Najave 25. srpnja 2018.

Uzbudljivo ljeto uz jela chefice Ane Grgić

foto: Andrea Ozegovic
gastro postao gastro.24sata.hr
Chefica Le Bistroa zagrebačkog hotela Esplanade osmislila je novi a la carte jelovnik inspiriran ljetom i pariškim šikom...

Vjerujemo da vas tijekom dugih toplih dana privlače lijepe terase, baš poput one Le Bistroa Esplanade. Tamo možete svakog dana uživati u kulinarskim kreacijama renomirane chefice Ane Grgić te u novoj, bogatoj vinskoj karti. Na prvi će vas zalogaj osvojiti vrhunski sastojci domaćih uzgajivača, neočekivane kombinacije okusa i dašak francuske kuhinje i poslužiti kao idealan bijeg od svakodnevice.

 | Author: Andrea Ozegovic foto: Andrea Ozegovic

U predjela novog jelovnika Ana je tako uvrstila rillette od dimljene pastrve koji dolazi u kombinaciji s avokadom, bademima i limetom, interpretaciju moussea od guščje jetre s briošem i slatko-ljutim maslacem od jagoda i papra, carpaccio od hobotnice poslužen uz blok od rajčice i sušene masline. Namirnice od lokalnih dobavljača koje dominiraju svojim nježnim ili snažnim okusima Ana naglašava ili nadopunjuje kontrastnim notama kako bi se svaka komponenta savršeno uklopila u precizno složene gastro kreacije.

Školjke sv. Jakova pružaju neodoljiv ljetni užitak uz kremu i gel od celera, a nježni punjeni cvjetovi tikvice tope se u ustima uz okus aromatičnih tartufa. Ljetni menu među predjelima za osvježenje nudi i primamljiv sladoled od kozjeg sira poslužen uz cvjetni med, jedinstvenu kremu od maslačka, jabuku i mladi špinat, a tu su i interesantne hrskave rolice s jadranskim kozicama poslužene uz jogurt, estragon i maslinovo ulje.

 | Author: Andrea Ozegovic foto: Andrea Ozegovic

Ana u ovoj ljetnoj priči sjedinjuje hlap sa slatkim notama i poslužuje s aromatičnim aiolijem od naranče i pečenom cikorijom. Hvaljeni Drniški pršut ove sezone stiže u kombinaciji sa svilenkastom teksturom feta sira i osvježavajućim mousseom od graška i mente, a zamamni goveđi carpaccio dolazi posebno do izražaja uz slatko-kiselu gorušicu i zapečeni crustin s tamnim pivom. Nutritivno snažan orzoto pripremljen s divljim biljem Ana spaja uz slasne pečene puževe i juhu od peršina i lardo. Inspiracija sunčanom Toskanom na jelovnik donosi lagane gnude od rikote s consommeom od limunske trave uz marmeladu od limuna. 

 | Author: Andrea Ozegovic foto: Andrea Ozegovic

Ljetna kolekcija okrepljujućih juha objedinjuje primamljive okuse i zdrave sastojke. Krem juha od šparoga poslužuje se uz tempuru od šparoga i kvinoju, dok bogat okus consomméa od povrća Ana nadopunjuje mladim krumpirom i koprom. Nagrađivani Anin rižoto ove sezone dolazi obogaćen sokom od mrkve poslužen uz aromatični gel od crnih maslina i meku burratu. Neodoljiva francuska hrskava tortica s lososom dolazi uz carpaccio od tikvica, a tradicionalni talijanski ravioli punjeni sušenim rajčicama naglašeni su ukusnom juhom od osvježavajućeg bosiljka i dimljenim škampom.

 | Author: Andrea Ozegovic foto: Andrea Ozegovic

Selekciju glavnih jela otvara dimljena sabljarka s marmeladom od paprike, slanutkom i crnim kimom – jedinstvena kombinacija istovremeno nježnih i snažnih okusa. Odgovornost prema prirodi bitan je dio Esplanadinog poslovanja, pa su na novom jelovniku Le Bistroa dva jela posvećena globalnoj inicijativi WWF-a - Fish Forward, čiji je Ana ambasador, i odgovornom ponašanju prema prirodi, kako bi se utjecalo na svijest potrošača o globalnim ekološkim i socijalnim posljedicama potrošnje proizvoda iz ribarstva. Divlji brancin Ana ovaj put poslužuje s cvjetačom i juhom od aromatičnog šafrana uz nježni prah od lješnjaka, dok je slasni kovač poširan u kremi od domaćeg maslinovog ulja i poslužen uz komorač i pjenu od ljubičastog batata.

