Recenzije 29. kolovoza 2023.

5 savjeta uz koje će tvoje rublje uvijek biti savršeno čisto i mirisno

foto: Pexels

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Postoji puno rješenja kako postići fini, osvježavajući miris opranog rublja, a nekoliko je faktora koji u tome imaju ključnu ulogu i vjeruj nam tu ne pomaže ni veća količina mirisnog omekšivača!

Nema ništa ugodnije i ljepše od mirisa svježe oprane odjeće, zar ne? No, umjesto toga, ponekad odjeća i posteljina više mirišu na plijesan nego na svježinu ili imaju neki neodređeni miris koji nam se nimalo ne sviđa.

Srećom, postoji puno rješenja kako postići taj fini, osvježavajući miris, a nekoliko je faktora koji u tome imaju ključnu ulogu – čak i ako mislimo da veća količina mirisnog omekšivača može 'spasiti' stvar. To nažalost nije tako, pa smo stoga poslušali stručnjake i sastavili listu od 5 savjeta koji nam garantiraju uvijek mirisno i čisto rublje.

Zašto je bitno održavati perilicu rublja čistom?

Tvoja odjeća nije jedina koju treba redovito prati. I perilici rublja potrebno je redovno održavanje i čišćenje. Naime, tijekom vremena i puno pranja i perilice mogu razviti pljesniv miris od vode, prljavštine i nakupljenog deterdženta. Perilicu ćeš najbolje očistiti ako pokreneš ciklus pranja samo s vrućom vodom (bez odjeće) i dodavanjem šalice sode bikarbone ili 1-2 šalice alkoholnog octa kako bi se uklonio neugodan miris. Upotrijebi ciklus 'Clean Washer' ili 'Sanitize', ako ga perilica ima, a ako nema upali je na najdulji mogući ciklus!

 | Author: Promo foto: Promo

Ako imaš perilicu rublja s prednjim punjenjem, ne zaboravi očistiti gumu koja oblaže vrata stroja. Iako pomaže u sprječavanju curenja vode tijekom ciklusa, ona može sakupiti prljavštinu, ostatke sapuna i ustajalu vodu, što dovodi do neugodnog mirisa. Obriši je vlažnom krpom s malo alkoholnog octa.

Mali trikovi da izbjegneš neugodne mirise

Nekoj odjeći treba malo više pažnje prije nego što je baciš u pranje. Primjerice, ispod pazuha se miješaju znoj i dezodorans što može dovesti do promjene boje i neugodnog mirisa, pa prije pranja okreni odjeću naopako i tretiraj to područje visokokvalitetnim deterdžentom za suzbijanje mrlja.

Jednostavno, izlij dovoljno deterdženta na to područje, utrljaj ga rukama ili starom četkicom za zube i ostavi da odstoji najmanje 10 minuta prije pranja kao i obično. Također možeš ostaviti odjeću da se neko vrijeme namače kako bi se temeljitije uklonili neugodni mirisi.

 | Author: Unsplash foto: Unsplash

Kako ukloniti razne mrlje s omiljene odjeće?

Nema ničeg goreg nego kada obučeš neki odjevni predmet i primijetiš mrlju na njemu. No, sva sreća da postoji puno savjeta kako ih učinkovito ukloniti. Primjerice, mrlje od vina isperi tako da tkaninu držiš s unutrašnje strane pod mlazom hladne vode. Možeš i pomiješati otopinu izbjeljivača i hladne vode pa namakati predmet par sati- Provjeri mrlju pa operi kao i obično.

Masne mrlje najbolje uklanja otopina od 50 posto octa i 50 posto vode. Obilno nanesi i ne stavljaj odjeću u sušilicu dok mrlja ne nestane. Mrlje od trave nestat će uz pomoć sredstva za uklanjanje mrlja ili s malo deterdženta za pranje rublja. Prstima ili četkom s mekim vlaknima utrljaj sredstvo u tkaninu, ostavi sa strane 15 minuta pa operi kao i obično. Ako mrlje ipak ostanu ili su nešto starije, pomiješaj otopinu izbjeljivača i hladne vode i ostavi da se natopi preko noći, a zatim operi. Najlakši način za uklanjanje mrlja od kave je uz pomoć tople vode. Ako se mrlja stvrdne, na licu mjesta je tretiraj otopinom od 50 posto octa i 50 posto vode, zatim četkom i s malo sapuna za pranje rublja ukloni ocat.

Najlakši način za uklanjanje blata s odjeće je uz pomoć sapuna za pranje rublja i četke izravno na tkanini. Namoči mrlju pa je istrljaj sapunom i četkom - ponovi dvaput ako treba. Mrlje od krvi s odjeće ćeš ukloniti tako da ispereš zamrljano područje hladnom (nikad vrućom) vodom što je prije moguće. Tretiraj mrlju sredstvom za uklanjanje mrlja ili s malo tekućeg deterdženta za pranje rublja, utrljavajući ga u vlakna četkom s mekim čekinjama. Ostavi sa strane 15 minuta i zatim operi kao i obično u hladnoj vodi.

Koje temperature koristiti kako bi se riješili bakterija i gljivica?

Unutrašnjost perilice može biti pravo leglo bakterija i klica! Ako misliš da ih stalno pranje rublja u perilici može ukloniti – griješiš. Ono što još više zabrinjava je da ako bakterije ne očistiš pravilno, one se mogu prenijeti na svaku sljedeću količinu rublja koju pereš u perilici. Dakle, ako prvo pereš čarape i hlače, a zatim kuhinjske krpe, potencijalno bi se mogle prenijeti klice na njih. Ova vrsta unakrsne kontaminacije može biti potencijalno opasna ako se o njoj ne vodi računa.

Većina stručnjaka slaže se da je za ubijanje bakterija u perilici potrebna temperatura od najmanje 60 ℃. Kada pereš na nižim temperaturama, u rublje dodaj sredstvo za dezinfekciju rublja! Ručnike, donje rublje i posteljinu svakako treba prati na visokoj temperaturi, u odvojenim pranjima i sa sredstvom za dezinfekciju rublja.

Koju perilicu rublja odabrati?

Koliko bi nam život mogao biti jednostavniji kada bi pranje i sušenje rublja bili najlakši kućanski posao, zar ne? Srećom, to je moguće u eri novih generacija perilica i sušilica rublja. Advanced i Superior linije Gorenje WaveActive imaju funkciju AirDry koja suši bubanj i odjeljak za prašak te tako sprječava nastanak gljivica ili neugodnih mirisa. Napredni program pranja na paru ExtraHygiene uklanja do 99,9% bakterija i gljivica iz rublja pomoću pare i pranja na visokoj temperaturi. Ove dvije funkcije stvaraju savršenu kombinaciju za svježu i čistu perilicu rublja svaki put, bez obzira na to koliko puta je koristite, a jedinstvene značajke poput NatureDry, TwinAir i SteamTech pomažu uštedjeti vrijeme, novac i pritom zaštititi okoliš.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.