To je ustvari prva „civilizacija“ gdje možete sjesti na piće nakon što ste „zdravi“ dio odradili u Maksimirskoj šumi ili parku. Godinama se tamo nalazio samo veliki broj kafića, no s vremenom je ponuda procvala, pa se u taj dio grada dolazi i na dobru pizzu u Duksu, na kolače u Amelie, a sada i na ručak/večeru u bistro Ab Ovo.
Već izdaleka privlači vas pomalo eklektično uređenje naglašenih boja. Ulja na platnu velikih dimenzija jednako su šarena kao stolovi, stolci, čaše i namještaj ovog ugodnog prostora koji najbolje izgleda kada su otvorena vrata koja vode na dvije prostrane terase. Tada je u potpunosti postignut izlazak na ulicu i srdačna dobrodošlica svim prolaznicima. A s obzirom da su, osim na uređenje, uložili u kuhara, tamo se ne bi trebalo dolaziti samo slučajno. I prije nego sam shvatila da je mladi kuhar radio u nekim ozbiljnijim zagrebačkim restoranima, tanjuri su govorili sami za sebe.
Ab Ovo bistro nudi 4 ili 5 dnevnih jela s jednim ili dva deserta. Više nego dovoljno za svačiji ukus. Jela se mijenjaju dnevno, neke uspješnice ostaju, zamjenjuju ih nove, kako se mijenja i sezona. No, čim na tanjuru dobijete nešto što se skromno zove „proljetna salata“, jasno vam je da kuhar vlada i tehnikama i maštom i namirnicom. Skladno posloženi okusi poširanog jajeta, sezonskih šparoga, kozjeg sira, ukrašeni jestivim cvijećem i divljim biljem govore: ovdje se ozbiljno kuha. Ta ozbiljnost ne reflektira se na cijene, one su sasvim pristojne. Da se radi o nekom „ozbiljnom“ restoranu na „ozbiljnoj“ lokaciji, mirne duše mogli bi ih prodavati po dvostruko većim cijenama. No, samo neka je nama „sporo pečenog lungića na tortici od krumpira i špeka sa sotiranim mahunama“ po 65kn, pa da otkrivamo neke nove okuse i kombinacije kojima se ne bismo nadali u „kvartovskom“ bistrou.
Dodatno, vinsku listu radio je netko zanimljivog i ne sasvim ukalupljenog vinskog ukusa, stoga i vina uglavnom nisu sa mainstream popisa. Tim više nas veseli da je ovakvo mjesto otvoreno na manje frekventnoj lokaciji. Upravo ovakav bistro bi svaki kvart u Zagrebu trebao imati. Držimo fige da održe letvicu visoko, kao što su je i postavili. Pa još nismo stigli ni do koktela, fine kave…
Adresa: Bukovačka 27
Telefon: 01 4678 554
Radno vrijeme: 7-23h
Web: barus-abovo.hr
Kartice: DA
Parking: DA
Broj sjedećih mjesta: unutra 20-ak, na terasi 30-ak