gastro postao
Pjenasti meringa biskvit s lješnjacima, jednostavnom kremom i svježim kupinama idealan je ljetni desert.
Pripremite pahuljast biskvit od bjelanjaka, hrskavih lješnjaka i kiselkaste kupine koje će podići cijelu kombinaciju. Pecite ga dok hrskava korica ne popuca, a unutrašnjost ostane pjenasta. Poput onog za Pavlovu tortu.
Biskvit neka bude zvijezda ovog deserta. Dodajte mu tek malo kreme od slatkog vrhnja i začinite sa svježim kupinama. Lagan i prozračan, dacquoise kolač topi se u ustima i zove na još svakim novim zalogajem.
Potrebno vam je:
- 280 g lješnjaka
- 5 bjelanjaka
- 1 prstohvat soli
- 2 ½ šalice šećera
- 1 žličica vanilije (po želji)
- 1 šalica slatkog vrhnja
- 200 g kupina
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
- Lješnjake prospite po papiru za pečenje i tostirajte ih oko 10 minuta dok se ljuska ne opusti i možete je lako skinuti.
- Ohladite ih pa im skinite ljusku i nasjeckajte na manje komadiće.
- Temperaturu pećnice smanjite na 150 stupnjeva.
- Pomiješajte bjelanjke i sol dok ne postanu pjenasti.
- Postepeno dodajte šećer i miksajte dok smjesa ne postane gušća i još pjenastija.
- Dodajte lješnjake i vaniliju (mahunu ili ekstrakt).
- Prebacite smjesu u kalup i rasporedite je.
- Pecite oko 20 do 25 minuta dok meringa ne postane lagano smeđa.
- Izvadite iz pećnice i ohladite.
- Izmiksajte slatko vrhnje, malo šećera i vaniliju.
- Miksajte oko 30 sekundi dok se ne formiraju mali mjehurići.
- Miksajte još dok se ne udvostruči.
- Prebacite u hladnjak.
- Režite meringu na veće komade, premažite slatkim vrhnjem i pospite svježim kupinama.
- Ponovite postupak tako da dobijete dva kata meringe, kreme i završite kupinama na vrhu.
Dobar tek!