovoljno je uzeti u obzir višegodišnje pokušaje zabrane ovog proizvoda zbog posebne okrutnosti prema životinjama (patkama, guskama) koje se šopa do krajnjih granica kako bi njihova jetra bila masnija, a tim i slasnija za jelo.

No sada se pojavila tvrtka koja je nedavno predstavila novu verziju ove delikatese na tržištu, koja je uzgojena u laboratoriju, pa time, iako zvuči jezivo, izostavlja etičku dilemu.

foie gras od japanske prepelice iz laboratorija | Author: Vow Forged Gras i kruška foto: Vow

Forged Gras - umjetno uzgojena jetra japanske prepelice

Tvrtka Vow bavi se uzgojem mesa u laboratoriju, a uoči Božića u prodaju su pustili svoj novi proizvod - Forged Gras, alternativu foie grasu. Umjesto da replicira tradicionalni foie gras (masna jetra patke i guske), ovdje je riječ o foie grasu japanske prepelice, što ovom proizvodu daje suptilan okus divljači.

goveđa riža Možda vas zanima... Korejski znanstvenici uzgojili goveđu rižu, rižu koja sadrži proteine goveđeg mesa Najave

Prepeličji fois gras uzgojen u laboratoriju, kako tvrde iz tvrtke Vow, zadržava karakterističnu teksturu masne jetre, ali budući da se proizvodi u laboratoriju, ne zahtijeva intervenciju nad životinjama, čime se izbjegava etički problem koji mnogi povezuju s tradicionalnim foie grasom.

"Forged Gras dio je naše misije da donesemo rijetke ili dosad neviđene namirnice milijunima ljudi, ali na način koji inovira, a ne imitira. Poticanjem kulinarske mašte želimo stvoriti nešto potpuno novo, s odmakom od tradicije", rekao George Peppou, izvršni direktor tvrtke Vow.

foie gras od japanske prepelice iz laboratorija | Author: Vow Forged Gras uramaki sushi foto: Vow

Prvi je ovu namirnicu isprobao slavni chef Masa Takayama

Forged Gras za sada je dostupan putem službene web stranice tvrtke Vow za kupce u Australiji, Singapuru, Hong Kongu i Sjedinjenim Američkim Državama, a tvrtka planira uskoro proširiti svoju ponudu na globalnu razinu.

Dolazak prepeličjeg foie grasa iz laboratorija na tržište obilježen je gala večerom u restoranu Masa (tri Michelinove zvjezdice) na Manhattanu. Chef i vlasnik restorana, legendarni Masa Takayama kuhao je tim povodom degustacijsku večeru u kojoj je glavna namirnica bio ovaj inovativni, no kontroverzni prepeličji foie gras.

Što mislite o mesu uzgojenom u laboratoriju? Biste li ga ikada probali?

Limun-dinja Možda vas zanima... Japanci su izmislili novo voće, limun-dinju! Najave

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.