Najave 20. prosinca 2023.

Znamo što će se u petak jesti na PLACe marketu

PLACe Market
PLACe Market foto: Press
gastro postao gastro.24sata.hr
Baby praščić, bakalar na nekoliko načina, sushi, knedle, cannoli, makaronsi, panuozzo sendviči, pašta u kolutu sira, soparnik, gulaš od hobotnice i velikih kozica... samo su neka od jela u kojima ćemo uživati u posebnom božićnom izdanju omiljenog street food događanja

Čini se kako ovaj predblagdanski petak u Zagrebu mnogi željno iščekuju i to zbog PLACe market Christmas Pop-upa koji će se od 18 sati održati na Tržnici Dolac. Posljednje ovogodišnje izdanje projekta koji je u kratkom roku osvojio srca Zagrepčana zapravo je najveće gastro blagdansko druženje na otvorenom koje će nas mirisima i okusima do kraja uvesti u blagdansko raspoloženje.

Projekt koji je barem petkom popodne donio život na Tržnice vraća se još jednom kako bi se Zagrepčani, zajedno s turistima okupili u samom centru grada i započeli ove mini praznike i produženi blagdanski vikend u pravom božićnom tradicionalnom gradskom duhu.

 

PLACe Market - zimsko pop up izdanje Možda vas zanima... Sve je spremno za božićno izdanje PLACe Marketa! Najave

 

Ono što nas sve zanima je što će se na Dolcu u petak kuhati jer za hranu su zaduženi neki od naših najboljih chefova i ugostitelja. Tako će chef Marin Rendić za svoj Bistro Apetit pripremati svoje već tradicionalno "plac" jelo – baby praščića, odnosno suckling pig koji se svako jesensko izdanje PLACe marketa rasprodao u trenu. Uz baby praščića, tu su i pohane krvavice na način chefa Marina.

Chef Mario Mihelj pripremati će gulaš od hobotnice i velikih kozica uz palentu te hrskavu pohanu rolicu punjenu jabukom i cimetom, a posluživati će i toplu sangriju. Restoran Tač na licu mjesta će otvarati stonske kamenice za koje smo sigurni da će brzo nestati, a uz soparnik, na ovom štandu će se uživati i u brudetu od bakalara.

PLACe Market | Author: Press PLACe Market foto: Press PLACe Market | Author: Press PLACe Market foto: Press

Gastronomadi se na Dolac vraćaju sa svojim panuozzo sendvičem koji će se pripremati u tri varijante – porchetta, gulaš od divljači te orada na savur. I Vinkl će pripremati svoje već poznate specijalitete s "placa" – puricu s mlincima i sarmu.

Sopal i chefica Katarina Vrenc pripremaju IstRamen – svoju varijantu ramena, odnosno juhe s domaćom istarskom kobasicom te otkoštenu patku punjenu nadjevom od suhog kruha te jusom. Bistro Točkica priprema domaći jušni bakalar i kajzeršmarn. Al Dente se vraća na Dolac sa svojim tjesteninama u parmezanu – caccio e peppe i novim špagetama s kozicama u umaku od pistacija dovršenim u kolutu sira grana padano, a nove su im i pohane lazanje u panko mrvicama.

PLACe Market | Author: Press PLACe Market foto: Press PLACe Market | Author: Press PLACe Market foto: Press

Tu je i Oui chef by Vedran Stojanac koji priprema janjetinu na ražnju s krumpirima ispod peke, delikatesni korner s ručno rezanim pršutom, brudet od sušenog bakalara u kruhu te cannole s paškom skutom i arancinima. Takoyaki by chef Martino Zanneli Kovačić dolazi s azijskim štandom te će na Dolcu pripremati Thai wok piletinu s rižinim rezancima te Okonomyaki palačinku s kupusom i slaninom.

Meat the King pobrinut će se da na ovom blagdanskom druženju ne nedostaje mesnih delicija, a kod njih se najviše pripremaju steakovi, kobasice i burgeri. Tu je i Cunami za sve ljubitelje sushija i kozica u tempuri, zatim Beg's Plant Based Street Food sa svojom tikka masalom i dan dan piletinom koje su jedna od najpopularnijih jela ovogodišnjeg Adventa.

PLACe Market | Author: Press PLACe Market foto: Press PLACe Market | Author: Press PLACe Market foto: Press

Novo ime na PLACe Marketu je Beštija koja dolazi s fish&chipsom od morskog psa s tri puta blanširanim čipsom te schiacciatom s roastbeefom, pečenim kiselim kupusom i butargom.

Od slatkog tu je štand Amelie na kojem će se naći cimet rolice, makaroni punjeni medenjak kremom, cannoli s raznim punjenjima te štrukle, ali i Ferdinand knedle koje dolaze u raznim varijantama te fritule na štandu Krivi ljudi. Kod njih ćete naći i rakiju bez koje ne mogu proći blagdani.

Razne tople koktele, tople ginove, kuhana vina, rakije i sva ostala pića naći ćete na centralnom baru, kao i na Tipsy baru, a tu je i Piena pjenušac na njihovom štandu.

Podršku ovom projektu dali su Grad Zagreb, TZ Grada Zagreba, Hrvatska turistička zajednica, kao i pertneri – Cockta, Jamnica, G3, Premium Visa by PBZ Card i Nexi, Metro i Kotanyi. 

Chef Marin Rendić | Author: Slavko Midžor/PIXSELL; iStock Chef Rendić za božićni PLACe market ponovno priprema baby praščića, hit jelo omiljenog street food događanja foto: Slavko Midžor/PIXSELL; iStock

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.