Sarma je jedno od najpoznatijih jela, posebno u zimskim mjesecima, kada je omiljena na obiteljskim okupljanjima i blagdanskim trpezama. Koja je tajna uvijek savršene sarme? Pravi odabir mesa!
Kada meso meljete sami, imate potpunu kontrolu nad kvalitetom. Možete odabrati meso koje vam najviše odgovara (npr. mješavinu svinjetine i govedine ili samo svinjetinu). Mljevenje mesa kod kuće također omogućava da budete sigurni u njegovu svježinu jer možete kupiti komade mesa i samljeti ga neposredno prije pripreme sarme.
Kada meso meljete sami, možete lako prilagoditi proporcije svinjetine i govedine. Također, imate veću kontrolu nad količinom masti u mesu, pa možete napraviti sarmu koja je manje masna. Netko voli dodati više masnoće za sočnije sarme ili pak više čistog mesa za zdraviju verziju.
Samostalno mljevenje mesa može biti zdravija opcija jer često možete izbjeći dodatke ili konzervanse koji su uobičajeni u industrijskoj proizvodnji mljevenog mesa. Ključan je i odabir uređaja za mljevenje mesa, a s Gorenjem nećete pogriješiti. U Gorenje uređaj za mljevenje zajedno s mesom ubacite češnjak, luk i lišće peršina, tako ćete uštedjeti vrijeme jer nema napornog sjeckanja. Nadjev za sarmu je u trenu spreman.
Sastojci:
- 1 glavica kiselog kupusa (cca. 1,3 kg)
- 600 g svinjske plećke
- 400 g junetine
- 80 g riže
- 1 glavica luka
- 3 češnja češnjaka
- 2 žličice mljevene crvene paprike
- sol i papar po ukusu
- malo svježeg peršina
- 200 g slanine
- 600 g dimljenih svinjskih rebrica
- voda
- list lovora
- 2 žlice koncentrata rajčice
Zaprška:
- 1 žlica svinjske masti
- 2 žlice glatkog brašna
Priprema:
- U uređaju za mljevenje mesa sameljite meso narezano na manje komade, oguljen luk, češnjak i oprane listove peršina.
- U zdjelu dodajte rižu (ispranu prije dodavanja), mljevenu papriku, sol i papar. Dobro izmiješajte rukama dok ne dobijete ujednačenu smjesu.
- Odvojite listove kiselog kupusa i pažljivo nožem uklonite zadebljane dijelove kako biste lakše motali sarmu. Ako je kupus preslan, isperite ga u hladnoj vodi.
- Na svaki list kupusa stavite malo smjese a zatim zarolajte. Ponavljajte dok ne potrošite svu smjesu.
- Ostatak listova narežite na rezance. Na dno velikog lonca stavite malo narezanog kupusa. Složite sarme u lonac u krugovima, jednu do druge. U sredinu dodajte suha rebra i ostatak narezanog kupusa.
- Preko sarme stavite lovorov list i prelijte je vodom dok sve ne bude prekriveno. Dodajte koncentrat rajčice. Stavite tanjur direktno na sarmu, služi kao uteg.
- Poklopite lonac i kuhajte oko 2 sata. Povremeno provjerite ima li dovoljno tekućine te po potrebi dolijte vode.
- Ako želite gušći umak, pola sata prije kraja kuhanja dodajte zapršku: na masti popržite brašno i dodajte mljevenu crvenu papriku, pa umiješajte u sarmu. Kušajte umak, obično nije potrebno dodatno soliti.
- Poslužite uz pire od krumpira ili prilog po želji.