Recenzije 04. travnja 2019.

7 razloga za posjetiti Ivanić-Grad i okolicu

Domagoj Jakopović Ribafish
gastro postao gastro.24sata.hr
Ivanić-Grad je sjajna gastro i wellness oazica na granici Posavine i Moslavine, tek 45 minuta vožnje od centra Zagreba!

Možda vam je prva asocijacija na Ivanić-Grad nafta, možda Kostelići ili Milka Trnina, a većina će nas ovaj gradić krivo smjestiti na početak Slavonije. No, kako sam se ovih dana svojim očima, nepcem i drugim čulima uvjerio, Ivanić-Grad i okolica su apsolutno sjajno mjesto za kvalitetan na prvome mjestu obiteljski, a zatim i bilo kakav bijeg iz Metropole.

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish Domagoj Jakopović Ribafish

Ivanić-Grad je od centra Zagreba udaljen četrdesetak minuta vožnje zaobilaznicom, ili pedesetak starom cestom ako vas ne usreći gužva na cesti – savjet, izbjegnite petak nakon posla. Ljudi su tihi, mirni, ugodni i kulturni, tako da je na promociju moje knjige Šaptač ženama došlo njih gotovo stotinjak! Sve je nekako urednije i čišće nego što sam očekivao, šetnice, škole, parkovi, šareni mostići, a tu je i kvalitetna gastro i vinska ponuda. No, krenimo redom sa savjetima kako da provedete vikend na jednom sasvim novom mjestu.

1. Hotel Sport, Izletište Petek, Etanska cesta 4
Ivanić je inače poznat i po jedinom svjetskom lječilištu na bazi nafte (Naftalan), pa su i ulice dobile zanimljive nazive, Tako se i Izletište Petek, malkice izdvojen restoran hotela Sport, nalazi na - Etanskoj cesti! Restoran postoji dvadesetak godina i poznat je ponajviše po steakovima, a kako su ipak malo udaljeni od Zagreba, tako utorkom i četvrtkom imaju epohalna sniženja - biftek, ramstek i ribeye su po 79, a T-bone steak - 99 kuna!

Domaća zelena tjestenina s kozicama je još i bolja, sve pohvale chefici Moniki Turk koja stoji i iza svih recepata, a za sebe kaže da kuha za široke mase, prvenstveno za obitelji. Cijelo je izletište izvrsno za obiteljski tulum: teniski tereni, igraonice, dječje igralište, a bazen se otvara krajem svibnja. Sjajan primjer lokalpatriotizma se vidi u štovanju lokalne vinske sorte škrlet, kojim se ponosi cijela regija. Za kraj, izvrsna torta od naranče i čokolade, pa nakon obilnog obroka prijeđite preko ceste gdje vas očekuje idila s prekrasnim malim bajerima preko ceste, ako ste strastveni ribič ili romantik...

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish Domagoj Jakopović Ribafish  | Author: Domagoj Jakopović Ribafish Domagoj Jakopović Ribafish

2. Caffe bar U zmajevom gnijezdu
U srcu grada, pored kvalitetne buregdžinice (meso 11, sir 10 kuna!) postoji ono jedno mjesto gdje izlazi samo kvalitetna ekipa. Pet friendly, pub kvizovi, rock and roll, rakije friendly (jako puno vrsta Perkovića i Brigljevića) i specijalna akcija „Platiš 4 Lavova, dobiješ 5“.

Idealno mjesto gdje se nakon prve runde osjećaš kao da tu i pripadaš, jedna od onih birtije gdje nije bitno imaš li 20 ili 70 godina, nego samo da si čovjek. Ispričavam se što mi je pao komad mesa na pod, ali ćuko je to u sekundi maznuo. The birtija, pogotovo kad shvatiš da nije dobio ime po Bruce Leeju, nego po izvjesnoj dami...

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish Domagoj Jakopović Ribafish

3. Ivanićgradska tržnica
I ovdje, kao i svugdje u Zagrebu ima švercera sa zelene tržnice i namirnica iz Argentine i Maroka, ali postoji i onaj jedan sitan, slatki touch manjih mjesta, kad na licu tete za štandom vidiš da je ona stvarno sama svojim rukama stvarala sve te slasne delicije. Pa čak i rakiju u maloj boci Fante s čepom Coca-Cole. Plodovi tora, šunke, slanina, bela kobasa - svega ima na malom, ali jako ugodnom placu.

