Recenzije 20. srpnja 2023.

Kako da hrana ostane duže svježa u hladnjaku

foto: Gorenje

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Poprilično je frustrirajuće kada se svježa salata već dan nakon što smo je pospremili u hladnjak osuši, a voće nakon par dana krene trunuti. Postoji velika vjerojatnost da hrana nije dobro pohranjena u hladnjak i da ste ovu situaciju mogli izbjeći. Isprobajte sljedeće savjete ako želite da namirnice dulje traju u vašem hladnjaku

Pretpostavka je da Hrvati godišnje bace između 380.000 i 400.000 tona hrane. Po osobi to prosječno iznosi oko 75 kilograma hrane godišnje. Dijelom je razlog toga neisplanirana kupovina namirnica i ne planiranje samih obroka, kao i pretjerivanje s količinom hrane koju svakodnevno pripremamo, no razlog je i pogrešno pohranjivanje svježih ili lako kvarljivih namirnica poput voća, povrća, jaja, mesa, ribe i mliječnih proizvoda u hladnjak, zbog čega one brže propadnu i u konačnici završe u smeću. 

Prije svega, potrebno je biti svjestan da svo povrće i voće nema isti rok trajanja. Neke se namirnice, poput češnjaka, krumpira i luka, ne smiju čak ni čuvati u hladnjaku. Također, određene namirnice poput već očišćene salate potrebno je pohraniti u zdjelu s poklopcem unutar hladnjaka kako se ne bi osušila u svega nekoliko sati. Ovo su samo neki od općenitih savjeta koje treba uzeti u obzir prilikom pohrane namirnica u hladnjak, a u nastavku vam otkrivamo kako postići da hrana ostane što duže svježa u hladnjaku. 

Pravilno čuvajte hranu

Tekućine ili hrana koja sadrži tekućinu mogu pridonijeti stvaranju vlage u unutrašnjosti hladnjaka. Također, hrana poput zelene salate i voća oslobađa vlagu unutar uređaja dok se hladi. Vlaga je razlog broj jedan za kvarenje hrane, obzirom da predstavlja savršenu okolinu za razvoj bakterija i plijesni. Kako biste to izbjegli, zamotajte ove namirnice u papirnate ručnike ili njima obložite ladicu za voće i povrće kako bi upili vlagu i višak tekućine. Hranu poput narezanog voća i povrća, sira i narezaka koje ste izvadili iz originalnog pakiranja uvijek čuvajte u zatvorenim posudama ili omotima koji su sigurni za hladnjak i otporni na vlagu. Također imajte na umu da lako kvarljive namirnice poput jaja i mlijeka ne držite u vratima hladnjaka gdje najveća fluktuacija temperature zbog otvaranja i zatvaranja vrata. Ostatke obroka obavezno čuvajte u hermetički zatvorenim staklenim posudama za hranu ili u vrećicama sa zatvaračem.

 | Author: Gorenje foto: Gorenje

Držite različite vrste namirnica odvojeno

Stavljanje zrelih namirnica jednu pored druge može uzrokovati njihovo brže kvarenje. Pokušajte držati različite vrste namirnica na odvojenim mjestima. Također je korisno držati odvojeno voće i povrće.

Podesite otvore za vlažnost na ladicama hladnjaka

Ladice u hladnjaku dizajnirane su za održavanje svježine vaše hrane reguliranjem razine vlage. Većina ladica ima podesive otvore za bolje očuvanje različitih vrsta namirnica. Primjerice, povrće s tankom korom ili lisnato povrće treba držati u vlažnijim okruženjima, što se može postići zatvaranjem ventilacijskih otvora. S druge strane, većina voća dulje traje u sušnijim okruženjima, pa ih treba držati u manje vlažnim odjeljcima s otvorenim otvorima.

 | Author: Gorenje foto: Gorenje

Ne držite vrata hadnjaka otvorenima

Svaki put kad otvorite vrata hladnjaka, dolazi do fluktuacije temperature, a više temperature i česte fluktuacije mogu ubrzati proces kvarenja hrane. Nemojte razgledavati sadržaj hladnjaka širom otvorenih vrata, već hladnjak otvorite samo onda kada ciljano želite uzeti određenu hranu. Također, u hladnjak nikada nemojte pohranjivati toplu ili vruću hranu.

Voće i povrće osušite prije spremanja u hladnjak

Kao što smo već napomenuli, bakterije se mnogo lakše i brže razvijaju u vlažnom okruženju, stoga treba biti oprezan s pohranom voća i povrća koje smo prethodno oprali. Najbolje bi bilo oprati ih prije konzumiranja. Ako su voće i povrće već oprani, dobro ih osušite prije spremanja u hladnjak.

 | Author: Gorenje foto: Gorenje

Prilagodite temperaturu u hladnjaku

Ako vjerujete da sve radite kako treba, a primijetili ste da se hrana svejedno brže kvari nego inače, uzmite u obzir da je vaš hladnjak možda postavljen na nižu temperaturu od potrebne. Preporučena temperatura je oko 4 °C do 5 °C. Pojedini hladnjaci poput Gorenje NoFrost hladnjaka samostalno reguliraju temperaturu unutar hladnjaka i time sprječavaju prijevremeno kvarenje hrane, a sve zahvaljujući AdaptTech tehnologiji koja prepoznaje vaše navike. Ovaj pametni sistem razvijen je kako bi održao optimalnu temperaturu hladnjaka u odnosu na to koliko često otvarate vrata - može predvidjeti kada ćete otvoriti vrata i prije tog trenutka te će smanjiti temperaturu za 1 ili 2 °C kako bi se pobrinuo da se konstantna temperatura održi i da hrana ostane svježa i puna hranjivih sastojaka. 

Hranu na vrijeme prebacite u zamrzivač

Ako vidite da hranu nećete stići pripremiti i pojesti prije isteka roka trajanja, na vrijeme je iz hladnjaka prebacite u zamrzivač. Kod čuvanja ostataka primijenite formulu 2 + 2 + 2: najviše 2 sata do spremanja u hladnjak, najviše 2 dana za konzumaciju ostataka iz hladnjaka, najviše 2 mjeseca za konzumaciju zamrznutih ostataka. Kod odabira hladnjaka sa zamrzivačem je važno odabrati NoFrost model. NoFrost tehnologija sprječava neželjeno lijepljenje zamrznute hrane pa u vašim ladicama u zamrzivaču neće biti leda na hrani i njegovim unutarnjim stjenkama, a ladice će biti lijepo organizirane i uredne.

 | Author: Gorenje foto: Gorenje

Komentari 2
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 10:00 21. Srpanj 2023.

    dobar savjet

  • amando 10:00 21. Srpanj 2023.

    dobar savjet