Dok je sezona krastavaca u punom jęku bila bi prava šteta ne pripremiti ih na ovaj fora način koji će, osim malo zabave u pripremi, rezultirati i super ukusnom salatom koju ćeš često poželjeti pripremati, poručuje Vedran Bošković, autor ovog finog recepta i bloga "Začinjeno s ljubavlju". Uz salatu, naravno, treba i nešto konkretno, a ovaj put je izbor pao na pikantnu piletinu u crvenoj curry pasti. Uz METRO Chef namirnice i malo mariniranja, malo prženja te malo sjeckanja, prefin ljetni ručak je gotov!
Sastojci za piletinu:
- 1 konzerva kokosovog mlijeka METRO Chef
- 2 žlice crvene curry paste
- 1 žlica ribljeg umaka (po želji)
- 1/4 šalice sitno nasjeckanog svježeg korijandera METRO Chef
- 1 limeta (sok)
- 1/2 žličice soli
- 1 žlica smeđeg šećera
- 2 češnja češnjaka METRO Chef
- 1 kg pilećih zabataka bez kože i kostiju
Sastojci za salatu od krastavaca:
- 3 salatna krastavca
- 4 mlada luka, tanko narezana
- ¼ šalice sitno nasjeckanog svježeg korijandera METRO Chef, plus još za posluživanje
- Sok 2 limete
- 2 žlice prženog sezamovog ulja
- 1 žlica smeđeg šećera
- 1 žličica mljevene crvene paprike METRO Chef
- 1 žličica čili pahuljica
- ½ žličice soli
Postupak:
- Krećemo s piletinom jer se ona ipak nešto duže marinira. U većoj posudi pomiješajte kokosovo mlijeko, crvenu curry pastu, malo ribljeg umaka, sjeckani korijander, sok limete, smeđi šećer i protisnuti češnjak.
- File pilećeg zabatka ubacite u pripremljenu marinadu i dobro utrljajte. Stavite u hladnjak neka se marinira sat-dva.
- Dok se piletina marinira pripremite salatu! Sałatne krastavce operite te ih narežite na komade veličine 3-4 centimetra. Svaki komad zgnječite na način koji vam odgovara, mi smo koristili bat za meso. S batom treba oprezno i udarit prejako kako ne bi bilo krastavaca po cijeloj kuhinji.
- Zgnječene krastavce stavite u zdjelu i dodajte im tanko rezani mladi luk, sjeckani korijander, sok limete, sezamovo ulje, smeđi šećer, sol i crvenu papriku te pahuljice čilija. Dobro promiješajte te stavite u hladnjak da se marinira i hladi.
- Mariniranu piletinu dobro ocijedite od viška marinade te ju ispržite na tavi na zagrijanom ulju nekih 4-5 minuta s obje strane na srednje jakoj vatri.
- Pečenu piletinu servirajte na pladanj s pripremljenom salatom od krastavaca te kuhanom rižom kao idealnim prilogom.
U slast!