Recenzije 29. studenoga 2019.

Isprobali smo slastice na Fuliranju. Evo naših favorita...

foto: missGASTRO
gastro postao gastro.24sata.hr
Nije sve samo u kobasicama i kuhanom vinu, sudeći prema ponudi na Fuliranju. Upravo smo zato ove godine odlučile isprobati slastice...

Za obilazak Fuliranja odabrale smo najraniji mogući termin – četvrtak u 13 sati. Imajte na umu da su se ugostitelji tek zagrijavali, kućice još nisu bile ukrašene, padala je neka bljutava kiša, ali zadatak smo ispunile. Isprobale smo deserte čiji su nazivi zvučali zanimljivo i ozbiljno pristupile ocjenjivanju, čak i u trenutku kad više nismo mogle disati. 

Da napomenem, u ovim slasticama možete uživati svakog dana do 23 sata, a u petak i subotu od 1 sat iza ponoći - i tako sve do 1. siječnja. 

  • Palačinke iz krušne peći

Kućica: Konoba Opat

Cijena: 35 kuna

Ocjena: 3+

Palačinke su napravile puni krug; najprije su bile u ponudi uvijek i svugdje pa ih godinama gotovo nije ni bilo na Adventu. Da bi nam palačinke punjene orasima i medom bile ponovno dostupne, ekipa Konobe Opat morala je potegnuti čak s Kornata.

Ove su palačinke umočene u slastičarsku kremu s burbon vanilijom i zapečene u maloj krušnoj peći na licu mjesta. Okusom, teksturom i punjenjem smo bile zadovoljne, ali ne i gustoćom slastičarske kreme. Voljele bismo da je ipak malo gušća i manje slatka.

Što se tiče količine, iznenadilo nas je što je u pitanju samo jedna palačinka, osobito kad se uzme u obzir cijena od 35 kuna. Međutim, nakon testiranja smo se ipak složile da je desert zasitan i dovoljan za jednu osobu.

 | Author: missGASTRO foto: missGASTRO

  • Čupavac

Kućica: Rougemarin

Cijena: 35 kuna

Ocjena: 5

Čupavac smo probali i ranije na predstavljanju adventske ponude Rougemarina, ali smo ipak morali provjeriti je li izvedba podjednako dobra. Izgledao je potpuno isto kao i na prezentaciji, a nisu odstupali ni okus ni količina.

Ova je slastica jedno veliko iznenađenje ovogodišnjeg adventa; nalikuje na germknedlu i dovoljna je za dvije osobe, ali okusom zaista više podsjeća na čupavce. Uz to, napravljena je od batata i gotovo da i nema dodanih šećera, a za preljev je korištena kvalitetna čokolada.

Smatramo da je Čupavac pobjednik kad je u pitanju omjer uloženog novca i krajnjeg zadovoljstva. Sve pohvale za inovativnost!

 | Author: missGASTRO foto: missGASTRO

  • Vanilla Vice Pie

Kućica: Biomanija

Cijena: 48 kuna

Ocjena: 5

Moram priznati da obično posežem za desertima s pozamašnom količinom šećera i kalorija. Glazure, kremice i natopljeni biskviti mi nisu strani, ali sa zdravim slasticama imam puno manje iskustva. Bila sam mrvicu skeptična prije dolaska na kućicu Biomanije, ali sa zadovoljstvom priznajem pogrešku.

Njihov desert u čaši, Vanilla Vice Pie, zapravo je kombinacija voća, crumblea od zobenih pahuljica, slanutkovog brašna i badema te kreme od vanilije. Umjereno je sladak, topao, mirisan i praktično pakiran u staklenoj posudici te se može ponijeti kući. Osim što sam uživala u svim slojevima, baš kao i kolegica koja inače ne preferira deserte s voćem, kupili su me i žlicama od šećerne trske.

