Vjerujemo da vas tijekom dugih toplih dana privlače lijepe terase, baš poput one Le Bistroa Esplanade. Tamo možete svakog dana uživati u kulinarskim kreacijama renomirane chefice Ane Grgić te u novoj, bogatoj vinskoj karti. Na prvi će vas zalogaj osvojiti vrhunski sastojci domaćih uzgajivača, neočekivane kombinacije okusa i dašak francuske kuhinje i poslužiti kao idealan bijeg od svakodnevice.
U predjela novog jelovnika Ana je tako uvrstila rillette od dimljene pastrve koji dolazi u kombinaciji s avokadom, bademima i limetom, interpretaciju moussea od guščje jetre s briošem i slatko-ljutim maslacem od jagoda i papra, carpaccio od hobotnice poslužen uz blok od rajčice i sušene masline. Namirnice od lokalnih dobavljača koje dominiraju svojim nježnim ili snažnim okusima Ana naglašava ili nadopunjuje kontrastnim notama kako bi se svaka komponenta savršeno uklopila u precizno složene gastro kreacije.
Školjke sv. Jakova pružaju neodoljiv ljetni užitak uz kremu i gel od celera, a nježni punjeni cvjetovi tikvice tope se u ustima uz okus aromatičnih tartufa. Ljetni menu među predjelima za osvježenje nudi i primamljiv sladoled od kozjeg sira poslužen uz cvjetni med, jedinstvenu kremu od maslačka, jabuku i mladi špinat, a tu su i interesantne hrskave rolice s jadranskim kozicama poslužene uz jogurt, estragon i maslinovo ulje.
Ana u ovoj ljetnoj priči sjedinjuje hlap sa slatkim notama i poslužuje s aromatičnim aiolijem od naranče i pečenom cikorijom. Hvaljeni Drniški pršut ove sezone stiže u kombinaciji sa svilenkastom teksturom feta sira i osvježavajućim mousseom od graška i mente, a zamamni goveđi carpaccio dolazi posebno do izražaja uz slatko-kiselu gorušicu i zapečeni crustin s tamnim pivom. Nutritivno snažan orzoto pripremljen s divljim biljem Ana spaja uz slasne pečene puževe i juhu od peršina i lardo. Inspiracija sunčanom Toskanom na jelovnik donosi lagane gnude od rikote s consommeom od limunske trave uz marmeladu od limuna.
Ljetna kolekcija okrepljujućih juha objedinjuje primamljive okuse i zdrave sastojke. Krem juha od šparoga poslužuje se uz tempuru od šparoga i kvinoju, dok bogat okus consomméa od povrća Ana nadopunjuje mladim krumpirom i koprom. Nagrađivani Anin rižoto ove sezone dolazi obogaćen sokom od mrkve poslužen uz aromatični gel od crnih maslina i meku burratu. Neodoljiva francuska hrskava tortica s lososom dolazi uz carpaccio od tikvica, a tradicionalni talijanski ravioli punjeni sušenim rajčicama naglašeni su ukusnom juhom od osvježavajućeg bosiljka i dimljenim škampom.
Selekciju glavnih jela otvara dimljena sabljarka s marmeladom od paprike, slanutkom i crnim kimom – jedinstvena kombinacija istovremeno nježnih i snažnih okusa. Odgovornost prema prirodi bitan je dio Esplanadinog poslovanja, pa su na novom jelovniku Le Bistroa dva jela posvećena globalnoj inicijativi WWF-a - Fish Forward, čiji je Ana ambasador, i odgovornom ponašanju prema prirodi, kako bi se utjecalo na svijest potrošača o globalnim ekološkim i socijalnim posljedicama potrošnje proizvoda iz ribarstva. Divlji brancin Ana ovaj put poslužuje s cvjetačom i juhom od aromatičnog šafrana uz nježni prah od lješnjaka, dok je slasni kovač poširan u kremi od domaćeg maslinovog ulja i poslužen uz komorač i pjenu od ljubičastog batata.
Mesna selekcija nudi teleći file s korom od hrena na ukusnom umaku od borovice uz parene brioš okruglice. Ana je u ljetni jelovnik uvrstila i nezaobilazne slasne obraze crne svinje s bijelom palentom i ragoutom od aromatičnih vrganja, kao i pileća prsa u baršunastom veloutéu od začinskog bilja s kremom od delikatnih lisičarki i hrskavi kadaif. Ponudu glavnih jela zaokružuje juneći file s hrskavim pečenim kukuruzom, krumpirićima i pikantnim maslacem obogaćenim prahom čili papričica.
Selekcija bezvremenskih Le Bistro klasika i tradicionalnih zagrebačkih jela pripremanih po starim isprobanim recepturama i ovaj put dolazi u istom sastavu - tatarski biftek, tatarski od tune, bečki odrezak, slasni zapečeni štrukli Esplanade, zapečena francuska luk juha, juneći file i cezar salata s dimljenim lignjama.
Za sve sladokusce Ana je pripremila raznoliki izbor slasnih deserata inspiriranih ljetom koji savršeno zaokružuju ukusni obrok. Karamelizirane nektarine u kombinaciji s osvježavajućim semifreddoom od bosiljka i mascarpone sira te pržene pinjole i svježu koricu naranče nikog neće ostaviti ravnodušnim, dok će istinske ljubitelje čokolade oduševiti lagani mousse od tamne čokolade i oraha s ušećerenim orasima, kao i topli čokoladni kolač s jagodama i kremom od vanilije i mente koji nudi pravu rapsodiju okusa. Dašak francuske kuhinje pružaju ukusni macaronsi punjeni nježnom kremom od limuna s umakom od domaćeg meda posluženi uz svježe voće, kao i prhki kolač s karameliziranim jabukama i kremom od svježeg sira i limete s ukusnim tradicionalnim karamel umakom.
Uz à la carte ponudu, u jelovniku se nalaze i jela koja su pripremljena prema strogom BOSK gluten-free standardu. Selekcija se sastoji od hrskavog kruha i peciva, aromatične prhke tortice od brie sira, slasnih raviola sa skutom i kremom od špinata, ali i tradicionalnih Esplanade štrukli i kolača – pripravljenih s tijestom bez glutena.
U stalnoj ponudi Le Bistroa nalazi se i Dnevni menu - tri slijeda dnevno svježih jela po izboru chefa kuhinje, iznose svega 160 kn, a uključuju čašu kućnog vina te kavu ili čaj.
Slasni ljetni okusi 'za van' iz Esplanadine Gourmet kolekcije pripremljeni iz svježih pomno odabranih namirnica u Esplanadinoj slastičarnici, pakirani u dizajnerski oblikovane kutije savršen su poklon dragim osobama ili vlastita doza hedonizma uz kavu ili čaj.
Kako bi se gostima olakšao odabir jela na jelovniku restorana su posebno obilježena jela koja mogu biti gluten free, vege i halal, ovisno o alergijama i režimu prehrane. Uz to, restoran gostima nudi superbrzi besplatni Internet, press reader hot zonu uz besplatno preuzimanje i listanje više od 4000 novina i časopisa te jedinstvene jelovnike na iPad uređajima s vjernim fotografijama jela.
Nova karta vrhunskih vina i šampanjca iz Hrvatske i svijeta dodatno će upotpuniti iskustvo objedovanja dok će ljubazno osoblje pažljivo za goste predložiti ona koja najbolje odgovaraju odabranim jelima.