Recenzije 10. listopada 2025.

Među prvima sam probala kako u Skenderici kuha chef Mario Mihelj

skenderica, mario mihelj, ana lisak
Chef Mario Mihelj u Skenderici je predstavio nov i moderan sezonski meni nadahnut zagrebačkom kuhinjom
foto: Press
Ova slasna suradnja sa chefom Marijem Miheljem ponudu Skenderice diže na jednu novu, još ukusniju razinu. Filozofija je jednostavna: tradicionalni, dobro poznati okusi zagrebačke kuhinje, ali u modernijem izdanju

Kada je prije dvije godine kultni restoran Skenderica s novom vlasnicom Anom Lisak ponovno otvorio svoja vrata, svi su tu vijest primili s velikim oduševljenjem. Jer Skenderica je oduvijek bila simbol mjesta gdje se jede prava, domaća, ukusna zagrebačka hrana, a i samo ime Ane Lisak u zagrebačkim je krugovima, ali i šire, simbol kvalitete kroz njezin Catering Tim Lisak.

Skenderica Možda vas zanima... Od subote s radom kreće kultna Skenderica, među prvima smo kušali njihova domaća jela Recenzije

Nakon dvije uspješne godine, Skenderica 1912. pod vodstvom Anina unuka Brune Pavlića, kreće u novo poglavlje te ponosno predstavlja suradnju sa chefom Marijem Miheljem. Chef Mario Mihelj, inače član žirija u MasterChefu, i bivši chef El Tora i Mareda, je pravi zagrebački dečko koji je odrastao u obližnjim Mlinovima, na domaćoj zagrebačkoj hrani, i njegovo znanje, vještine u kuhinji kao i odlična sposobnost organizacije definitivno će podići Skendericu na još jednu višu razinu i pomaknuti granice u najslasnijem mogućem smjeru.

skenderica, mario mihelj, ana lisak | Author: Press Skenderica foto: Press skenderica, mario mihelj, ana lisak | Author: Press Ana Lisak, Mario Mihelj i Bruno Pavlić foto: Press

Slastan spoj tradicije i suvremenog pristupa

"Spoj tradicije i suvremenog pristupa ono je što me inspirira. Suradnja s Cateringom Tim Lisak dogodila se vrlo prirodno. S Anom i njezinim timom surađujem već godinama i prepoznajemo se u istim vrijednostima, a to su visoki standardi, kvaliteta i beskompromisan pristup.

Zajedno s Brunom Pavlićem iz Skenderice odlučili smo oživjeti starozagrebačku kuhinju na suvremen način, zadržavajući dušu, ali unoseći nove tehnike i moderniju prezentaciju jela. Sve je utemeljeno na sezonskim, lokalnim namirnicama. Želimo da gost prepozna okus djetinjstva, ali u novom, modernom ruhu“, ispričao je chef Mario Mihelj.

MasterChef, mario mihelj Možda vas zanima... Tko je Mario Mihelj? Ovog člana žirija MasterChefa zovu - "šaptač steakovima" Najave Možda vas zanima... Mario Mihelj napušta El Toro i Maredo, znamo što će raditi Najave

"Mi smo most između tradicije i suvremenog iskustva. Sebe u ovoj suradnji vidim kao most između iskustva cateringa i snage restorana, uz kreativni potpis chefa Mihelja i našeg chefa Ivana Najdeka. Naš zadatak je osigurati organizaciju, logistiku i besprijekornu izvedbu, od kuhinje do servisa.

Catering Lisak ovom suradnjom dobiva novu dimenziju. Zadržavamo ono po čemu smo poznati, a to su profesionalnost i organizacija, ali uz kreativne ideje chefa Mihelja uvodimo i nove koncepte, sezonske menije i suvremene prezentacije jela", rekla je pak Ana Lisak.

skenderica, mario mihelj, ana lisak | Author: Press Pileći parfait foto: Press

skenderica, mario mihelj, ana lisak | Author: Press Terina peta četvrtina foto: Press

Divni okusi koji vraćaju u djetinjstvo

Kad sam vidjela meni, na prvu sam se malo prepala i pitala se "Tko će sve ovo pojesti?!", no na tastingu nije bilo osobe koja nije kušala sva jela redom. I otišla zadovoljna kući. A čekala su me 2 hladna i 2 topla predjela, 2 juhe, 4 glavna jela i 1 desert! Srećom, pripremili su nam degustacijske porcije, koje su u pravilu bile po 1/3 ukupne porcije...

