Native sadržaj 30. travnja 2024.

Neodoljivo hrskav tonkatsu baš kao iz srca Japana

foto: Darko Debić

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Ovog svibnja Gastrolovci i METRO Hrvatska te vode na gastro putovanje svijetom, a druga postaja je Japan, mjesto gdje se moderna hrana i tradicija savršeno spajaju.

Japan obiluje prefinim receptima, no jedan je postao toliko globalno popularan da jednostavno moraš naučiti kako ga pripremiti. Radi se o pohanim svinjskim kotletima koji nose pamtljiv naziv - tonkatsu. Kako pripremiti ovu finu deliciju i s čime ju poslužiti pokazat će ti stručnjak za japanske recepte Darko Debić, autor bloga "Samo jedan griz". Darko po namirnice nije morao krenuti u Japan - sve je pronašao u bogatoj ponudi METRO Chef namirnica. 

Sastojci za salatu od ribanog kupusa:

  • 1/2 glavice mladog zelenog kupusa
  • Krastavac

Priprema:

Kupus naribajte na ribež za kupus. Krastavce naribajte na ploške po dužini te narežite na duge i tanke trake.

Sastojci za preljev od sezama:

  • 3 žlice bijelog sezama METRO Chef
  • 4 žlice majoneze
  • 2 žlice rižinog octa 
  • 1 žlica soja umaka METRO Chef
  • prstohvat šećera
  • 1 žličica mirina
  • 1 žličica sezamovog ulja (od prženog sezama)

 | Author: Darko Debić foto: Darko Debić

Priprema:

  1. U tavu stavite sjemenke sezama i tostirajte ih na laganoj vatri. 
  2. Usitnite tostirane sjemenke sezama u mužaru dok ne postanu glatke.
  3. Sve sastojke za preljev sjedinite u zdjelici.

Sastojci za tonkatsu umak:

  • 3 žlice tostiranog bijelog sezama METRO Chef
  • 3 žlice tostiranog crnog sezama
  • 4 žlice Worcestershire umaka
  • 5 žlica Ketchupa 
  • 2 žlice umaka od kamenica

Priprema:

  1. Usitnite bijeli i crni sezam u mužaru. Ostavite malo neusitnjenih sjemenki radi teksture.
  2. Stavite sve sastojke u zdjelicu i pomiješajte.

 | Author: Darko Debić foto: Darko Debić

Riža kuhana u pećnici:

  • 600 ml riže okruglog zrna METRO Chef
  • 900 ml vode
  • prstohvat soli

Priprema:

Na ovaj način riža je kuhana kao u kuhalu za rižu. Odaberite lonac s poklopcem koji možete koristiti u pećnici. Na srednje jakoj vatri zagrijte lonac i dodajte žlicu ulja. Dodajte rižu i miješajte dok se riža dobro ne zagrije. Dodajte prstohvat soli i kipuću vodu. Promiješajte i stavite poklopac. Stavite lonac u prethodno zagrijanu pećnicu na 175° 20 min. Pažljivo  izvadite lonac iz pećnice, pazite jer je jako vruć. Razrahlite kuhanu rižu vilicom.

 | Author: Darko Debić foto: Darko Debić

Sastojci za pohanje:

  • 200 g panko krušnih mrvica
  • 2 jaja METRO Chef
  • 1 žlica ulja METRO Chef
  • 2 žlice glatkog brašna
  • 8 odrezaka svinjskih kotleta bez kostiju 
  • sol
  • papar METRO Chef
  • 1 l neutralnog ulja za prženje

Priprema:

  1. Razbijte jaja u posudu i dodajte žlicu ulja. Umutite dok se dobro ne sjedini.
  2. Zatim pripremite drugu posudu sa brašnom.
  3. Panko mrvice stavite u treću posudu.
  4. Oštrim nožem  napravite nekoliko proreza na vezivnom tkivu (bijeli dio na kotletima) između mesa i masnoće. 
  5. Izlupajte obje strane mesa batićem za omekšavanje mesa.
  6. Rukama vratite meso u prvobitni oblik.
  7. Začinite obje strane mesa solju i paprom.
  8. Prvo uvaljajte svinjetinu u brašno i uklonite višak. Zatim umočite svinjetinu u smjesu od jaja.
  9. Na kraju uvaljajte svinjetinu u panko, nježno pritišćući panko na svinjetinu. Lagano otresite sav višak panka, a zatim stavite komade svinjetine na pladanj ili tanjur. 
  10. Prvo prženje: Zagrijte ulje za prženje na 170ºC na srednjoj vatri. Ako nemate termometar, uronite drveni štapić u ulje; znat ćete da je ulje dovoljno vruće kada vidite da se oko vrha počinju pojavljivati sitni mjehurići. 
  11. Lagano stavite dva komada svinjetine u ulje i pecite s obje strane.
  12. Savjet: Zašto samo po dva komada? Ne želite drastično smanjiti temperaturu ulja. 
  13. Izvadite svinjetinu i uklonite višak ulja držeći je okomito iznad posude nekoliko sekundi dok ulje ne iscuri. Stavite ga na rešetku  i isto ponovite s ostatkom mesa.
  14. Isključite vatru, pokupite i bacite sve pržene mrvice u ulju pomoću cjedila s finom mrežicom. Vrlo je važno održavati ulje čistim i bez mrvica kako ulje ne bi potamnilo i zaprljalo se zagorenim mrvicama.
  15. Drugo prženje: Zagrijte ulje na višu temperaturu nego kod prvog prženja. Ponovno pržite po dva kotleta sa obje strane. Izvadite iz lonca i ocijedite višak ulja na papirnatim ručnicima.
  16. Tonkatsu narežite na kriške širine 2 cm.
  17. Prebacite na tanjur i poslužite s narezanim kupusom i krastavcima, preljevom od sezama i tonkatsu umakom sa strane.

 | Author: Darko Debić foto: Darko Debić  | Author: Darko Debić foto: Darko Debić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.