09. veljače 2015.

Najbolja jela tradicionalne kuhinje

Istarska-maneštra-s-bobići
gastro postao gastro.24sata.hr
Hrvatska kuhinja mješavina je bogatog nasljeđa te se u njoj ocrtava i hrvatska povijest.

Kuhinja kontinentalne Hrvatske svoje korijene vuče iz austrougarske i turske kuhinje i karakterizira je složeniji način pripreme s mnoštvo hranjivih namirnica. Na hrvatskom Jadranu su, pak, vidljivi utjecaji antičke, ali i talijanske kuhinje, a temelji se na ribi, morskim plodovima i neizostavnom maslinovom ulju.

Hrvatska kuhinja ima uistinu mnogo toga za ponuditi pa ljubitelje tradicije savjetujemo da se okušaju u pripremi ovih gastronomskih klasika.

Zagorski štrukli

Omiljeni u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, ali i šire, zagorski štrukli su među najpoznatijim hrvatskim specijalitetima. Štoviše, Zagorski domaći štrukli uvedeni su u listu jela hrvatske nematerijalne kulturne baštine. Priprema štrukli podrazumijeva posebno umijeće, a tanko vučeno tijesto punjeno svježim kravljim sirom uz dodatak kiselog vrhnja i jaja može se kuhati ili peći, dodati u juhu ili poslužiti kao desert, pripremiti slatko ili slano. Zagorski štrukli su, uistinu, svestrano jelo, a mi predlažemo da ih pripremite zapečene po receptu Zg sirek štrukli ili pripremite malo moderniju verziju s blitvom

Grah s kobasicama

Grah s kobasicom je omiljeno pučko jelo koje čini neizostavni dio narodnih veselica. Popularno je i među planinarima koji mukom dosegnuti vrh najradije nagrađuju ovim jelom kako bi okrijepili dušu i povratili snagu.

Dobro se sljubljuje s pire krumpirom, ali neće uvrijediti ni domaći kukuruzni kruh. Za one odvažnije koje dobro jelo vole zaliti dobro kapljicom, istarski teran ili plavac s juga Dalmacije nadopunit će aromu kobasice. Ukoliko ste spremni pripremiti ovo omiljeno jelo predlažemo vam Grah s kobasicama.

Oni željni eksperimentiranja neka se okušaju u modificiranim verzijama Zapečenog graha s kobasicama, Kobasice i grah s krumpirom ili Složenac od graha, patke i kobasica

Sarma

Nastala i opstala na jugoistoku Europe, sarma je jelo kojoj je svaki narod utkao vlastite osobitosti. Bez obzira na upotrebljene namirnice koje variraju od regije do regije, svim je oblicima zajedničko rolanje mesa u "omot" od čega i potječe naziv. Riječ sarma, naime, dolazi od turske riječi sarmak što znači "umatanje“.

Postoji mnoštvo recepata za sarmu, a u najvećem broju slučajeva riječ je o kombinaciji mljevene svinjetine i govedine, zajedno s rižom pažljivo umotani u kiseli kupus i kuhani u društvu svinjskih rebara i suhe slanine. Ovdje saznajte nekoliko trikova za pripremu savršene sarme.

Preporučamo vam da isprobate tradicionalne recepte za Sarmu, Sarmu na starinski način i Sarmu po receptu chefa Berislava Lackovića.

Možete se poigrati i varijacijama na temu: Sarma s ječmom, Sarma iz pećnice, Sarma od fileta bakalara i Sarmice od slatkog zelja.

Purica s mlincima

Sastavni dio obiteljskih okupljanja i proslava, purica s mlincima prepoznatljivi je klasik hrvatske gastronomije. Zagorski puran i domaći mlinci daju najveću notu tradicije, no nisu nužni za pripremu vrhunske delicije: Purica s mlincima.

Maneštra

Autohtono jelo sjevernog Jadrana koje se sprema od raznog povrća dolazi u mnoštvo kombinacija, a najpoznatije su istarska i krčka verzija. Kuha se u svim godišnjim dobima, najčešće kao predjelo, a može se poslužiti i kao glavno jelo ako sadrži meso.

Predlažemo vam da isprobate Krčku maneštru, Istarsku maneštru, Manestru od povrća, Istarsku maneštru s bobićima, Maneštru od šparoga.

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Barbara Petrović
    merida 21:54 16. Veljača 2015.

    Sva gore navedena jela su fina i svaki kraj ima svoje vrsne specijalitete koje treba probati.