Krenuli smo s kremastim pilećim parfeom, posluženim na hrskavom kruhu, uz pikantni džem od rajčice i prah od tostiranih pistacija. Odličan, utješan zalogaj koji usput i sjajno izgleda!

Potom je uslijedilo drugo hladno predjelo - terina peta četvrtina, koju čini sporo kuhani goveđi jezik i rep, suhe marelice, bučine golice, krema od jabuke i hrena, majoneza od bučinih sjemenki i ukiseljena ljutika. Ovo jelo podsjetilo me na nedjeljne ručkove kod bake, kada bi nakon juhe redovito bila poslužena govedina iz juhe uz hren sos. Mario, hvala ti na ovom povratku u djetinjstvo!

skenderica, mario mihelj, ana lisak | Author: Press Vrganji i gnudi foto: Press

skenderica, mario mihelj, ana lisak | Author: Press Krpice sa zeljem na način Skenderice foto: Press

Prvo toplo predjelo, vrganji i gnudi (fine, kremaste okruglice s domaćom skutom i vrganjima) te krpice sa zeljem na način Skenderice (domaći raviol punjen zeljem, hrskavi špek i kremasti umak) donijeli su autentične okuse zagrebačke jeseni, samo u novom obliku.

Kušala sam i dvije juhe - juhu od sljemenskih vrganja s tanko narezanim svježim vrganjima i uljem od peršina te juha okusa piceka s mlincima (gusta pileća juha, komadi kuhane piletine, hrskavi čips od pileće kožice i jus od piletine). Iako je juha od vrganja bila zaista sjajna, picek s mlincima na žlicu potpuno me osvojio.

To je to - starinsko zagrebačko jelo predstavljeno na moderan način, s tim da su svi okusi 'pravog' piceka s mlincima prisutni. Oni koji se namjeravaju prijaviti na MasterChef savjetujem da kušaju ovo jelo chefa Mihelja, jer upravo to je ono što u tom showu često traže - autentične okuse, ali u novom obliku, s MasterChef potpisom.

skenderica, mario mihelj, ana lisak | Author: Press Juha od sljemenskih vrganja foto: Press skenderica, mario mihelj, ana lisak | Author: Press Juha okusa piceka s mlincima foto: Press

Od glavnih jela kušala sam odličnu, slatkastu patku na jesenski (pačja prsa, crumble od bučinih sjemenki, pire od bundeve, umak od crvenog vina), ali i fora kopunovu roladu (rolada od batka i zabatka, mlinci, umak od kopuna, ulje od mladog luka). Sjajan je bio i jelenji Wellington (file jelena, lisnato tijesto, duxelles od šumskih gljiva, listovi mladog kelja, umak od crvenog vina i jusa s kestenima).

I veliko finale - mirisni sporo pečeni janjeći but, savršeno mekan i aromatičan, s odličnim pečenim krumpirom i korjenastim povrćem te umakom od pečenja. Ovo jelo chefovi Mihelj i Najdek, završili su pred gostima, što je samo po sebi unijelo dašak domaćeg. 

skenderica, mario mihelj, ana lisak | Author: Press Rolada od kopuna s mlincima foto: Press

skenderica, mario mihelj, ana lisak | Author: Press Jelenji Wellington foto: Press

skenderica, mario mihelj, ana lisak | Author: Press Mirisni sporo pečeni janjeći but foto: Press

Kušana jela tvore idealan moderan zagrebački degustacijski meni

I za kraj - zakucavanje, najbolja domaća bučnica ikad! Bolje doista ne može! Grickajući bučnicu sve više sma razmišljala o ideji koja je nastala za stolom tijekom kušanja - ova jela moći će se u Skenderici naručiti u standardnim porcijama ali stvarno ne bi bilo loše kreirati degustacijski zagrebački meni. Ideja se svidjela i chefu Mihelju, pa se možemo samo nadati da će i drugi gosti dobiti priliku kušati sva jela.

"Skenderica ostaje čuvar tradicije, ali i otvara prostor inovacijama. Našim stalnim gostima poručujemo da Skenderica ostaje ono što je uvijek bila - mjesto domaće topline i poznatih okusa, ali i da tradicija može biti inspiracija za nove gastronomske doživljaje“, zaključuje Bruno Pavlić. Sve potpisujem!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.