Recenzije 19. ožujka 2018.

Chef Jure Tomič – dajte mu kuhinju i napravit će čuda

foto: Marijana Zlomislić, Pod Zidom
gastro postao gastro.24sata.hr
Pobijedio je na Barillinom svjetskom natjecanju u pripremi tjestenine, državni je sommelierski prvak i član je JRE, prestižnog udruženja mladih restoratera. Sve su to uspjesi Jure Tomiča iz slovenske Ošterije Debeluh. Ipak, za publiku željnu stvarno dobre hrane, Tomič je sve to i mnogo više. On je, čini se, virtuoz kojem je dovoljan tek kuharski pribor i stvorit će čuda, genijalac u čijim smo jelima i sami imali prilike uživati te vlasnik i chef jednog od najcjenjenijih slovenskih restorana.

Svojom je tjesteninom s cvijetom tikvice, bučinim uljem i golicama te kozjim sirom pobijedio na Barillinom svjetskom natjecanju, a onda nam je istu poslužio i prošlog četvtvrtka u zagrebačkom restoranu Pod Zidom. Odmah nam je bilo jasno o kakvom se kreativnom umu radi, pa smo, logično, s nestrpljenjem i uz pokoje naginjanje u smjeru kuhinje čekali svaki sljedeći slijed. 

 

 | Author: Marijana Zlomislić, Pod Zidom foto: Marijana Zlomislić, Pod Zidom

 

Jure Tomič, malo je reći, jedinstveno je ime slovenske gastronomije. Onaj tko je njegova jela isprobao reći će da se u rukama ovog chefa krije ogroman talent i znanje kakvo se rijetko viđa. Tomič to ne skriva. Kroz njegova smo jela doznali kako, iako skroman i pristupačan, itekako zna pokazati ono najbolje od sebe. 

 

 | Author: Marijana Zlomislić, Pod Zidom foto: Marijana Zlomislić, Pod Zidom


Igra teksturama, okusima i mesne delicije na način kakav zasigurno do sada niste okusili, srž su njegove kuhinje. Kaže kako se obično najviše posvećuje sezonskim i lokalnim namirnicama, a svoja jela želi održati što jednostavnijima, koristeći pritom tek nekoliko namirnica kako bi stvorio vrhunske okuse. 

Njegova Debeluhova tortica za čije je temelje postavio raskošan goveđi tartar, obogatio ga komadićima gusje jetre, a zatim na vrh dodao prepeličje jaje, čiji bjelanjak teksturom djeluje poput najmekšeg oblaka, a iz sredine se izlijeva topli, tekući žumanjak, predstavlja upravo ono što sam želi pokazati svijetu. Kvalitetne namirnice doveo je na jednu posve novu razinu, a od naizgled jednostavne kombinacije napravio pravo čudo. Debeluhovu torticu svakako bismo uvrstili na popis onih jela koja su svakom pravom gurmanu u životu itekako potrebna. 

 

 | Author: Marijana Zlomislić, Pod Zidom foto: Marijana Zlomislić, Pod Zidom  | Author: Marijana Zlomislić, Pod Zidom foto: Marijana Zlomislić, Pod Zidom


Tomič kaže kako je, uz torticu, u njegovoj Ošteriji Debeluh poprilično popularna i teleća pašteta s goveđim carpacciom koju je u Pod Zidom poslužio uz hrskavi čips od svinjske kožice. S obzirom na to da hrskavu svinjsku kožicu obožavamo, ovo nas je jelo, kao svojevrsna uvertira u bogatstvo tekstura, okusa i boja, apsolutno oduševilo. 
 

 | Author: Marijana Zlomislić, Pod Zidom foto: Marijana Zlomislić, Pod Zidom


Na meniju su bila još i jela Rijeka Zemlja u kojem je Tomič spojio pastrvu, teleću jetru i sok fermentiranog špinata te Patka i Radič, spoj patke, kreme od krumpira i čičoke, radiča i soli aromatizirane modrom frankinjom. Oba su jela nadmašila baš sva očekivanja, a ekipu za stolom posebice je oduševila kombinacija pastve i teleće jetre koje se u svojoj posebnosti nadopunile na stvarno divan način.

 

 | Author: Marijana Zlomislić, Pod Zidom foto: Marijana Zlomislić, Pod Zidom  | Author: Marijana Zlomislić, Pod Zidom foto: Marijana Zlomislić, Pod Zidom


Jure Tomič, kao državni sommelierski prvak, posebne riječi hvale imao je i za vinarije Keltis i Dular, čija su vina uparena s njegovim jelima i na večeri u Pod Zidom. Od divnog Keltisevog pjenušca uz prvi slijed, preko njihovog Cuvee Extrema koji spaja laški rizling, sauvignon, sivi pinot, chardonnay i muscat ottonel u sjajno, pitko i taman slatkasto vino predivne boje, pa sve do iznimno tečne Dulareve Modre frankinje iz 2015., uživali smo u svakom gutljaju. Ova vina, nažalost, ne mogu se kupiti kod nas, no put u susjednu Sloveniju itekako će se isplatiti za sve one koji vole kvalitetno, organsko i iznimno fino vino.


 | Author: Marijana Zlomislić, Pod Zidom foto: Marijana Zlomislić, Pod Zidom


Iako je Ošterija Debeluh poznata po svojoj štrudli od borovnica, ovu je večeru divno zaokružila slastica Roberta Hromalića, limun-malina meringa. Hromalić, koji nas je već nekoliko puta uspješno uvjerio da se nalazi korak ispred svih zagrebačkih slastičara, ovim je desertom izazvao slatke uzdahe među oduševljenim gostima restorana i najavio neke nove, još svježije slastice za proljetnu sezonu u Timeu.

    | Author: Marijana Zlomislić, Pod Zidom foto: Marijana Zlomislić, Pod Zidom

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.