 | Author: Andrea Ozegovic foto: Andrea Ozegovic

Mesna selekcija nudi teleći file s korom od hrena na ukusnom umaku od borovice uz parene brioš okruglice. Ana je u ljetni jelovnik uvrstila i nezaobilazne slasne obraze crne svinje s bijelom palentom i ragoutom od aromatičnih vrganja, kao i pileća prsa u baršunastom veloutéu od začinskog bilja s kremom od delikatnih lisičarki i hrskavi kadaif. Ponudu glavnih jela zaokružuje juneći file s hrskavim pečenim kukuruzom, krumpirićima i pikantnim maslacem obogaćenim prahom čili papričica.

 | Author: Andrea Ozegovic foto: Andrea Ozegovic

Selekcija bezvremenskih Le Bistro klasika i tradicionalnih zagrebačkih jela pripremanih po starim isprobanim recepturama i ovaj put dolazi u istom sastavu - tatarski biftek, tatarski od tune, bečki odrezak, slasni zapečeni štrukli Esplanade, zapečena francuska luk juha, juneći file i cezar salata s dimljenim lignjama. 

 | Author: Andrea Ozegovic foto: Andrea Ozegovic

Za sve sladokusce Ana je pripremila raznoliki izbor slasnih deserata inspiriranih ljetom koji savršeno zaokružuju ukusni obrok. Karamelizirane nektarine u kombinaciji s osvježavajućim semifreddoom od bosiljka i mascarpone sira te pržene pinjole i svježu koricu naranče nikog neće ostaviti ravnodušnim, dok će istinske ljubitelje čokolade oduševiti lagani mousse od tamne čokolade i oraha s ušećerenim orasima, kao i topli čokoladni kolač s jagodama i kremom od vanilije i mente koji nudi pravu rapsodiju okusa. Dašak francuske kuhinje pružaju ukusni macaronsi punjeni nježnom kremom od limuna s umakom od domaćeg meda posluženi uz svježe voće, kao i prhki kolač s karameliziranim jabukama i kremom od svježeg sira i limete s ukusnim tradicionalnim karamel umakom. 

 | Author: Andrea Ozegovic foto: Andrea Ozegovic

Uz à la carte ponudu, u jelovniku se nalaze i jela koja su pripremljena prema strogom BOSK gluten-free standardu. Selekcija se sastoji od hrskavog kruha i peciva, aromatične prhke tortice od brie sira, slasnih raviola sa skutom i kremom od špinata, ali i tradicionalnih Esplanade štrukli i kolača – pripravljenih s tijestom bez glutena. 

U stalnoj ponudi Le Bistroa nalazi se i Dnevni menu - tri slijeda dnevno svježih jela po izboru chefa kuhinje, iznose svega 160 kn, a uključuju čašu kućnog vina te kavu ili čaj.

Slasni ljetni okusi 'za van' iz Esplanadine Gourmet kolekcije pripremljeni iz svježih pomno odabranih namirnica u Esplanadinoj slastičarnici, pakirani u dizajnerski oblikovane kutije savršen su poklon dragim osobama ili vlastita doza hedonizma uz kavu ili čaj. 

 | Author: Andrea Ozegovic foto: Andrea Ozegovic

Kako bi se gostima olakšao odabir jela na jelovniku restorana su posebno obilježena jela koja mogu biti gluten free, vege i halal, ovisno o alergijama i režimu prehrane. Uz to, restoran gostima nudi superbrzi besplatni Internet, press reader hot zonu uz besplatno preuzimanje i listanje više od 4000 novina i časopisa te jedinstvene jelovnike na iPad uređajima s vjernim fotografijama jela.   

Nova karta vrhunskih vina i šampanjca iz Hrvatske i svijeta dodatno će upotpuniti iskustvo objedovanja dok će ljubazno osoblje pažljivo za goste predložiti ona koja najbolje odgovaraju odabranim jelima. 

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.