Native sadržaj 07. kolovoza 2024.

Zdrobljeni krastavac s curry piletinom jednako je ukusan koliko i zabavan za pripremu

foto: Vedran Bošković
gastro postao gastro.24sata.hr
Ljetne vrućine ipak su malo lakše uz osvježavajuću hladnu salatu

Dok je sezona krastavaca u punom jęku bila bi prava šteta ne pripremiti ih na ovaj fora način koji će, osim malo zabave u pripremi, rezultirati i super ukusnom salatom koju ćeš često poželjeti pripremati, poručuje Vedran Bošković, autor ovog finog recepta i bloga "Začinjeno s ljubavlju". Uz salatu, naravno, treba i nešto konkretno, a ovaj put je izbor pao na pikantnu piletinu u crvenoj curry pasti. Uz METRO Chef namirnice i malo mariniranja, malo prženja te malo sjeckanja, prefin ljetni ručak je gotov! 

Sastojci za piletinu:

  • 1 konzerva kokosovog mlijeka METRO Chef
  • 2 žlice crvene curry paste
  • 1 žlica ribljeg umaka (po želji)
  • 1/4 šalice sitno nasjeckanog svježeg korijandera METRO Chef
  • 1 limeta (sok)
  • 1/2 žličice soli
  • 1 žlica smeđeg šećera
  • 2 češnja češnjaka METRO Chef
  • 1 kg pilećih zabataka bez kože i kostiju

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

Sastojci za salatu od krastavaca:

  • 3 salatna krastavca
  • 4 mlada luka, tanko narezana
  • ¼ šalice sitno nasjeckanog svježeg korijandera METRO Chef, plus još za posluživanje 
  • Sok 2 limete
  • 2 žlice prženog sezamovog ulja
  • 1 žlica smeđeg šećera
  • 1 žličica mljevene crvene paprike METRO Chef
  • 1 žličica čili pahuljica
  • ½ žličice soli

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

Postupak:

  1. Krećemo s piletinom jer se ona ipak nešto duže marinira. U većoj posudi pomiješajte kokosovo mlijeko, crvenu curry pastu, malo ribljeg umaka, sjeckani korijander, sok limete, smeđi šećer i protisnuti češnjak.
  2. File pilećeg zabatka ubacite u pripremljenu marinadu i dobro utrljajte. Stavite u hladnjak neka se marinira sat-dva.
  3. Dok se piletina marinira pripremite salatu! Sałatne krastavce operite te ih narežite na komade veličine 3-4 centimetra. Svaki komad zgnječite na način koji vam odgovara, mi smo koristili bat za meso. S batom treba oprezno i udarit prejako kako ne bi bilo krastavaca po cijeloj kuhinji.
  4. Zgnječene krastavce stavite u zdjelu i dodajte im tanko rezani mladi luk, sjeckani korijander, sok limete, sezamovo ulje, smeđi šećer, sol i crvenu papriku te pahuljice čilija. Dobro promiješajte te stavite u hladnjak da se marinira i hladi.
  5. Mariniranu piletinu dobro ocijedite od viška marinade te ju ispržite na tavi na zagrijanom ulju nekih 4-5 minuta s obje strane na srednje jakoj vatri.
  6. Pečenu piletinu servirajte na pladanj s pripremljenom salatom od krastavaca te kuhanom rižom kao idealnim prilogom.

U slast!

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.