Recenzije 06. veljače 2025.

Chef Goran Kočiš predstavio novi meni u Nico's bistrou

Morski plodovi
25 MIN
30 MIN
4
SREDNJE
nico's, goran kočiš
Chef Goran Kočiš osmislio je odličan novi meni u zagrebačkom bistrou Nico's
foto: Filip Popović
Član žirija MasterChefa Goran Kočiš odnedavno je chef patron zagrebačkog bistroa Nico's, a otkrio je i da se uskoro otvara novi Nico's u Osijeku. Kušali smo njegov novi meni i užicali recepte!

Skriven u mirnom ambijentu Ban centra, na zagrebačkom Europskom trgu, nalazi se bistro Nico's koji je već prošle godine krenuo u novu avanturu s dolaskom vrhunskog sommeliera i voditelja restorana Marka Rundeka (kojeg zagrebačka restoranska publika odlično poznaje iz restorana ManO2). Krajem prošle godine timu se pridružio i hvaljeni domaći chef Goran Kočiš, poznat kao chef koji je prvi u kontinentalni dio Hrvatske, u restoran u kojem je tada radio i bio jedan so vlasnika (riječ je o Noelu) donio jednu Michelinovu zvjezdicu.

Također, publika je chefa Kočiša pobliže upoznala tijekom protekle sezone MasterChefa u kojoj je bio član žirija. Tamo se pokazao baš onakav kako i inače pristupa poslu - uvijek vrhunski profesionalac, veliki pobornik i vrsni poznavatelj raznih kulinarskih tehnika, koji poštuje autohtonu namirnicu i njezinu savršenu obradu, a okusi su mu - must have. 

Nico's bistro i bar Možda vas zanima... Zagrebački Nico's ima novo ruho i odličan novi meni Najave

Nico's, goran kočiš, marko rundek | Author: Filip Popović Marko Rundek i Goran Kočiš foto: Filip Popović

Autentične hrvatske namirnice, internacionalne tehnike

"Hrvatska ima sjajne sastojke, a ja ih želim predstaviti kroz francuske, talijanske i japanske tehnike", tako  svoju, ali i filozofiju Nico'sa ukratko opisuje chef Kočiš.

Uz novi meni, pažljivo je osmišljena i vinska karta s odabranim etiketama domaćih i svjetskih vinara koje je odabrao cijenjeni sommelier Marko Rundek. Za bar su pak zaduženi stručnjaci koji pripremaju inovativne koktele i biranu selekciju pića koja nadopunjuju gastronomski doživljaj. O predivnom uređenju da i ne govorimo... (pa fotografije govore više od riječi).

1/16

"Nakon ljeta išli smo u osvježenje, odnosno preuređenje cijelog prostora. Tada smo predstavili neki naš prvi novi koncept, no prije Nove godine dogovorili smo suradnju s Goranom koji će ovdje biti chef patron - uvijek će biti ovdje prisutan vezano uz koncept hrane, novi meni, nabavu, kontroling i sve ostalo, a paralelno će odrađivati i sve svoje druge obaveze koje ima dogovorene.

Suradnja je apsolutno partnerskog tipa što znači da će svaki tjedan Goran biti ovdje prisutan barem pola tjedna, i da provodi sve ono što smo osmislili i dogovorili. Našli smo se na istoj valnoj duljini, mislim da Zagrebu fali jednostavnijih bistroa bez puno storytellinga naokolo, da se sve što je bitno ispriča kroz hranu koja je na tanjuru.

Trudimo se biti kreativni, posebno u okusima, ali i ostati vezani uz sezonu. Želimo da Nico's bude mjesto lijepog, ugodnog druženja uz odličnu hranu, gdje se možemo lijepo poigrati i s vinima, ali da sve skupa nije opterećujuće", objasnio je Marko Rundek.

