Pola čarolije vremena pred nama je fina hrana koja se nađe na blagdanskom stolu, a Vedran će ti pokazati kako ih lako pripremiti po bakinom receptu.
Orehnjača je klasik bez kojeg blagdanski stol jednostavno nije potpun. Taj bogati miris svježe pečenog dizanog tijesta i slatkog oraha priziva toplinu doma i uspomene na djetinjstvo. Iako je poznata kao kolač koji zahtijeva malo više truda, rezultat je uvijek vrijedan svake minute provedenog u kuhinji. Isprobajte ovaj recept Vedrana Boškovića, a u pripremi će ti pomoći kvalitetne SPAR namirnice!
Sastojci za tijesto:
- 600 g glatkog brašna
- 1 paket svježeg kvasca (40 g)
- 100 g šećera
- 120 g maslaca DESPAR PREMIUM
- 250 ml mlijeka SPAR Natur*pur
- 2 jaja SPAR Vrtovi Hrvatske
- Sol
Sastojci za punjenje:
- 400 g mljevenih oraha SPAR
- 70 g šećera
- 180 ml mlijeka
Dodatno:
- Maslac za premazivanje tijesta DESPAR PREMIUM
- Šećer u prahu za posipanje S-BUDGET
Priprema:
- Na radnu podlogu stavite brašno pa rukom oblikujte udubinu u sredini. Dodajte jaja, sol, maslac, kvasac, toplo mlijeko i šećer. Pustite da se kvasac aktivira, nekih pet minuta. Mijesite nekoliko minuta dok ne dobijete glatko i mekano tijesto.
- Ostavite tijesto da ‘odmara’ na toplom mjestu jedan sat ili dok ne udvostruči svoju veličinu.
- Tijesto razvaljajte u pravokutnom obliku tankom 1 centimetar.
- Za nadjev je potrebno miješati orahe i šećer i preliti ih vrućim mlijekom. Dobro promiješajte kako bi se mlijeko upilo.
- Na cijelu količinu tijesta rasporedite nadjev, a zatim zarolajte tijesto u štrucu, počevši od šire strane. Neka se zarolana štruca diže još pola sata.
- Štrucu premažite rastopljenim maslacem i stavite u pećnicu zagrijanu na 180 °C na 40 minuta. Po želji, kada je orahnjača gotova i već malo prohlađena, možete ju posipati sa šećerom u prahu.
- Poslužiti još toplo.