Uvijek rado posjećujemo Kulinarski studio "Majstor kuhar" jer uz uvijek dobro raspoloženog chefa Branka Ognjenovića znamo da ćemo naučiti nekoliko novih trikova, zapisati par recepata i naravno dobro se najesti i uživati u savršenom spoju okusa koji izlaze iz kuhinje renomiranog stručnjaka. Ovog puta pridružio mu se Dario Lide, mlada nada kulinarskog kolektiva iz Savske ulice u Zagrebu, pa su se u tandemu pobrinuli da nam dočaraju sve mirise i okuse poklada te predstave recepte koje uz malo truda i početnici mogu savladati.
Dvojac iz "Majstora kuhara" savjetuje da uvijek u tijesto dodate malo rakije prema želji jer će tako ono upiti manje masnoće i dobit će posebnu aromu koja će vaše pokladne slastice izdvojiti od ostalih. Fritule, kroštule i krafne možete pržiti i u mješavini ulja i svinjske masti, a chef Branko ističe kako je to uobičajena, tradicionalna praksa u dijelovima Slavonije.
Vrlo je važno da tijesto dobro izmijesite i pustite da naraste pa nakon što ga izmodelirate opet ga ostavite još 20 minuta ili pola sata da se diže, kako bi bilo što prozračnije. Fritule i kroštule pržite u dobro zagrijanom ulju, a kod pripremanja krafni testirajte temperaturu ulja tako da mali komadić tijesta stavite u posudu.
Ako vam tijesto ne propadne na dno posude, već ostane plivati na ulju znači da je temperatura idealna i da možete početi pripremati krafne. Na taj način krafne neće potonuti i vi ćete dobiti savršeni svijetli rub oko sredine tijesta zbog čega će vaše pokladnice biti ljepše i ukusnije.
Recepti Kulinarskog studia "Majstor kuhar" za poklade:
Još chef savjeta Branka Ognjenovića pročitajte ovdje.