01. kolovoza 2016.

Primamljiv dacquoise kolač od kupina

meringa s kupinama
foto: Stockfood
gastro postao gastro.24sata.hr
Pjenasti meringa biskvit s lješnjacima, jednostavnom kremom i svježim kupinama idealan je ljetni desert.

Pripremite pahuljast biskvit od bjelanjaka, hrskavih lješnjaka i kiselkaste kupine koje će podići cijelu kombinaciju. Pecite ga dok hrskava korica ne popuca, a unutrašnjost ostane pjenasta. Poput onog za Pavlovu tortu

Biskvit neka bude zvijezda ovog deserta. Dodajte mu tek malo kreme od slatkog vrhnja i začinite sa svježim kupinama. Lagan i prozračan, dacquoise kolač topi se u ustima i zove na još svakim novim zalogajem.

Potrebno vam je:

  • 280 g lješnjaka
  • 5 bjelanjaka
  • 1 prstohvat soli
  • 2 ½ šalice šećera
  • 1 žličica vanilije (po želji)
  • 1 šalica slatkog vrhnja
  • 200 g kupina

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
  2. Lješnjake prospite po papiru za pečenje i tostirajte ih oko 10 minuta dok se ljuska ne opusti i možete je lako skinuti.
  3. Ohladite ih pa im skinite ljusku i nasjeckajte na manje komadiće.
  4. Temperaturu pećnice smanjite na 150 stupnjeva.
  5. Pomiješajte bjelanjke i sol dok ne postanu pjenasti.
  6. Postepeno dodajte šećer i miksajte dok smjesa ne postane gušća i još pjenastija.
  7. Dodajte lješnjake i vaniliju (mahunu ili ekstrakt).
  8. Prebacite smjesu u kalup i rasporedite je.
  9. Pecite oko 20 do 25 minuta dok meringa ne postane lagano smeđa.
  10. Izvadite iz pećnice i ohladite.
  11. Izmiksajte slatko vrhnje, malo šećera i vaniliju.
  12. Miksajte oko 30 sekundi dok se ne formiraju mali mjehurići.
  13. Miksajte još dok se ne udvostruči.
  14. Prebacite u hladnjak.
  15. Režite meringu na veće komade, premažite slatkim vrhnjem i pospite svježim kupinama.
  16. Ponovite postupak tako da dobijete dva kata meringe, kreme i završite kupinama na vrhu. 

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.