Pola čarolije vremena pred nama je fina hrana koja se nađe na blagdanskom stolu, a Vedran će ti pokazati kako ih lako pripremiti po bakinom receptu.
Salenjaci su jedan od onih starinskih kolača koji ne gube na popularnosti, posebno u blagdansko vrijeme. Njihova prhkost i sočan pekmez unutar svakog zalogaja pravo su utjelovljenje domaće kuhinje i tradicije. Iako možda djeluju kao izazov, uz recept Vedrana Boškovića i SPAR namirnice brzo ćeš shvatiti zašto su omiljeni u svakoj generaciji. Pripremi ih i unesi dašak prošlih vremena na svoj blagdanski stol!
Sastojci za tijesto:
- 1 litra mlijeka SPAR Natur*pur
- 1 kockica kvasca od 40 g
- 1 kg brašna
- 1 žlica šećera
- 1/2 žlice soli
- 500 g svinjskog sala
Sastojci za punjenje:
- 1 šalica mljevenih oraha SPAR
- Džem od marelice DESPAR PREMIUM
Priprema:
- U 100 ml toplog mlijeka stavite kvasac, žličicu šećera, dobro promiješajte i ostavite da se diže 10 do 15 minuta odnosno dok se kvasac ne aktivira.
- Preostalo mlijeko, brašno, aktivirani kvasac i sol zamijesite u glatko tijesto i ostavite ga na toplom 45 minuta da se diže.
- Svinjsko salo sameljite u mašini za meso ili u multipraktiku.
- Tijesto tanko razvaljajte i po cijeloj površini namažite jednu trećinu sala.
- Preklopite tijesto na sljedeći način: prvo preklopite lijevu stranu prema unutra do sredine, a zatim preklopite desnu stranu preko nje. Sad preklopite gornju i donju stranu. Stavite u hladnjak na 30 min.
- Tijesto ponovno razvaljajte i po cijeloj površini stavite još jednu trećinu sala. Preklopite i ponovno ohladite. Ponovite ovaj korak još jednom.
- Tijesto razvaljajte (debljine 1 cm) i izrežite na kvadrate 8x8 cm, napunite pekmezom i mljevenim orasima, preklopite dva suprotna kraja, spojite šire krajeve u oblik kiflice.
- Složene salenjake ostaviti da odstoje 15 do 20 minuta prije pečenja.
- Slagati ih na lim za pečenje, pazeći da između njih ostavite razmak da se rašire i peći ih na 200 °C oko 20 minuta ili dok ne porumene.
- Još vruće posipajte šećerom u prahu i poslužite.