Native sadržaj Iz bakine kuharice 13. prosinca 2024.

Iz bakine kuharice - Orehnjača

foto: Vedran Bošković

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Pola čarolije vremena pred nama je fina hrana koja se nađe na blagdanskom stolu, a Vedran će ti pokazati kako ih lako pripremiti po bakinom receptu.

Orehnjača je klasik bez kojeg blagdanski stol jednostavno nije potpun. Taj bogati miris svježe pečenog dizanog tijesta i slatkog oraha priziva toplinu doma i uspomene na djetinjstvo. Iako je poznata kao kolač koji zahtijeva malo više truda, rezultat je uvijek vrijedan svake minute provedenog u kuhinji. Isprobajte ovaj recept Vedrana Boškovića, a u pripremi će ti pomoći kvalitetne SPAR namirnice!

Sastojci za tijesto:

Sastojci za punjenje:

  • 400 g mljevenih oraha SPAR
  • 70 g šećera
  • 180 ml mlijeka

Dodatno:

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

Priprema:

  1. Na radnu podlogu stavite brašno pa rukom oblikujte udubinu u sredini. Dodajte jaja, sol, maslac, kvasac, toplo mlijeko i šećer. Pustite da se kvasac aktivira, nekih pet minuta. Mijesite nekoliko minuta dok ne dobijete glatko i mekano tijesto.
  2. Ostavite tijesto da ‘odmara’ na toplom mjestu jedan sat ili dok ne udvostruči svoju veličinu.
  3. Tijesto razvaljajte u pravokutnom obliku tankom 1 centimetar.
  4. Za nadjev je potrebno miješati orahe i šećer i preliti ih vrućim mlijekom. Dobro promiješajte kako bi se mlijeko upilo.
  5. Na cijelu količinu tijesta rasporedite nadjev, a zatim zarolajte tijesto u štrucu, počevši od šire strane. Neka se zarolana štruca diže još pola sata.
  6. Štrucu premažite rastopljenim maslacem i stavite u pećnicu zagrijanu na 180 °C na 40 minuta. Po želji, kada je orahnjača gotova i već malo prohlađena, možete ju posipati sa šećerom u prahu.
  7. Poslužiti još toplo.

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.