Nico's, goran kočiš, marko rundek | Author: Filip Popović Cehf Goran Kočiš foto: Filip Popović

Otvaraju Nico's i u Osijeku

"Najjednostavnije stvari često su i najkompliciranije. Želimo da Nico's bude jedan jako dobar bistro, jedan iskren bistro s dobrim namirnicama i internacionalnim tehnikama, to je neka moja vizija. Ovaj meni koji je krenuo prošle subote nije potpuno nov, ali je veliko osvježenje postojećem meniju koji je Nico's dosad imao.

Zašto sam prihvatio ovaj projekt? Prihvatio sam ga zato što osjećam tu dobru energiju, zato što Marko vodi cijelu priču, a znam koliki je on profesionalac. Zahvaljujući njemu mogu biti siguran da će, kad mene tu nema, sve i dalje besprijekorno funkcionirati.

Uz Marka, tu je i odličan tim iz kuhinje. Jako su dobri i jako se trude, lijepo razmišljaju i jedni su od rijetkih u Hrvatskoj koji imaju u sebi usađen taj koncept dobre gastronomije.

Nico's, goran kočiš, marko rundek | Author: Filip Popović Divan interijer zagrebačkog Nico'sa foto: Filip Popović

Imamo jako velikih planova za budućnost. Kako smo stvarno svi odlično kliknuli na pravu, jedni druge izvrsno nadopunjavamo, dogovorili smo jednu fantastičnu suradnju, nešto što je bila i moja velika želja, a to je da bismo, ako ne krajem ove, onda u prvom kvartalu iduće godine, trebali otvoriti filijalu Nico'sa u Osijeku koji će biti moja bebica i o njemu ću se posebno brinuti, naravno uz punu pažnju cijelo vrijeme na zagrebački Nico's, i uz veliku podršku cijelog tima", ispričao nam je na predstavljanju novog menija chef Goran Kočiš.

Marko Rundek dodao je kako su, uz Zagreb te planove za Osijek, dugoročno računaju i na sve uspješniji Nico's u Dubrovniku te tako polagano pokrivaju cijelu Hrvatsku.

Nico's, goran kočiš, marko rundek | Author: Filip Popović Soparnik foto: Filip Popović

Što je sve na meniju zagrebačkog Nico'sa?

Od hladnih predjela u ponudi su tatarski biftek, carpaccio od bakalara, torchon od guščje jetre, pršut San Daniele. Tu su i dvije juhe - bistra juha od fazana te sezonske krem juha, dok su među toplim predjelima rižoto od obraza crne slavonske svinje, marinirana sipa, domaće tagliatelle s kozicama, grdobina s mini njokima, štrukli vol. 2 i druga jela.

Raskošan je i izbor glavnih jela i steakova - od fileta bijele ribe do pačjeg confita, dok se od steakova nude juneći file, dry aged ribeye te vrat crne slavonske svinje. Tu su i razni prilozi te svježe salate dok od deserata nude tiramisu, baskijski cheesecake te desert čokolada-malina. Cijeli meni s cijenama dostupan je na linku.

Nico's, goran kočiš, marko rundek | Author: Filip Popović Nico's foto: Filip Popović

Što sam sve probala i koji su moji favoriti

Za početak predstavljanja novog menija Nico'sa poslužen nam je maslac s bučinim uljem i bučinim sjemenkama te odlična domaća focaccia koju sami peku u Nico'su. Nakon toga kušala sam još jedan zalogajčić - slasni soparnik. Oba zalogaja bila su jako, jako ukusna, no nedostajalo im je malo soli. Drugih zamjerki zaista nemam.

Degustacija je nastavljena uz odlično predjelo - mariniranu sipu, kremu od cvjetače, beurre blanc i ponzu. Odlično pripremljena sipa, slasna krema i osvježavajući ponzu odlično su se spojili u jelo koje je (baš kao i sljedeći slijed) na mom popisu Nico's favorita. A sljedeća je poslužena grdobina s mini njokima i wasabi veloutéom.

