Kanapei su jednostavni, ali vrlo elegantni zalogaji koji donose širok spektar okusa, tekstura i boja. Bez obzira na to je li riječ o jednostavnom sendviču s dimljenim lososom ili složenijem kanapeu s inćunima i tapenadom, ovi mali zalogaji uvijek ostavljaju dojam. Savršeni su za zabave ili bilo koju svečanu priliku, a uz malo kreativnosti možete ih prilagoditi različitim dijetama i osobnim preferencijama.
Za savršen kanape važno je da kruh bude dovoljno hrskav da podnese težinu nadjeva, ali da ne postane previše tvrd za što će se pobrinuti odličan Gorenje toster. Tostiranje kruha daje mu željenu teksturu. Možete koristiti kruh od različitih žitarica, nakon prženja u tosteru postane savršeno hrskav.
- Kruh - Za sve vrste kanapea, važno je odabrati dobar kvalitetan kruh. Kruh mora biti dovoljno čvrst da izdrži dodatke, ali i lagan da bude ukusan kad je tostiran.
- Hrskavost - Idealno je prženje u Gorenje tosteru, na taj način kruh bude hrskav izvana, ali mekan unutra.
- Dodaci - Uvijek birajte svježe povrće i kvalitetne sastojke jer oni čine razliku u okusu i teksturi.
- Ukrašavanje - Kanapei izgledaju mnogo privlačnije kada su ukrašeni svježim začinskim biljem, jestivim cvjetovima ili tanko narezanim povrćem i voćem.
Uživajte u pripremi i degustaciji ovih hrskavih kanapea – savršeno za svaku priliku, bilo da se radi o svečanom predjelu ili opuštenom obroku!
Kanape sa zrelim sirom, bademima i brusnicama u medu
Sastojci:
- Tamni kruh (najbolje raženi ili integralni)
- Zreli sir (kao što je paški, livanjski ili cheddar)
- Maslac (mekani)
- Bademi (krupno sjeckani)
- Brusnice u medu (suhe brusnice u medu)
Priprema:
- Narežite tamni kruh na ploške, debljine manje od 1 cm. Stavite ih u toster i tostirajte dok ne postanu hrskave.
- Na svaku krišku tostiranog kruha, namažite tanak sloj mekanog maslaca. Zatim stavite komadiće sira.
- Na vrh sira pospite sjeckane pečene bademe i nekoliko brusnica u medu. Med će balansirati kiselost brusnica i dati ugodnu slatkoću koja se savršeno slaže sa zrelim sirom.
- Poslužite odmah, dok je kruh još uvijek hrskav, kako bi se uživalo u kontrastima tekstura i okusa: hrskavi kruh, zreli sir, bademi i sočne brusnice.
Kanape od riblje ikre s kiselim vrhnjem
Sastojci:
- Bijeli kruh
- Riblja ikra (crna ili crvena, po želji)
- Kiselo vrhnje
- Ljutika
- Limun
- Svježi peršin
Priprema:
- Narežite bijeli kruh na male ploške, debljine oko 1 cm. Stavite ih u toster i tostirajte do hrskavosti. Na svaki komadić tostiranog kruha, stavite žličicu kiselog vrhnja. Po želji dodajte nekoliko kapi limunovog soka i naribajte malo limunove korice za svježinu i aromu.
- Na kiselo vrhnje stavite malu količinu riblje ikre, bilo crne ili crvene. Ikra će dodati luksuzan, slankasti okus koji se odlično uklapa s kiselkastim vrhnjem.
- Na vrh stavite malo tanko sjeckane ljutike te svježeg peršina (ili kopra) za boju i dodatnu aromu.
- Poslužite odmah, kako bi kruh ostao hrskav, a nadjev svjež.
Kanape s filetima inćuna i tapenadom od maslina
Sastojci:
- Bijeli kruh
- Fileti inćuna (mogu biti s kaparima)
- Mini rajčice
- Tapenada od crnih maslina
- Maslinovo ulje
- Svježi peršin ili majčina dušica (za ukras)
Priprema:
- Narežite bijeli kruh na ploške, debljine oko 1 cm. Stavite ih u toster i tostirajte dok ne postanu zlatno smeđi i hrskavi.
- Ako koristite gotovu tapenadu, jednostavno je rasporedite na kriške tostiranog kruha. Ako je pripremate sami, usitnite crne masline, kapare, češnjak, maslinovo ulje i malo limunovog soka u blenderu dok ne dobijete glatku pastu.
- Na tapenadu stavite po jedan file inćuna. Inćuni daju intenzivan, slan i umami okus koji je savršeno uravnotežen s maslinovom pastom.
- Dodajte polovice mini rajčica te malo svježeg peršina ili majčine dušice za dodatnu aromu.
- Poslužite odmah dok su kanapei hrskavi i puni okusa.