Najave 21. lipnja 2023.

Uzlet lokalne gastronomije - predstavljeno prvo posebno izdanje Gault&Millau vodiča za Kvarner

Gault&Millau Croatia 2023 - Kvarner
Gault&Millau Croatia 2023 - Kvarner foto: Robert Pichler & Gault&Millau Croatia
gastro postao gastro.24sata.hr
Regija Kvarner dobila je svoje prvo izdanje renomiranog svjetskog gastronomskog vodiča Gault&Millau Croatia 2023 - Kvarner. Na promociji vodiča dodijeljena su priznanja chefovima najboljih restorana Kvarnera te prepoznatljivih žutih naljepnica odabranim restoranima i vinarijama

Na inicijativu Turističke zajednice Kvarnera (TZK) regija Kvarner dobila je svoje izdanje jednog od najrelevantnijih gastronomskih vodiča na svijetu – Gault&Millau (GM). Prvi put u povijesti, za ovu je regiju objavljeno dvojezično (hrvatsko/englesko) izdanje vodiča, pokrenutog 1965. godine u Francuskoj.

Vodič Gault&Millau Croatia u Hrvatskoj izlazi šest godina, a gastronomska scena Kvarnera kontinuirano se razvija. Izdanje vodiča za Kvarner sadrži recenzije i fotografije 80 restorana, konoba, zalogajnica, POP lokala i slastičarnica od Opatijske rivijere i Riječkog prstena, preko Crikveničko-vinodolske rivijere pa do Gorskog kotara te otoka Krka, Cresa, Lošinja i Raba. Široki raspon uvrštenja ugostiteljskih objekata temelji se na međunarodnom motu Gault&Millau vodiča - “luksuz je u kvaliteti, a ne u cijeni“. U vodič je uvršteno i 10 vinarija kvarnerske regije.

 | Author: Robert Pichler & Gault&Millau Croatia Prvo izdanje vodiča Gault&Millau Croatia 2023 - Kvarner foto: Robert Pichler & Gault&Millau Croatia

Promocija vodiča i dodjela priznanja chefovima najbolje ocijenjenih restorana regije Kvarner održana je u restoranu Kukuriku, u Kastvu, čiji vlasnik i dugogodišnji chef Nenad Kukurin obilježava 25 godina uspješnog poslovanja obiteljskog restorana Kukuriku. Pionir slow-food pokreta u Hrvatskoj, na dodjeli nacionalnih trofeja vodiča Gault&Millau Croatia 2023. osvojio je Trofej chefa moderne tradicijske kuhinje.

Najbolje ocijenjeni restoran regionalnog vodiča za Kvarner je Nebo chefa Denija Srdoča, sa 4 toke, odnosno kuharske kape, odnosno 17/20 bodova. Slijedi ga deset restorana s po tri toke. Prvi u tom nizu je Alfred Keller iz lošinjskog hotela Alhambra i chef Michael Gollenz s 16.5/20 bodova. Konoba Zijavica iz Mošćeničke Drage ocijenjena je s 16/20 bodova.

 | Author: Robert Pichler & Gault&Millau Croatia Chef Deni Srdoč foto: Robert Pichler & Gault&Millau Croatia

Po 15.5/20 bodova osvojili su restoran Draga di Lovrana i chef Luka Goleš iz Lovrana, restoran Matsunoki i chef Orhan Cakiroglu iz lošinjskog hotela Bellevue, restoran Nobilion i chef Daniel Skokić iz hotela Ikador u Iki, te restoran Plavi podrum iz Voloskog i chef Mato Bebek. Vlasnica Plavog podruma, vrhunska sommelierka Daniela Kramarić prošle je godine osvojila poseban Trofej Gault&Millau Croatia za promicanje hrvatske gastronomije.

Ocjena 15/20 bodova pripala je restoranima Ganeum Food & Wine bar chefa Roberta Benzije, koji je osvojio Trofej veliki chef sutrašnjice 2020., Johnsonu iz Mošćeničke Drage, Konobi Valle Losca iz Voloskog i chefu Hariju Beniću, te restoranu Navis iz istoimenog opatijskog hotela, čiji je chef Tino Sinožić 2019. osvojio GM Trofej mladi talent godine.

 | Author: Robert Pichler & Gault&Millau Croatia Gault&Millau Croatia 2023 - Kvarner foto: Robert Pichler & Gault&Millau Croatia

"Izdanje vodiča Gault&Millau Croatia za Kvarner još je jedan pokazatelj da naše bogato gastronomsko nasljeđe stalno nadograđujemo, jer pripravljanje dobrih jela nije samo vještina nego i umjetnost, koja se u našoj regiji temelji na jednostavnoj filozofiji: samo najbolje namirnice za najbolja jela.

Jedinstven spoj mora, otoka i gorja te ispreplitanje morske i kontinentalne klime, regiju Kvarner oplemenjuju vrhunskim namirnicama. Stoga naše goste s veseljem i ponosom dočekujemo bogatom i raznovrsnom gastronomskom ponudom, od vrhunskih restorana i konoba pa do popularnih mjesta u kojima se poslužuje kvalitetna i ukusna hrana, a zavidan je i broj vinarija na našem području.

