Vanilin kiflice su jedan od najomiljenijih blagdanskih kolača u mnogim domaćinstvima. Ove male, prhke delicije s karakterističnim mirisom vanilije, često su prvi izbor na blagdanskim stolovima, a iako su jednostavne za pripremu, svojim okusom i teksturom uvijek ostavljaju snažan dojam.
Recept za vanilin kiflice tradicionalno uključuje samo nekoliko osnovnih sastojaka: brašno, maslac, šećer u prahu, bademe ili orahe i vanilin šećer. Tajna njihovog savršenog okusa krije se u dobro izbalansiranim sastojcima i posebnom načinu oblikovanja. Prilikom izrade prhkog tijesta, važno je da maslac ne postane previše mekan jer može utjecati na teksturu tijesta. Kuhinjski robot Gorenje će umiješati kockice maslaca u brašno bez njegovog prekomjernog zagrijavanja, što je ključno za postizanje prhke teksture.
Savjet za pripremu tijesta
Prvi korak u pripremi vanilin kiflica je miješanje svih suhih sastojaka i dodavanje maslaca, koji daje onaj prepoznatljiv prhki efekt. Za ovu fazu pripreme koristite lopaticu za miješanje na Gorenje kuhinjskom robotu, kada se maslac spoji s ostalim sastojcima u mrvičastu, pjeskovitu smjesu dodajte malo hladne vode i tada promijenite lopaticu za miješanje s kukom za tijesta. Uporaba ova dva nastavka za Gorenje kuhinjski robot rezultirati će savršeno prhkim kiflicama.
Oni koji su ih jednom probali, gotovo uvijek se vraćaju po još. Kombinacija orašida i mirisnog vanilin šećera čini ih savršenim desertom za sve generacije. Osim toga, vanilin kiflice su i savršen poklon za obitelj i prijatelje – pakirane u lijepoj kutiji, ove kiflice sigurno će oduševiti svakog tko ih primi.
Sastojci za 50 kiflica:
- 280 g brašna
- 80 g šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
- 200 g maslaca
- 80 g mljevenih badema (ili oraha ili prženih lješnjaka)
Za uvaljati vanilin kiflice:
- 1 vanilin šećer
- 2 žlice šećera u prahu
Priprema:
- U zdjelu dodati brašno, šećer u prahu, vanilin šećer i bademe. Staviti lopaticu za miješanje tijesta i kratko promiješati.
- Dodati maslac narezan na kockice i nastaviti miješati dok se ne dobije smjesa poput pijeska.
- Dodati žličicu ili dvije hladne vode (kako bi se smjesa povezala). Staviti kuku za tijesta i uključiti uređaj na nižu brzinu. Nije potrebno dugo miješati jer inače tijesto postane žilavo, sam da se sve sjedini u kompaktnu masu.
- Oblikovati pravokutnik od tijesta, obložiti papirom za pečenje i staviti u hladnjak najmanje sat vremena, najbolje preko noći.
- Tijesto izvaditi iz hladnjaka i narezati na kockice. Svaki komadić prvo rolati, rezati na dužinu 8-10 centimetara i oblikovati u kiflicu. Staviti na pleh obložen papirom za pečenje, s malim razmakom jer se šire u pećnici.
- Pećnicu zagrijati na 175° C te popunjen pleh stavi u pećnicu na 12 do 15 minuta. Nakon vađenja kiflica iz pećnice ostaviti ih da se ohlade te ih uvaljati u mješavinu vanilije i šećera u prahu.