4. Vinarija Voštinić Klasnić
Tomislav Voštinić je sagradio vinariju usred svog vinograda, izvadio iz zemlje većinu „sigurnih“ loza i krenuo se kockati s domaćim škrletom. Iako nisu svi imali povjerenja u njega, on sam jest, i rezultati su fantastični (proizvodi čak šest etiketa, a samo prošle godine je s njima osvojio šest nagrada), a u drvo utkana prekrasna vinarija s kušaonicom je nešto što bi lako odnijelo nagradu na bilo kojoj arhitektonskoj izložbi širom svijeta.

 | Author: Facebook Facebook

Naoružan mladom enologinjom Valentinom Tuščić, Tomislav rastura ponajviše svojim Unikat škrletom, ali moj je tajni favorit mladi muškat na kojeg se vraćam čim bude buteljiran. Uglavnom, jednom kad posjetite ove krajeve, najbolje je završiti dan na livadi punoj cvijeća i pijuckati Škrcu, kako mu od milja tepaju. Škrletu, ne Tomislavu...

 | Author: Facebook Facebook

Tomislav je u „klasteru“ Udruga Škrlet Moslavina s još sedam Glavnih igrača (kako sami sebe nazivaju Florijanović, Ilovčak, Jaram, Kezele, Miklaužić, Mikša i Trdenić), i uskoro se možete pridružiti njihovom ŠkrletOVO partyju, a ja među lokalnim vinarima moram spomenuti i vinara kod kojeg sam se u posjeti vinariji vinski najbolje proveo u životu, gospodina Hrvoja Košutića. Uz škrlet, naglasak stavlja i na graševinu i pinot, koji su zbog minimalnih enoloških intervencija iskren i autentičan izričaj Moslavine. Uglavnom, finog vina ne bute ostali žejni...

 | Author: Facebook Facebook

5. Jelengrad
Kada se stvar malo otme kontroli, iako je glava bila sasvim čista tijekom cijelog vikenda, red je i malo ispenjati moslavačka brda i gore, pa ako ste za ugodnu šetnju od sat vremena, preporučujem vam obilazak Jelengrada, utvrde u blizini Velike Ludine. Ptičice, gušterice, poljsko cvijeće i pokoji djetlić stvaraju zvuk iz kojeg se ne želite maknuti satima. Ponesite nešto za piće jer u blizini nema ničeg, a iako u obližnjoj Crafters pivovari postoji i jedan lik iz Ivanića, red je da se i ovdje stvarno nešto pokrene u tom pogledu. Srećom da je na petnaestak minuta vožnje od ruina staroga grada Moslavačka priča.

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish Domagoj Jakopović Ribafish

6. Moslavačka priča
Ne jedna, nego cijeli set drvenih kućica iz Ivice i Marice, drvena bajka s dvjestotinjak jelena koje pasu iza ograde, dovoljno je za posjet ovom vrhunski održavanom i oku ugodnom kompleksu. Skrivena velika sala za vjenčanja usred šume, muzej kuća s eksponatima koji su ostali iza slavnog Slavoljuba Penkale i nekakav nadrealan mir.

Prva susjeda radi suhi sir, donosi jaja, piliće i sve što treba, kuharski tim stvara svoj kruh i tjestenine, a najpoznatiji su po specijalitetima od divljači. Pašteta od jelenjeg mesa je fantastična, trganci i grah šalata odmah iza nje, a tu su i jelenji medaljoni, rolana srnetina, kobasice od divljači...

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish Domagoj Jakopović Ribafish  | Author: Domagoj Jakopović Ribafish Domagoj Jakopović Ribafish  | Author: Domagoj Jakopović Ribafish Domagoj Jakopović Ribafish

Za kraj, domaće štrudle od sira i šumskog voća i kućni višnjevac i orahovac. Iako su bili i za aperitiv, zanimljivo! Toče se škrlet i cabernet sauvignon od Trdenića, a ima i vina s Pelješca. Za sve vas koji ne znate što biste sa sobom nedjeljom u Zagrebu, ne budite lijeni nego rezervirajte stol, i to moslavački (a ne švedski, iako je smisao isti), za svega 120 kuna po glavi od 13-15.00 sati. A onda jezerce, šarani, štapovi, čamčić, teren za nogomet i tenis, još višnjevca i orahovca...

Teško je, vjerujte nam, napustiti Moslavačku priču, pa je najbolje prenoćiti u autentičnim kućicama. Odmorko...

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish Domagoj Jakopović Ribafish  | Author: Domagoj Jakopović Ribafish Domagoj Jakopović Ribafish

7. Wellness i sauna u Hotelu Sport
Za kraj, četveroručna masaža u Hotelu Sport s početka priče. Okruženi poznatim sportašima,pa i hrvatskim rukometnim reprezentativcima, lakše ćete se dovući do dobre stare metropole i jako se brzo poželjeti vratiti u Moslavinu. Hvala Sanji iz Agencije Trill za organizaciju puta, knjižnici na gostoprimstvu i turističkoj zajednici na svemu ostalom – divno je vidjeti table s lozom škrleta na svakom koraku kao i bučino ulje i sjemenke čak i na recepciji hotela, samo lokalno!

A s obzirom na to da nismo probali bele kobase, pečenu srnetinu, ćevape na kolodvoru (svi samo o tome pričaju), vidimo se vrlo brzo!

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish Domagoj Jakopović Ribafish

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.