Većina će nas pri spomenu pogačica sjetiti se čvaraka odnosno popularnih čvarkuša, no slasne pogačice mekane iznutra, a hrskave izvana volimo i sa sirom, šunkom, grahom, krumpirom, tikvicama, maslinama i mnogim drugim sastojcima.
Idealne uz čašu piva
Pogačice su okrugli kruščići od dizanog tijesta s kvascem, vjerojatno mađarskog porijekla čije su pogače (pogacsa) od čvaraka dobile status tradicionalnog specijaliteta od strane Europe. Pogačice, kako slane tako i slatke, izrazito su popularne u Velikoj Britaniji gdje se nazivaju scones, no razlika je u tome što britanske pogačice ne sadrže kvasac već samo prašak za pecivo. Primjerice, zovete li društvo na pivo, predlažemo da isprobate brze irske pogačice koje se pripremaju sa sodom bikarbonom i mlaćenicom. S pivom će se odlično sljubiti i ove brze slane pogačice s dodatkom jogurta pečene u kalupima za muffine.
Ukusna zamjena za kruh
Osim u svojstvu party grickalica, pogačice možemo poslužiti uz glavna jela umjesto kruha, a najbolje će pasati uz primjerice bogate mesne gulaše. Uz mesna jela predlažemo pogačice sa hrenom i pogačice sa sirom i senfom, dok bi uz riblja jela bile odlične brze pogačice s ružmarinom i maslinovim uljem.
Pogačice u slatkim varijantama
Dobra ideja za ukusni doručak kada imate slobodnog vremena su ove pogačice sa žitaricama. U pripremi pogačica s mueslima koristite svoje najdraže muesle, a pečene pogačice poslužite s maslacem i medom ili pekmezom. Za prekrasno mirisno jutro predlažemo da isprobate i pogačice od čokolade i oraha.