Japan obiluje prefinim receptima, no jedan je postao toliko globalno popularan da jednostavno moraš naučiti kako ga pripremiti. Radi se o pohanim svinjskim kotletima koji nose pamtljiv naziv - tonkatsu. Kako pripremiti ovu finu deliciju i s čime ju poslužiti pokazat će ti stručnjak za japanske recepte Darko Debić, autor bloga "Samo jedan griz". Darko po namirnice nije morao krenuti u Japan - sve je pronašao u bogatoj ponudi METRO Chef namirnica.
Sastojci za salatu od ribanog kupusa:
- 1/2 glavice mladog zelenog kupusa
- Krastavac
Priprema:
Kupus naribajte na ribež za kupus. Krastavce naribajte na ploške po dužini te narežite na duge i tanke trake.
Sastojci za preljev od sezama:
- 3 žlice bijelog sezama METRO Chef
- 4 žlice majoneze
- 2 žlice rižinog octa
- 1 žlica soja umaka METRO Chef
- prstohvat šećera
- 1 žličica mirina
- 1 žličica sezamovog ulja (od prženog sezama)
Priprema:
- U tavu stavite sjemenke sezama i tostirajte ih na laganoj vatri.
- Usitnite tostirane sjemenke sezama u mužaru dok ne postanu glatke.
- Sve sastojke za preljev sjedinite u zdjelici.
Sastojci za tonkatsu umak:
- 3 žlice tostiranog bijelog sezama METRO Chef
- 3 žlice tostiranog crnog sezama
- 4 žlice Worcestershire umaka
- 5 žlica Ketchupa
- 2 žlice umaka od kamenica
Priprema:
- Usitnite bijeli i crni sezam u mužaru. Ostavite malo neusitnjenih sjemenki radi teksture.
- Stavite sve sastojke u zdjelicu i pomiješajte.
Riža kuhana u pećnici:
- 600 ml riže okruglog zrna METRO Chef
- 900 ml vode
- prstohvat soli
Priprema:
Na ovaj način riža je kuhana kao u kuhalu za rižu. Odaberite lonac s poklopcem koji možete koristiti u pećnici. Na srednje jakoj vatri zagrijte lonac i dodajte žlicu ulja. Dodajte rižu i miješajte dok se riža dobro ne zagrije. Dodajte prstohvat soli i kipuću vodu. Promiješajte i stavite poklopac. Stavite lonac u prethodno zagrijanu pećnicu na 175° 20 min. Pažljivo izvadite lonac iz pećnice, pazite jer je jako vruć. Razrahlite kuhanu rižu vilicom.
Sastojci za pohanje:
- 200 g panko krušnih mrvica
- 2 jaja METRO Chef
- 1 žlica ulja METRO Chef
- 2 žlice glatkog brašna
- 8 odrezaka svinjskih kotleta bez kostiju
- sol
- papar METRO Chef
- 1 l neutralnog ulja za prženje
Priprema:
- Razbijte jaja u posudu i dodajte žlicu ulja. Umutite dok se dobro ne sjedini.
- Zatim pripremite drugu posudu sa brašnom.
- Panko mrvice stavite u treću posudu.
- Oštrim nožem napravite nekoliko proreza na vezivnom tkivu (bijeli dio na kotletima) između mesa i masnoće.
- Izlupajte obje strane mesa batićem za omekšavanje mesa.
- Rukama vratite meso u prvobitni oblik.
- Začinite obje strane mesa solju i paprom.
- Prvo uvaljajte svinjetinu u brašno i uklonite višak. Zatim umočite svinjetinu u smjesu od jaja.
- Na kraju uvaljajte svinjetinu u panko, nježno pritišćući panko na svinjetinu. Lagano otresite sav višak panka, a zatim stavite komade svinjetine na pladanj ili tanjur.
- Prvo prženje: Zagrijte ulje za prženje na 170ºC na srednjoj vatri. Ako nemate termometar, uronite drveni štapić u ulje; znat ćete da je ulje dovoljno vruće kada vidite da se oko vrha počinju pojavljivati sitni mjehurići.
- Lagano stavite dva komada svinjetine u ulje i pecite s obje strane.
- Savjet: Zašto samo po dva komada? Ne želite drastično smanjiti temperaturu ulja.
- Izvadite svinjetinu i uklonite višak ulja držeći je okomito iznad posude nekoliko sekundi dok ulje ne iscuri. Stavite ga na rešetku i isto ponovite s ostatkom mesa.
- Isključite vatru, pokupite i bacite sve pržene mrvice u ulju pomoću cjedila s finom mrežicom. Vrlo je važno održavati ulje čistim i bez mrvica kako ulje ne bi potamnilo i zaprljalo se zagorenim mrvicama.
- Drugo prženje: Zagrijte ulje na višu temperaturu nego kod prvog prženja. Ponovno pržite po dva kotleta sa obje strane. Izvadite iz lonca i ocijedite višak ulja na papirnatim ručnicima.
- Tonkatsu narežite na kriške širine 2 cm.
- Prebacite na tanjur i poslužite s narezanim kupusom i krastavcima, preljevom od sezama i tonkatsu umakom sa strane.