 

Ana Grgić Tomić Možda vas zanima... Chef godine prema izboru gastronomskog vodiča Gault&Millau Croatia je... Najave

 

Čestitam svim našim ugostiteljima koji su uvršteni u prvo izdanje Gault&Millau vodiča za Kvarner, čime se dodatno valorizira gastro ponuda naše regije. Vjerujem da će im GM ocjene i priznanja biti poticaj da streme još većoj kvaliteti u stvaranju nezaboravnog eno - gastronomskog doživljaja. Upravo je to jedan od najvažnijih motiva dolaska naših gostiju u regiju Kvarner.

Uz promociju prvog izdanja Gault&Millau vodiča, svakako vrijedi istaknuti još dvije odlične vijesti: našim kvarnerskim vinarima čestitamo na novom, velikom uspjehu i osvojenih 19 medalja na ovogodišnjem prestižnom ocjenjivanju vina Decanter World Wine Awards 2023. Vinarije nositelji brenda Kvarner Wines svakako su doprinos ugledu destinacije, koja je zaslužila da postane Europska regija gastronomije 2026. godine", rekla je dr.sc. Irena Peršić Živadinov, direktorica Turističke zajednice Kvarnera.

 | Author: Robert Pichler & Gault&Millau Croatia Kvarnerska čarolija u Kastvu foto: Robert Pichler & Gault&Millau Croatia

Direktorica Gault&Millau Croatia Ingrid Badurina Danielsson, naglasila je da su još od kraja 19. i početka 20. stoljeća Kvarner i njegova Rivijera prepoznati kao omiljena destinacija morskog i zdravstvenog turizma u Europi, a da posljednjih godina lokalna gastronomija doživljava pravu renesansu.

“Nije riječ samo o velikom broju ugostiteljskih objekata: od fine dininga do klasičnih restorana, bistroa, konoba i ostarija, pa do OPG - ova i vinarija. Važno je da se na Kvarneru njeguje izvorna kuhinja, koja najviše privlači goste, te da je uz već etablirane restorane i chefove, stasala jedna nova generacija mladih, kreativnih i kvalitetnih chefova. Ponosni smo da je upravo Gault&Millau Croatia prvi međunarodni gastronomski vodič koji je svoje posebno izdanje posvetio regiji Kvarnera”, rekla je direktorica hrvatskog izdanja Gault&Millau vodiča.

 | Author: Robert Pichler & Gault&Millau Croatia Gault&Millau Croatia 2023 - Kvarner foto: Robert Pichler & Gault&Millau Croatia

Predstavljanju vodiča za Kvarner nazočili su i župan Zlatko Komadina, brojni ugostitelji iz objekata uvrštenih u Gault&Millau vodič, zatim vinari, sommelieri i brojni drugi uzvanici. Župan je izrazio zadovoljstvo što je renomirani svjetski gastronomski vodič prepoznao bogatu i visoku razinu kvalitete gastro ponude Primorsko-goranske županije koja je izrasla u jedan od važnih i prepoznatljivih brendova turističke ponude Kvarnera.

 | Author: Robert Pichler & Gault&Millau Croatia Chef Stiven Vunić i pastry chefica Tea Vunić iz Konobe Zijavica foto: Robert Pichler & Gault&Millau Croatia

"Autentičnost okusa i mirisa, spoj tradicijske i moderne gastronomije, izvorne namirnice našeg podneblja i vrsni chefovi jamstvo su uspjeha i to se sada potvrđuje. Nedavna titula Kvarneru koji je proglašen Europskom regijom gastronomije za 2026. godinu i sada prvo izdanje prestižnog vodiča posvećenog gastronomskoj sceni naše županije velika su priznanja našim vrijednim ugostiteljima i ja im od srca čestitam", poručio je župan Komadina.

Uzvanici su na promociji uživali u slanim i slatkim zalogajima kuharskog tima restorana Kukuriku, a ugodnoj atmosferi pridonio je i glazbeni program. Osim u tiskanom izdanju vodiča, predstavljeni restorani i vinarije Kvarnera uvršteni su i na hr.gaultmillau.com gdje je dostupan i sadržaj vodiča za cijelu Hrvatsku.

 | Author: Robert Pichler & Gault&Millau Croatia Gault&Millau Croatia 2023 - Kvarner foto: Robert Pichler & Gault&Millau Croatia

Gault&Millau godišnje bilježi 2,5 milijuna korisnika i 6 milijuna pregleda, jedan je od 2 najrelevantnija gastronomska vodiča na svijetu te jedan od najjačih brendova na međunarodnoj gastronomskoj sceni. Posebno je poznat u Francuskoj, Austriji, Njemačkoj, Belgiji, Nizozemskoj, Švicarskoj, Sloveniji i dalekom Japanu.

Vodič uživa veliki ugled među putnicima i turistima, ljubiteljima dobre hrane, koji s punim povjerenjem slijede njegove preporuke. Ugostiteljske objekte ocjenjuju nezavisni, anonimni posjetitelji koji plaćaju svoje račune kao i svi ostali gosti. Njihov je glavni zadatak da korisnicima vodiča predoče ono što ih čeka u određenom ugostiteljskom objektu.

Ocjenjivači, dobri poznavatelji lokalne gastronomske scene, hrane i terroira, prošli su GM obuku te restorane valoriziraju prema detaljno razrađenoj metodologiji jedinstvenoj za sve zemlje u kojima vodič izlazi. Kuharske kape (toques/toke), koje dodjeljuje GM, za restorane su znak prestiža, a posjetiteljima restorana prepoznatljive žute GM naljepnice jamče provjerenu kvalitetu jela i usluga.

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.