Na roštilju se prepričavaju priče koje su već ispričane stotinu puta, ali uvijek nasmiju kao da ih čujemo prvi put. Tu se rodbina okuplja, a prijatelji postaju obitelj. I baš u tom opuštenom kaosu krije se jedna istina – svi mi, (da, i ti i ja) ponekad upadnemo u iste klasične zamke i napravimo one male greške koje mogu pokvariti savršeni trenutak. Iako nisu toliko strašne, te greške ponekad pokvare dobru rundu ćevapa ili pretvore sočne komade piletine u nešto što se više struže s tanjura nego jede.
Za dobar roštilj treba ti strpljenje i jedan tajni dodatak
I ne, nije stvar u kompliciranim tehnikama. Roštilj nije fizika. Ali je umjetnost. A svaki pravi umjetnik zna – za remek-djelo trebaš dobre alate, malo strpljenja i onu jednu stvar koja sve poveže. Tu na scenu stupa Zvijezda Delikates senf. Taj mali, čudesni dodatak koji spašava stvar kad krene nizbrdo i diže sve na višu razinu kad već ide dobro. Roštilj bez senfa? To ti je kao gitara bez žica – izgleda spremno, ali ništa ne svira.
Svaki roštilj majstor zna da je dobra organizacija pola posla
Zato, prije nego što baciš prvu pljeskavicu na rešetku, otkrij pet najčešćih grešaka i nauči kako ih zaobići širokim lukom. Tvoj roštilj (i tvoji gosti) će ti biti zahvalni.
- Previše žuriš: Znaš onaj osjećaj kad si gladan, a meso se još nije ni počelo peći? Ne pali roštilj i ne bacaj meso odmah na rešetku čim vidiš prvi plamen. Daj priliku ugljenu da se smiri, dok ne vidiš onaj fini, sivi žar. Inače ćeš dobiti piletinu koja je crna izvana, a sirova iznutra. Savjet: Dok čekaš savršen žar, smućkaj marinadu sa žlicom Zvijezda Delikates senfa – savršeno povezuje okuse i daje onaj „Mmmm, ovo je baš fino, što si stavio unutra?” efekt.
- Sve pečeš u isto vrijeme: Roštilj nije švedski stol – ne mora sve ići odmah na rešetku. Ako je svaki pedalj roštilja zauzet, meso se neće lijepo zapeći nego će se kuhati u vlastitom soku. A to nije to. Savjet: Roštiljaj u turama, uživaj u svom tempu, i ne zaboravi – senf čeka, spreman da skoči u svaki zalogaj.
- Ne koristiš termometar: Pogađanje kad je meso gotovo često završi s razočaranjem. Ili si ga prepekao ili je iznutra još malo previše „žilavo”. Termometar ti je najbolji frend. Ako ga nemaš, nauči testirati meso dodirom, ali imaj na umu da je to već napredna škola. Savjet: Ako ipak fulaš i prepečeš kobasicu, tu je Zvijezda Delikates senf, samo žličica tog malog čuda u tubici popravlja stvar u sekundi.
- Zanemaruješ povrće: Znaš onu papriku koja stoji sa strane dok svi čekaju meso? Aha. Ne zaboravi da roštilj nije rezerviran samo za ćevape. Tikvice, luk, gljive, pa čak i kukuruz – sve se može pretvoriti u čudo s roštilja. Daj im šansu. Savjet: Povrće voli društvo, a posebno uživa u društvu dobrog senfa. Isprobaj brzi dresing s maslinovim uljem, limunom i naravno Zvijezda Delikates senfom. Povrće na roštilju ti više nikad neće biti dosadno, garantiramo.
- Nisi dobro organiziran: Najveća greška? Pokušati sve odjednom. Meso, piće, društvo, vatra... a ti ne znaš gdje ti je pivo, gdje su kobasice i zašto je netko stavio lepinje direkt na plamen. Diši. Uspori. Roštiljaj polako, s guštom.
Roštilj bez senfa je kao gitara bez žica – nešto fali. Zato uz sve ove savjete za uspješno roštiljanje ne zaboravi ni mali, čudesni dodatak koji popravlja sve – Zvijezda Delikates senf. Bilo da ga mažeš u lepinju, stavljaš u marinadu ili samo uzmeš žličicu „na suho” – s njim je sve bolje. Ako netko ima status zvijezde na svakom roštilju – to je upravo on. Savršen balans okusa, neizostavni dodatak svakom mesu i tajni saveznik svakog roštilj majstora.