Native sadržaj Iz bakine kuharice 13. prosinca 2024.

Iz bakine kuharice - Mađarica

foto: Vedran Bošković

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Pola čarolije vremena pred nama je fina hrana koja se nađe na blagdanskom stolu, a Vedran će ti pokazati kako ih lako pripremiti po bakinom receptu.

Blagdani su nezamislivi bez onih slatkih delicija koje nestaju brže nego što ih stignemo poslužiti. Među njima posebno mjesto zauzima mađarica – kolač prepun slojeva, tradicije i neodoljive čokolade. S malo strpljenja i pravim SPAR sastojcima, mađarica baš poput bakine nastaje u trenu. Isprobaj ovaj recept koji ti donosi Vedran Bošković - zasigurno će izmamiti osmijehe svih uzvanika!

Sastojci za kore:

  • 600 g glatkog brašna
  • 1/2 praška za pecivo
  • 2 jaja S-BUDGET
  • 100 g masnog namaza za pečenje SPAR
  • 200 g kiselog vrhnja
  • 200 g šećera

Sastojci za kremu:

  • 1 L mlijeka SPAR Natur*pur
  • 200 g čokolade za kuhanje SPAR
  • 80 g brašna
  • 180 g šećera
  • 100 g masnog namaza za pečenje SPAR

Sastojci za čokoladnu glazuru:

  • 100 g čokolade za kuhanje SPAR
  • 3 žlice ulja

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

Priprema:

  1. U veliku zdjelu stavite sve sastojke za kore i rukom dobro umijesite.
  2. Napravite valjak od tijesta te ga nožem podijelite na 6 jednakih dijelova i od svakog dijela napravite lopticu.
  3. Na radnu površinu stavite papir za pečenje i na njega lopticu od tijesta, pokrijte drugim papirom za pečenje. Dlanom malo spljoštite tijesto da bi vam bilo lakše započeti valjanje.
  4. Koru razvaljajte na dimenzije 24x30 cm.
  5. Pred kraj valjanja da bi dobili ravnije stranice pomozite si potiskivanjem sa ravnalom, vratite papir i još malo valjajte. Ponovite postupak sa preostalim lopticama.
  6. Nakon što su sve kore razvaljane zagrijte pećnicu.
  7. Postavite kore na obrnutu stranu tepsije i pecite na 170 °C oko 6 do 8 minuta. Kada se kore ohlade uklonite masni papir.
  8. Pripremite čokoladnu kremu - pomiješajte pjenjačom brašno i šećer s malo mlijeka. Ostatak mlijeka stavite kuhati.
  9. Kada mlijeko zakuha sklonite ga sa strane i umiješajte pripremljene sastojke. Vratite sve zajedno kuhati.
  10. Na kraju dodajte iskidanu čokoladu za kuhanje i masni namaz za pečenje i miješajte dok se sastojci sasvim ne istope.
  11. Sa slaganjem kolača možete krenuti odmah čim se krema spremna. Stavite prvu koru pa na nju ⅕ kreme. Ponoviti dok ima kora.
  12. Stavite papir za pečenje preko zadnje kore i neki teret - primjerice teški lonac. Kolač stavite u hladnjak preko noći.
  13. Pripremite glazuru od čokolade - narezanu čokoladu za kuhanje prelijte uljem i otopite na pari.
  14. Ostavite čokoladu da se prohladi jer će se tako lagano učvrstiti i bit će lakše raditi s njom nego kad je vruća.
  15. Prelijte čokoladnom glazurom te ju ravnomjerno rasporedite.
  16. Vratite kolač u hladnjak da se čokolada stisne.

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.