Kao glavni slijed posluženi su slasni obrazi crne svinje (ne može Kočiš bez svoje Slavonije i ovog divnog komada mesa, i to mi je drago!), celer i chimichurri. 

Za desert uživala sam u desertu čokolada-malina, obilnoj porciji prefinog moussea od čokolade, ragua od malina i listića od čokolade s cvijetom soli. Savršen kraj savršene degustacije, koju je posebno ugodnom učinilo odlično osoblje Nico'sa (manje nisam ni očekivala s obzirom na Marka Rundeka koji ih predvodi).

Goran Kočiš i ekipa Nico'sa ljubazno su ustupili svoje recepte pa ih sada svi gastro entuzijasti mogu pokušati pripremiti kod kuće. Ili se jednostavno inspirirati idejama i tehnikama vrhunskog chefa Gorana Kočiša, ali uz jednu preporuku: obavezno moraju navratiti u Nico's i kušati originale...

Nico's, goran kočiš, marko rundek | Author: Filip Popović Marinirana sipa, krema od cvjetače, ponzu foto: Filip Popović

Ne gasi ekran dok kuham

Marinirana sipa, krema od cvjetače, beurre blanc, ponzu gel
25 MIN
pripreme
30 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
MARINIRANA SIPA
Sastojci
  • Sipa
  • Sol
  • Papar
  • Maslinovo ulje
  • Sok od limete
Postupak
  1. Sipu srednje veličine dobro očistiti da bude potpuno bijela. Staviti u vakuum vrećicu, a potom u sous vude na 68 stupnjeva cca 2 sata.


  2. Staviti u šoker da se ohladi te prije serviranja rezati na sitne trakice i marinirati u mješavini soli, papra, maslinovog ulja i soka jedne limete. 


KREMA OD CVJETAČE
Sastojci
  • Cvjetača 1 kom
  • Krumpir 2 kom
  • Luk 1 kom
  • Sol
  • Papar
  • Mlijeko 500 ml
  • Voda 500 ml
  • Maslac 100 g
Postupak
  1. Krumpir popržiti skupa s lukom. Podliti mlijekom i vodom pa dodati cvjetaču te začiniti. Kada je krumpir skuhan miksati i dodati maslac te procijediti. 


BEURRE BLANC
Sastojci
  • Ljutika 4 kom
  • Suncokretovo ulje 100 ml
  • Bijelo vino 200 ml
  • Maslac 400 g
Postupak
  1. Ljutiku popržiti na ulju. Deglazirati bijelim vinom. Kratko kuhati te u vruću tekućinu dodati hladan maslac. 


PONZU GEL
Sastojci
  • Šećer 2 žlica
  • Agar agar 6 g
  • Voda 200 ml
  • Ponzu 400 ml
Postupak
  1. Karamelizirati šećer, deglazirati ponzu umakom i vodom. Sve zakuhati i dodati agar agar. Sve izmiješati, ohladiti te miksati u blenderu u glatku kremu.


Nico's, goran kočiš, marko rundek | Author: Filip Popović Grdobina s mini njokima i wasabi velouteom foto: Filip Popović

Ne gasi ekran dok kuham

Grdobina, njoki i wasabi veloute
25 MIN
pripreme
25 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
GRDOBINA
Sastojci
  • Grdobina
Postupak
  1. Grdobinu očistiti i narezati na kockice veličine 1x1 cm. 


VELOUTE OD CELERA
Sastojci
  • Luk 2 kom
  • Celer - korijen 1 kom
  • Mlijeko 500 ml
  • Voda 500 ml
  • Krumpir 2 kom
  • Maslac 500 g
  • Wasabi pasta 20 g
  • Sol
  • Papar
Postupak
  1. Popržiti luk, dodati krumpir i celer te podliti mlijekom i vodom zaciniti i kuhati dok se tekućina ne reducira za 1 trećinu. Miksati u blenderu uz dodavanje hladnog maslaca. Procjediti.


