Recenzije 01. travnja 2025.

Botanist najavljuje slasno proljeće uz obilje steakova

botanist, novi meni
Botanist u proljeće ulazi s novim, masnim menijem
foto: Toni Fereža
Uz divne mesne specijalitete Botanist nudi i sezonsku juhu i rižoto od šparoga, ali i divne zagorska štrukle te konfitirani pačji batak s mlincima. Kao završetak savršenog obroka, tu je savršen kolač od datulja

Dolazak proljeća znači samo jedno - još ćemo više uživati u zagrebačkoj zelenoj oazi, restoranu Botanist koji će uskoro otvoriti svoj divan vrt u kojem ćemo, baš kao i u interijeru restorana, moći uživati u njihovoj novoj, slasnoj proljetnoj ponudi. Od divnih hladnih i toplih predjela, preko slasnih i neodoljivih steakova pa sve do izvrsnih deserata, njihova ponuda iz godine u godinu sve je bogatija i ukusnija.

Restoran Botanist Možda vas zanima... Botanist - oaza koja čini Remetinec ljepšim mjestom! Špajza

botanist, novi meni | Author: Toni Fereža Botanist -naresci od crne slavoske svinje i selekcija domaćih sireva foto: Toni Fereža botanist, novi meni | Author: Toni Fereža Botanist - carpaccio od jelena foto: Toni Fereža

botanist, novi meni | Author: Toni Fereža Odlična pašteta od gusje jetre foto: Toni Fereža

Raj za ljubitelje mesa

Proljetni meni donosi spoj autentičnih domaćih namirnica i modernih kulinarskih tehnika. Proljeće će tako obilježiti bogata selekcija mesnih delicija od govedine, steakovitomahawk, T-bone, striploin kao i steakovi od crne svinje, koja je poznata po svojoj jedinstvenoj teksturi, sočnosti i punom okusu. U novoj ponudi će se naći i selekcija suhih proizvoda od crne svinje. Uz brojne priloge koji tradicionalno idu uz meso, popu krumpirića ili raznih salata, Botanist nudi  izvrstan domaći sataraš.

Ljubitelji divljači uživat će pak, za hladno predjelo, u carpacciu od jelena s pestom od medvjeđeg luka i šumskim voćem, nježno mariniranom i serviranom uz pomno birane začine koji ističu njegovu prirodnu aromu. Također, kao hladno predjelo u Botanistu se može kušati i odlična pašteta od gusje jetre - probala sam je bez i sa džemom od šumskog voća i obje su kombinacije bile preukusne, naravno, namazane na prepečeni domaći kruh.

botanist, novi meni | Author: Toni Fereža Botanist - tomahawk steak foto: Toni Fereža botanist, novi meni | Author: Toni Fereža Botanist ima savršene zagorske štrukle foto: Toni Fereža

Izvrsni štrukli o kojima će se još puno pričati

Za ljubitelje tradicije tu su zapečeni zagorski štrukli. Na štrukle sam posebno osjetljiva i svaki koje kušam uspoređuju se s onima najboljim u gradu - Esplanadinim. Moram reći - ovi su im dosta blizu.

Štrukli se u Botanistu poslužuju kao toplo predjelo i, kako nas je čekao pozamašan meni, neki iz grupice koja je zajedno odlučila kušati novi Botanistov meni, odlučila je preskočiti ih kako bi ostavili više mjesta za ostalo. Moram reći da su pogriješili, jer ovako dobri štrukli rijetko se mogu naći u gradu.

Sočni, sa sasvim dovoljno punjenja, a bez onog velikog, često sirovog komada tijesta u sredini. Sočnost štrukli iz Botanista izvrsno se nadopunjuje s njihovom hrskavošću izvana. Od toplih predjela nude još kremaste pljukance s kozicama te domaće raviole punjenje sirom u umaku od bučinih sjemenki i bučinog ulja.

botanist, novi meni | Author: Toni Fereža Botanist - domaći ravioli foto: Toni Fereža botanist, novi meni | Author: Toni Fereža Botanist - veganska škarnicla foto: Toni Fereža botanist, novi meni | Author: Toni Fereža Botanist - uz meso ide izvrstan domaći sataraš foto: Toni Fereža

Uz zagorske štrukle na meniju će se naći i slasni konfitirani pačji batak s mlincima, još jedno sjajno tradicijsko jelo u izvrsnoj Botanistovoj izvedbi. Mlinci ne premasni, ali s dovoljno okusa, i savršeno hrskava kožica na pačjem batku i zabatku baš je ono što tražim kad se zaželim ovog tradicionalnog jela. 

Sve je sezonsko, a nema proljeća bez šparoga

Naravno, tu su i Botanistove tradicionalno fine juhe, među kojima je i sezonska juha od šparoga. A šparoge, ove zelene kraljice proljeća mogu se kušati i u Botanistovu sezonskom rižotu od šparoga

U razgovoru, vlasnik Botanista Antonio Križić ispričao mi je kako većinu namirnica nabavlja od malih uzgajivača i OPG-ova, od jaja, preko mesa, do povrća. Također, uz stotine biljnih vrsta koje Botanist njeguje u svom vrtu, ovaj vrijedni tim uzgaja i začine za svoju kuhinju, pa tako u vrtu možete vidjeti njihovu vlastitu lavandu, timijan, ružmarin, kadulju  i druge začine koje svježe ubrane poslužuju u svojim jelima i pićima. 

botanist, novi meni | Author: Toni Fereža SBotanist - sočno meso od crne svinje foto: Toni Fereža

I nešto slatko za kraj

Još prošle godine također na predstavljanju novog proljetnog menija restorana Botanist, oduševio nas je sjajan kolač od kraljevskih datulja u bijelom karamelu sa šumskim voćem, kao i sjajna torta od maka i čokolade u bijelom umaku. Oba deserta očito imaju svoju vjernu publiku kad su ih odlučili zadržati na meniju.

Od novih deserata kušali smo njihov mille feuille sa sezonskim voćem, desert koji svojim hrskavim slojevima i osvježavajućim voćnim notama savršeno utjelovljuje duh proljeća. 

botanist Možda vas zanima... Kraljevska datulja i mak u desertima restorana Botanist Najave

botanist, novi meni | Author: Toni Fereža Botanist - kolač od datulja foto: Toni Fereža botanist, novi meni | Author: Toni Fereža Botanist - mille feuille foto: Toni Fereža

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.