Skriven u mirnom ambijentu Ban centra, na zagrebačkom Europskom trgu, nalazi se bistro Nico's koji je već prošle godine krenuo u novu avanturu s dolaskom vrhunskog sommeliera i voditelja restorana Marka Rundeka (kojeg zagrebačka restoranska publika odlično poznaje iz restorana ManO2). Krajem prošle godine timu se pridružio i hvaljeni domaći chef Goran Kočiš, poznat kao chef koji je prvi u kontinentalni dio Hrvatske, u restoran u kojem je tada radio i bio jedan so vlasnika (riječ je o Noelu) donio jednu Michelinovu zvjezdicu.
Također, publika je chefa Kočiša pobliže upoznala tijekom protekle sezone MasterChefa u kojoj je bio član žirija. Tamo se pokazao baš onakav kako i inače pristupa poslu - uvijek vrhunski profesionalac, veliki pobornik i vrsni poznavatelj raznih kulinarskih tehnika, koji poštuje autohtonu namirnicu i njezinu savršenu obradu, a okusi su mu - must have.
Autentične hrvatske namirnice, internacionalne tehnike
"Hrvatska ima sjajne sastojke, a ja ih želim predstaviti kroz francuske, talijanske i japanske tehnike", tako svoju, ali i filozofiju Nico'sa ukratko opisuje chef Kočiš.
Uz novi meni, pažljivo je osmišljena i vinska karta s odabranim etiketama domaćih i svjetskih vinara koje je odabrao cijenjeni sommelier Marko Rundek. Za bar su pak zaduženi stručnjaci koji pripremaju inovativne koktele i biranu selekciju pića koja nadopunjuju gastronomski doživljaj. O predivnom uređenju da i ne govorimo... (pa fotografije govore više od riječi).
"Nakon ljeta išli smo u osvježenje, odnosno preuređenje cijelog prostora. Tada smo predstavili neki naš prvi novi koncept, no prije Nove godine dogovorili smo suradnju s Goranom koji će ovdje biti chef patron - uvijek će biti ovdje prisutan vezano uz koncept hrane, novi meni, nabavu, kontroling i sve ostalo, a paralelno će odrađivati i sve svoje druge obaveze koje ima dogovorene.
Suradnja je apsolutno partnerskog tipa što znači da će svaki tjedan Goran biti ovdje prisutan barem pola tjedna, i da provodi sve ono što smo osmislili i dogovorili. Našli smo se na istoj valnoj duljini, mislim da Zagrebu fali jednostavnijih bistroa bez puno storytellinga naokolo, da se sve što je bitno ispriča kroz hranu koja je na tanjuru.
Trudimo se biti kreativni, posebno u okusima, ali i ostati vezani uz sezonu. Želimo da Nico's bude mjesto lijepog, ugodnog druženja uz odličnu hranu, gdje se možemo lijepo poigrati i s vinima, ali da sve skupa nije opterećujuće", objasnio je Marko Rundek.
Otvaraju Nico's i u Osijeku
"Najjednostavnije stvari često su i najkompliciranije. Želimo da Nico's bude jedan jako dobar bistro, jedan iskren bistro s dobrim namirnicama i internacionalnim tehnikama, to je neka moja vizija. Ovaj meni koji je krenuo prošle subote nije potpuno nov, ali je veliko osvježenje postojećem meniju koji je Nico's dosad imao.
Zašto sam prihvatio ovaj projekt? Prihvatio sam ga zato što osjećam tu dobru energiju, zato što Marko vodi cijelu priču, a znam koliki je on profesionalac. Zahvaljujući njemu mogu biti siguran da će, kad mene tu nema, sve i dalje besprijekorno funkcionirati.
Uz Marka, tu je i odličan tim iz kuhinje. Jako su dobri i jako se trude, lijepo razmišljaju i jedni su od rijetkih u Hrvatskoj koji imaju u sebi usađen taj koncept dobre gastronomije.
Imamo jako velikih planova za budućnost. Kako smo stvarno svi odlično kliknuli na pravu, jedni druge izvrsno nadopunjavamo, dogovorili smo jednu fantastičnu suradnju, nešto što je bila i moja velika želja, a to je da bismo, ako ne krajem ove, onda u prvom kvartalu iduće godine, trebali otvoriti filijalu Nico'sa u Osijeku koji će biti moja bebica i o njemu ću se posebno brinuti, naravno uz punu pažnju cijelo vrijeme na zagrebački Nico's, i uz veliku podršku cijelog tima", ispričao nam je na predstavljanju novog menija chef Goran Kočiš.
Marko Rundek dodao je kako su, uz Zagreb te planove za Osijek, dugoročno računaju i na sve uspješniji Nico's u Dubrovniku te tako polagano pokrivaju cijelu Hrvatsku.
Što je sve na meniju zagrebačkog Nico'sa?
Od hladnih predjela u ponudi su tatarski biftek, carpaccio od bakalara, torchon od guščje jetre, pršut San Daniele. Tu su i dvije juhe - bistra juha od fazana te sezonske krem juha, dok su među toplim predjelima rižoto od obraza crne slavonske svinje, marinirana sipa, domaće tagliatelle s kozicama, grdobina s mini njokima, štrukli vol. 2 i druga jela.
Raskošan je i izbor glavnih jela i steakova - od fileta bijele ribe do pačjeg confita, dok se od steakova nude juneći file, dry aged ribeye te vrat crne slavonske svinje. Tu su i razni prilozi te svježe salate dok od deserata nude tiramisu, baskijski cheesecake te desert čokolada-malina. Cijeli meni s cijenama dostupan je na linku.
Što sam sve probala i koji su moji favoriti
Za početak predstavljanja novog menija Nico'sa poslužen nam je maslac s bučinim uljem i bučinim sjemenkama te odlična domaća focaccia koju sami peku u Nico'su. Nakon toga kušala sam još jedan zalogajčić - slasni soparnik. Oba zalogaja bila su jako, jako ukusna, no nedostajalo im je malo soli. Drugih zamjerki zaista nemam.
Degustacija je nastavljena uz odlično predjelo - mariniranu sipu, kremu od cvjetače, beurre blanc i ponzu. Odlično pripremljena sipa, slasna krema i osvježavajući ponzu odlično su se spojili u jelo koje je (baš kao i sljedeći slijed) na mom popisu Nico's favorita. A sljedeća je poslužena grdobina s mini njokima i wasabi veloutéom.
Kao glavni slijed posluženi su slasni obrazi crne svinje (ne može Kočiš bez svoje Slavonije i ovog divnog komada mesa, i to mi je drago!), celer i chimichurri.
Za desert uživala sam u desertu čokolada-malina, obilnoj porciji prefinog moussea od čokolade, ragua od malina i listića od čokolade s cvijetom soli. Savršen kraj savršene degustacije, koju je posebno ugodnom učinilo odlično osoblje Nico'sa (manje nisam ni očekivala s obzirom na Marka Rundeka koji ih predvodi).
Goran Kočiš i ekipa Nico'sa ljubazno su ustupili svoje recepte pa ih sada svi gastro entuzijasti mogu pokušati pripremiti kod kuće. Ili se jednostavno inspirirati idejama i tehnikama vrhunskog chefa Gorana Kočiša, ali uz jednu preporuku: obavezno moraju navratiti u Nico's i kušati originale...