Kad sam priznala da sam puna predrasuda, kući sam ponijela i odlične praline od kikiriki maslaca i veganske čokolade. Preporučujem!

 | Author: missGASTRO foto: missGASTRO

  • Gingerbread fritula i Baby kuglof

Kućica: Le kolač

Cijena: 26 i 22 kune

Ocjena: 4 (fritula), -5 (kuglof)

Le Kolač se, nakon uspjeha na Burger festu, vratio na Stross sa čak pet slastica, koktelom i dvije vrste vruće čokolade. Budući da smo Pitu od jabuke, Čokoladu i Lješnjak već jele u slastičarnici, zainteresirao nas je baby kuglof. Međutim, ponudili su nam i Gingerbread fritulu – i bilo je teško odbiti.

Najprije smo zagrizle u vruću fritulu, po kojima je Robert Hromalić poznat još iz doba slastičarnice Time, i iznenadile se količinom kreme od tamne čokolade. U sredini je zakukuljen još i gingerbread biskvit pa je ovo prava bomba. Okus i miris apsolutno odgovaraju adventskom razdoblju, ali složile smo se da postoji potencijal za odlazak u kemijsku čistionicu. Naši su kaputi ovaj put prošli dobro, ali samo zato što smo kartonsku posudicu držale odmah ispod brade.

Kuglof je puno praktičniji, vrlo nepretenciozan i ugodno je iznenađenje. Kad je Le Kolač u pitanju, navikli smo na slojeve i vrlo minucioznu prezentaciju pa je ovaj Baby kuglof novost. Riječ je o pečenom tijestu s maslacem koje je aromatizirano burbon vanilijom, limunom i narančom. Za razliku od većine slastica, možete ga uzeti u ruku i pojesti dok šetate ili plešete.

 | Author: missGASTRO foto: missGASTRO

  • Hong Kong's bubble waffle

Kućica: Munchy

Cijena: 25 kuna

Ocjena: 3

Bubble waffle nam je zvučao zanimljivo kad smo dobili prvi popis izlagača, ali nas u konačnici nije oduševio. Isprobale smo Berry White verziju s Lino Ladom i džemom od malina, koja je bila servirana u kartonskom tuljcu. Porcija je velika i cijena je zaista pristojna, može se jesti bez opasnosti za odjeću i bez ljepljivih ruku, ali ne spada u kategoriju prepoznatljivih deserata.

Dakle, nemamo ništa loše za reći, ali ni previše hvale. Pretpostavljamo da će biti dobar izbor za one koji ne vole riskirati, no ne i za gurmane koji na Fuliranju žele isprobati nešto novo i neuobičajeno.

 | Author: missGASTRO foto: missGASTRO

  • Šnenokle

Kućica: Lumperaj

Cijena: 30 kuna

Ocjena: 4+

Šnenokle smo testirale na samom kraju, punih trbuha i s blagom tresavicom od slatkog koje smo dotad pojele. Ipak, ostale smo ugodno iznenađene i zadovoljne – i okusom i količinom. Ja sam osobno odrasla na paradižotu s keksima pa nemam problem sa kremom i žličnjacima od jaja, a ova izvedenica me podsjetila na majčinu.

Sveukupnoj ponudi na Fuliranju je dobro došao ovakav klasik, poslužen u dubokoj posudici i ukrašen malim keksićima s maslacem. Nije nam bio presladak i daleko je bolji od prošlogodišnjih knedli na štapiću.

 | Author: missGASTRO foto: missGASTRO

Iskreno, ništa nam nije bilo loše, ali nas ništa nije ni očaralo kao Sticky toffee pudding koji je prošle godine pripremio Vid Nikolić. Ima zaista ukusnih deserata, ponuda je vjerojatno najraznovrsnija dosad, a svatko će pronaći nešto u svom cjenovnom rangu. Samo da napomenem, još dva deserta čekaju naš strogi sud – cheesecake iz Soi Fusiona, kojem se osobito veselimo, i cronut iz Chiquite Churrosite. Čim se oporavimo od prvog testiranja, nadopunit ćemo recenziju novim dojmovima. Pratite nas i dalje!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.