Native sadržaj Blagdanske delicije s Gorenjem 31. prosinca 2024.

3 fina umaka za blagdanski ručak

foto: Darko Debić

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Kako upotpuniti svako glavno jelo finim umacima pokazat će ti omiljeni gastro bloger Darko Debić!

Od bogatog i tradicionalnog umaka s korjenastim povrćem koje se peklo zajedno s puricom, preko kremastog azijskog kikiriki umaka, do svježeg umaka s avokadom i biljem - pokazat ćemo ti kako jednostavno pečenje pretvoriti u pravo gurmansko iskustvo!

 | Author: Darko Debić foto: Darko Debić

Svaki od ovih umaka donosi različite okuse: od bogatih i kremastih, do svježih i citrusnih, omogućujući vam da uživate u raznovrsnim teksturama i aromama koje nadopunjuju meso. Priprema umaka u Gorenje blenderu nudi mnoge prednosti, uključujući bržu pripremu, bolju teksturu i veću kontrolu nad gustoćom. Gorenje blender je savršen alat za pripremu raznovrsnih umaka, od bogatih povrtnih do svježih zelenih umaka, čineći cijeli proces jednostavnim.

Umak od pečenja

Ovaj umak koristi korjenasto povrće koje se peče s puricom, čime dobiva bogat okus zahvaljujući svim sokovima koji se u pećnici karameliziraju. Nakon pečenja, povrće se izblenda, a rezultat je svilenkast umak koji savršeno oblaže meso.

Sastojci:

  • 2 srednje mrkve, oguljene i narezane
  • 1 manji korijen peršina (ili pastrnjak), oguljen i narezan
  • 1 glavica crvenog luka, narezana na četvrtine
  • 3 češnja češnjaka, oguljena
  • 1 šalica pileće ili povrtne juhe (po potrebi možete dodati više)

Priprema:

  1. Pecite povrće zajedno s puricom.
  2. Premjestite ga u blender zajedno sa sokovima od pečenja. Dodajte malo juhe.
  3. Blendajte dok ne dobijete svilenkastu i glatku teksturu.
  4. Ako je umak pregust, dodajte još juhe dok ne postignete željenu gustoću.

 | Author: Darko Debić foto: Darko Debić

Kikiriki umak

Kikiriki umak u azijskom stilu je bogat, kremast i začinjen, a savršeno se kombinira s puricom.

Sastojci:

  • 4 žlice kikiriki maslaca
  • 2 žlice sojinog umaka
  • 1 žlica meda ili javorovog sirupa
  • 1 cm svježeg đumbira
  • 2 češnja češnjaka
  • 4 žlice vode
  • 1 žlica svježeg soka limete

Priprema:

  1. Blendajte sve sastojke dok ne dobijete glatku, kremastu teksturu umaka.
  2. Ako je umak previše gust, dodajte još malo vode kako biste postigli željenu konzistenciju.
  3. Po želji dodajte malo soli i papra. Ako volite ljuto, možete dodati malo čili papričica.

 | Author: Darko Debić foto: Darko Debić

Gusti umak od začinskog bilja

Umak sa svježim začinima i avokadom ima laganu, kremastu teksturu i savršen je za sve vrste pečenih mesa, uključujući puricu. Varijacija južnoameričke salse verde nikako vas neće ostaviti ravnodušnima, odlično ide i uz ostatke hladne purice.

Sastojci:

  • pola avokada, oguljen, bez koštice
  • 1 vežanj svježeg peršina
  • 1 vežanj svježeg korijandera
  • 1 češanj češnjaka
  • 2-3 žlice maslinovog ulja
  • malo soka limete
  • sol i papar po ukusu
  • 1-2 žlice vode (ako je potrebno, za razrjeđivanje)

Priprema:

  1. Blendajte sve sastojke dok ne dobijete glatku, kremastu teksturu.
  2. Ako je umak previše gust, dodajte 1-2 žlice vode dok ne postignete željenu gustoću. Posolite i popaprite po ukusu.
  3. Poslužite: Poslužite ovaj svježi umak odmah, prelijevajući ga preko pečene purice. Možete ga također koristiti kao umak za povrće ili salatu.
  4. Ako volite pikantnije umake, možete dodati malo svježeg čilija.

 | Author: Darko Debić foto: Darko Debić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.