Želiš si nezaboravan hedonistički vikend, u dobrom društvu, uz finu hranu i vina, daleko od gradske vreve? Mislim da znam jedno takvo mjesto, koje sam, u odličnom društvu imala prilike otkriti ovog proljeća.
Riječ je o staroj kamenoj vili Stanziji Sparagna u selu Kostanjica, u blizini Grožnjana i Motovuna. Ovaj najslikovitiji dio Istre godinama je skrivao ovo pravo blago, tradicionalnu istarsku stanciju koju je, kao obiteljsko nasljeđe, odlučio obnoviti arhitekt David Kabalin. Ljeti (ali i izvan turističke sezone) Stanzia Sparagna funkcionira kao idealno mjesto za odmor, a izvan sezone u njoj se održavaju i razni tematski retreatovi poput ovog kojeg vam želim predstaviti.
Naime, suvlasnik stancije David Kabalin udružio je snage s food blogericom Sandrom Rončević, autoricom bloga O slanom i slatkom: o svemu. i knjige "Mrvu ovog, zeru onog", dragu suradnicu portala missGASTRO, koju već drugu sezonu gledamo i u rubrici „"Kuhanje je IN" emisije "IN magazin" Nove TV. Ideja je bila jasna od početka – na Weekend Foodie Retreatu okupiti zaljubljenike u hranu i kuhanje, te otkrivanje lokalnih proizvođača i tradicije za koje bi ovakav hedonistički vikend bio pun pogodak.
Tijekom Weekend Foodie Retreata, koji počinje već u petak poslijepodne, puno će se kuhati, degustirati, bit će prilike od Sandre naučiti brojne kulinarske tajne, upoznati lokalne vinare i proizvođače maslinova ulja, uživati u dobrom društvu, ali i svemu što Stanzia Sparagna nudi – od predivnih, brižljivo uređenih soba do genijalnog pogleda, bazena, predivne prirode u okolici…
U nastavku donosimo detaljan program Weekend Foodie Retreata, i javljamo da su zasad poznati datumi održavanja 10.-12. studenoga te 24.-26. studenoga.
PETAK
- dolazak u popodnevnim satima , smještaj u sobe, odmor u kući, vrtu ili uz bazen, aperitiv, večera uz vina istarskih vinara, druženje i upoznavanje s konceptom gurmanskog vikenda
SUBOTA
- dan za cjelodnevno kulinarsko čarobiranje, radionicu i druženje u kuhinji i za stolom „hands on experience“; zajednička priprema doručka od lokalnih namirnica te priprema za večeru;
- odlazak na vođeno kušanje maslinova ulja i vina kod obitelji Ipša, uz degustaciju finih lokalnih proizvoda (snack/ručak)
- povratak u stanciju i zajednička priprema večere, postavljanje stola, večera koju ste zajednički skuhali koju prate fina vina istarskih vinara te druženje do kasno u noć
NEDJELJA
- lijeni doručak/brunch, uživanje u kući, na terasi ili uz bazen, odmaranje sve do povratka kući, kasni check out
Svi detalji i rezervacije dostupni su OVDJE.
Tijekom našeg boravka u Stanziji Sparagni od Sandre smo doznali brojne kulinarske trikove, usavršili izradu pljukanaca, ali i užicali recept za njoke od krumpirova tijesta koji ti donosimo u nastavku.
Njoki od krumpirova tijesta
(za 4 osobe)
Sastojci:
- 500 g krumpira (ja stavljam žuti, a može i crveni)
- 180-200 g glatkog pšeničnog brašna
- ½ žličice soli
- 2-3 žlice ribanog sira grana padano ili parmezan
- 2 žlice izmućenog jaja (oko pola jednog jaja)
Postupak:
- Operite krumpire, stavite ih u lonac, dodajte hladnu vodu i stavite kuhati (kuhajte oko 30 minuta od trenutka kada voda zakuha). Kuhane krumpire ocijedite, malo ohladite pod hladnom vodom pa ih ogulite i protisnite kroz prešu za krumpir ili ih izgnječite drobilicom za krumpir. Pustite da se malo prohlade pa im dodajte sol, brašno, ribani sir i jaje te umijesite glatko tijesto koje se ne lijepi za ruke (pomažite si dodavanjem brašna, ali pazite da ne pretjerate s brašnom).
- Na pobrašnjenoj podlozi od tijesta formirajte kuglu koju razrežite na više komada pa od svakog komada formirajte valjak tijesta. Tijesto narežite na manje komade pa uz pomoć daščice (ribeža ili vilice) oblikujte njoke. Možete ih raditi deblje, tanje, duže, kraće, po volji.
- Oblikovane njoke stavljajte na pobrašnjenu dasku ili tanjur, potom ih skuhajte u slanoj vodi. Njoki su kuhani kad isplivaju na površinu. Ako ih nećete odmah sve kuhati, možete ih i zamrznuti (na pobrašnjenoj dasci ih stavite u zamrzivač, nakon par sati odvojite od daske, stavite u vrećice i vratite u zamrzivač).