Recenzije 14. listopada 2024.

Gala večera na kojoj je plava riba bila glavna zvijezda

mjesec plave ribe. plava ribe, crikvenica
Ekskulzivna večera na kojoj je glavna zvijezda bila - plava riba
foto: Emina Basara; Press
Mjesec plave ribe crikvenička je manifestacija koja raste iz godine u godinu, a kruna ovogodišnjeg izdanja bila je definitivno ekskluzivna večera u restoranu LeMoon Boutique Hotela Esplanade

Mjesec plave ribe odlična je akcija Turističke zajednice Grada Crikvenice koja već niz godina promovira sjajnu hranu iz mora - ukusnu i zdravu plavu ribu koja je othranila generacije u ovom ribarskom kraju. Jedna od kruna ovog hvalevrijednog projekta svakako je bila ekskluzivna gala večera u restoranu LeMoon crikveničkog Boutique Hotela Esplanade pod motom - "ljubavna priča ribe i vina".

Za hranu se pobrinuo chef Tomislav Car sa svojim odlično uigranim timom u restoranu LeMoon, dok je vina uz njegova autorska jela od plave ribe sljubljivala sommelierka Lucija Matijević.

crikvenica, mjesec plave ribe | Author: Press Restoran LeMoon bio je ispunjen do posljednjeg mjesta foto: Press

crikvenica, mjesec plave ribe | Author: Emina Basara Izvrstan pršut od tune i dinje s ružičastim grejpom, rikulom i redukcijom aceta balsamica foto: Emina Basara crikvenica, mjesec plave ribe | Author: Press Pašteta od dimljenog lososa na kruhu od cjelovitog zrna s concasseom od rajčica foto: Press

Oduševio nas je divan pršut od tune

Večer je počela uz pršut od tune i dinje s ružičastim grejpom, rikulom i redukcijom aceta balsamica te izvrstan pjenušac San Marino Pavlomir. Potom je poslužena pašteta od dimljenog lososa na kruhu od cjelovitog zrna s concasseom od rajčica. Uz ovo hladno predjelo izvrsno je prijao Rose Pavlomir.

Nakon lososa uživali smo u Cezar salati s mariniranim i slanim inćunima, emulzijom od agruma i maslinovog ulja koja se pak savršeno sljubila sa Žlahtinom Pavlomir. 

crikvenica, mjesec plave ribe | Author: Press Cezar salata s mariniranim i slanim inćunima, emulzijom od agruma i maslinovog ulja foto: Press crikvenica, mjesec plave ribe | Author: Press File skuše na žaru, poslužen uz humus, hrskavi slanutak i domaći pesto foto: Press

Četvrti slijed bio je file skuše na žaru, poslužen uz humus, hrskavi slanutak i domaći pesto. Većinu sljedova na ovoj nezaboravnoj večeri pratila su vina obližnje vinarije Pavlomir iz Novog Vinodolskog, no kako za ovaj slijed s aromatičnom skušom nije uspjela tamo pronaći adekvatno vino, sommelierka Lucija Matijević odlučila se za sjajni Sauvignon Korak.

Možda vas zanima... Plava riba po receptu crikveničkih baka Recepti

Kakav niz - sabljarka, tuna, Frankopan torta...

Sljedeći slijed, confitiranu sabljarku, palentu i mrkvu julienne pratile jedno sjajno vino iz Istre - Clemente bijeli Damjanić, dojmljiva kupaža kupaža malvazije (u većem omjeru), chardonnaya i bijelog pinota. Uz izvrsno pečenu jadransku tunu, mladi špinat, mascarpone i tikvice na žaru pili smo pak Cabernet Sauvignon Pavlomir.

Za kraj poslužen je tradicionalni desert Crikvenice - sočna i slasna Frankopan torta prepuna orašastih plodova, začina, voća, šlaga... Ovu slatku bombu izvrsno je pratio Muškat žuti Pavlomir.

crikvenica, mjesec plave ribe | Author: Emina Basara Sommelierka Lucija Matijević,direktorica Turističke zajednice Grada Crikvenice Marijana Biondić, direktorica Boutique Hotela Esplanade Melani Masatović i chef Tomislav Car foto: Emina Basara

Plava riba je zdravija i slasnija

"Plava riba je puno zdravija. Hrani se zdravo, u pravilu živom ribom i nikad se ne spušta na dno. I zato je, pogotovo sitna plava riba, jedna od rijetkih namirnica koja je okusom i svojom kvalitetom ostala nepromijenjena još iz vremena našeg djetinjstva. Šteta je da se ta plava riba, izrazito zdrava namirnica, ne konzumira u većim količinama. Imamo je, zdrava je i jeftina", poručio je chef Tomislav Car dok je sramežljivo primao naše pohvale za jela, ali i odličnu organizaciju rada u kuhinji. 

“Važnost ovakvih evenata možemo promatrati prvenstveno zbog spajanja s Turističkom zajednicom grada Crikvenice, ali i lokalnom zajednicom. Djelujemo zajedno na promidžbi našeg grada, tradicije i eno-gastronomije. Odaziv na događaj je bio velik i smatram da upravo ovakva događanja međusobno povezuju ljude, ukazuju na važnost naše bogate prošlosti i baštine”, poručila je pak direktorica Boutique Hotela Esplanade Melani Masatović.

crikvenica, mjesec plave ribe | Author: Press Zadovoljni gosti ekskluzivne večere posvećene plavoj ribi foto: Press

Iznimno uspješan Mjesec plave ribe

Direktorica Turističke zajednice Grada Crikvenice Marijana Biondić jako je zadovoljna ovogodišnjim Mjesecom plave ribe koji je dobio i jedno novo događanje - Crikvenica Food and Wine Walk. Ovo događanje organizirali su zajedno s udruženjem Kvarner Wines te je ono već u svojem prvom izdanju nadmašio sva očekivanja.

Crikvenica Food & Wine Walk Možda vas zanima... Crikvenica Food & Wine Walk bit će fešta za sva osjetila Najave

"Mjesec plave ribe nadmašio je naša očekivanja, što nije bilo lako budući da je i lani ova manifestacija bila izrazito uspješna. Plava riba je važna za Crikvenicu jer je ona bila hraniteljica crikveničkih obitelji u doba kad je Crikvenica bila ribarsko mjesto. Godinama je nepravedno bila zapostavljena na jelovnicima naših ugostiteljskih objekata i zato smo prije 12 godina krenuli poticati lokalne ugostitelje da ju vrate na jelovnike tijekom cijele godine te je posebno ističu kao autohtonu namirnicu važnu za ovaj kraj", poručila je Marijana Biondić.

Promocija plave ribe i crikveničke gastronomije ne staje sa završetkom Mjeseca plave ribe. Kako doznajemo, uskoro izlazi kuharica s lokalnim receptima koju jedva čekamo.

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.