MINI NJOKI
Sastojci
  • Kuhani krumpir 500 g
  • Glatko brašno
  • Sol
  • Jaje 1 kom
Postupak
  1. Kuhani krumpir protisnuti kroz cjedilo i ohladiti. Dodati sol, jaje i brašno po potrebi kako bi zamjesili kompaktnu masu.

    Rolati u male valjuške i formirati njoke. Zatim ih skuhati u slanoj vodi.

    Na kraju zagrijati veloute i skuhati kockice grdobine u njemu te na kraju ubaciti njoke. Začiniti po želji.


Nico's, goran kočiš, marko rundek | Author: Filip Popović Obrazi crne slavonske svinje, celer, chimichurri foto: Filip Popović

Ne gasi ekran dok kuham

Obrazi crne svinje, celer, chimichurri
25 MIN
pripreme
600 MIN
kuhanja
10
porcija
SREDNJE
OBRAZI CRNE SVINJE
Sastojci
  • Obrazi crne svinje 10 kom
  • Sol
  • Papar
  • Senf
  • Suncokretovo ulje
Postupak
  1. 10 svinjskih obraza posoliti popapriti i namazati senfom. Potopiti u duboko hladno ulje i staviti u pećnicu na 89 stupnjeva s postavkama pare 50 posto na 10 sati.


CELER
Sastojci
  • Celer - korijen 1 kom
  • Voda 500 ml
  • Sol
  • Soja umak 100 ml
Postupak
  1. KorIjen celera oguliti, narezati na 2 cm debele ploške. Staviti ih u duboku tepsiju i zaliti vodom i soja sosom. Peći na 160 stupnjeva 30 minuta. 


CHIMICHURRI
Sastojci
  • Ljutika 50 g
  • Celer - stabljika 30 g
  • Listići sušenog peršina 20 g
  • Senf 1 žlica
  • Timijan 10 g
  • Sol
  • Papar
  • Suncokretovo ulje 200 ml
  • Chili 10 g
  • Vinski ocat 100 ml
  • Limunova korica 1 kom
  • Sok od limuna 1 kom
Postupak
  1. Sve sastojke izmiksati u blenderu.


Nico's, goran kočiš, marko rundek | Author: Filip Popović Desert čokolada-malina foto: Filip Popović

Ne gasi ekran dok kuham

Čokolada, malina, cvijet soli
25 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
2
porcija
SREDNJE
ČOKOLADNI MOUSSE
Sastojci
  • Tamna čokolada sa 70% kakaa 200 g
  • Jaje 5 kom
  • Šećer 85 g
  • Vrhnje za šlag 250 ml
Postupak
  1. Čokoladu otopiti na pari.

    Jaja odvojiti te u žumanjak dodati 50 g šećera i tući na pari dok ne dobijete gustu smjesu.


  2. S ostatkom šećera napraviti pjenu od bjelanjaka. Vrhnje također kremasto izmutiti. Spojiti sljedećim redom žumanjak u čokoladu, zatim u tu smjesu vrhnje za slag, zatim bjelanjak i to lagano lopaticom.

    Ujednačenu masu ostaviti par sati da se stisne.


RAGU OD MALINA
Sastojci
  • Šećer 100 g
  • Zamrznute maline 300 g
  • Crveno vino 300 ml
  • Voda 200 ml
  • Gustin (Kukuruzni Škrob) 50 g
Postupak
  1. Šećer karamelizirati, deglazirati vinom i vodom. Kad se šećer otopi umutiti gustin, skloniti s vatre te dodati zamrznute maline. Izmiješati. 



LISTOVI ČOKOLADE
Sastojci
  • Tamna čokolada
  • Krupna sol
Postupak
  1. Tamnu čokoladu otopiti i temperirati na 25 stupnjeva. Namazati tanko na papir za pečenje i posipati po njoj krupnu sol.


 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.