Recenzije 04. srpnja 2019.

Mislili smo da se u Skradin ide samo zbog Nacionalnog parka Krka

1/23
foto: Marija Leaković
gastro postao gastro.24sata.hr
Što vam prvo padne na pamet kad netko spomene gradić Skradin? Zasigurno slapovi Krke i impresivni Skradinski buk.

No, mi smo se ove subote u Skradin uputili zbog čistog hedonizma i gastronomskog doživljaja koji nudi restoran Cantinetta.

U Skradin smo stigli u podne, dok je sunce bilo na najvišoj nebeskoj točki. Malo smo se uputili uličicama gradića u potrazi za domicilnim mjestima i stanovnicima, skrivajući se od grupa turista koji su slijepo gazili prema nacionalnom parku. Skradinjani su ponosni na Roški slap, Skradinski buk, na Visovac, na svoje trgovačko nasljeđe. U pola sata provedenog s mještanima saznali smo sve insajderske informacije i uživali u spontanoj dobrodošlici.

 | Author: Marija Leaković foto: Marija Leaković

U 13 sati počeo je trosatni hedonistički diživljaj kod chefa Toma Računice u restoranu Cantinetta, tako jednostavno, a ugodno uređene terase i unutrašnjosti. Tome je imao dobru računicu da će se gostima svidjeti toplina njegova roditeljskog doma u kojoj je povezao svoju obitelj i svoju poslovnu viziju.

 | Author: Marija Leaković foto: Marija Leaković

Sav umor vrućeg ljetnog dana i trosatne vožnje iz Zagreba pao je u zaborav s kapljicom pjenušca Bibichevog Bruta i osvježavajuće salate poslužene na školjci i krupnim granulama soli. Kaparocule, rovanice, san-žak, puž volak, dagnje i kapare – mala morska bombonjera koja odiše čistoćom i svježinom!

 | Author: Marija Leaković foto: Marija Leaković

Morali smo odmah probati i maslinovo ulje koje Tome također sam priprema za potrebe restorana. Jako su nam se svidjele i teške kamene posude u kojima je ulje posluženo, odišući tradicijom i nekom stamenošću.

 | Author: Marija Leaković foto: Marija Leaković

Tek što smo probudili sva osjetila i osvrnuli se malo bolje po terasi, na stol su stigli tanjuri s carpacciom posluženi tako da nam je bilo gotovo žao pokvariti red. Pitali smo se u prvi mah s koje strane krenuti kako bi svi okusi mogli doći do izražaja. Prokljanska sipa u trakicama činila se najdelikatnijom pa smo krenuli s njome, i nismo pogriješili. Potom smo se spustili na donji dio tanjura sa škampima, a onda zasladili grdobinom s ozbiljnim komadima crnog tartufa. Za kraj smo ostavili tartar od tune koji nas je izenadio odličnom teksturom i krupnijim komadićima tune od onih na koje smo inače naviknuti. Velike kapare, đumbir i motar su osim lijepe dekoracije bili i ukusni neutralizatori okusa kako bi sve četiri delicije bile jednako intenzivne.

 | Author: Marija Leaković foto: Marija Leaković

Na preporuku chefa dalje smo se krijepili vinom Debit, također iz vinarije Bibić. Tome kaže kako je to vino tipično za podneblje, osvježava duh i tijelo što se posebno cijeni na ljetnim temperaturama.

Skradin je poznat i po skradinskom telećem rižotu koji isto potječe iz obitelji chefa. Objasnio nam je da smo se prekasno najavili i da nam ga zato nije u mogućnosti ponuditi. Naime, recept zahtjeva pripremu od minimalno šest sati, a Tome inzistira i na svježim namirnicama pa je najbolje najaviti se barem dva dana ranije. No, obzirom na vrućinu i sve što smo imali u planu probati možda i bolje da smo se zadržali na morskome meniju.

 | Author: Marija Leaković foto: Marija Leaković

Na stol nam je tako stigao sljedeći ponos skradinskog kraja – juha u tisno, odnoso u gusto. Bogata krepka zdjelica skradinskog cipala, kuhanog do savršene mekoće, a i dalje punog okusa. Složili smo se da ćemo kod sljedeće prehlade sanjariti ovu juhu prije negoli ijednu drugu.

 | Author: Marija Leaković foto: Marija Leaković

Poslije svakog slijeda raštrkali bismo se po terasi Cantinette, ma zapravo po čitavoj okućnici. Imali smo dojam da je toliko malih lijepih detalja koje treba upoznati.

 | Author: Marija Leaković foto: Marija Leaković

Poslije male pauze probali smo skradinski street food pod nazivom fritura. Na pladnju su se tako našle slasne sipice, ukusno gorkaste mini ribice čokalice i iznenađenje mjeseca – čips od rikole! Spoj koji je mamio da se isprobava s lijeve na desnu pa s desne na lijevu i opet bi otkrili nešto novo. Složili smo se da bi voljeli jednom prespavati u Skradinu pa provesti večer u Cantinetti uz butelju vina i frituru, ali onako dok se ne izdovoljimo okusa i razgovora ugodnih.

 | Author: Marija Leaković foto: Marija Leaković

Sati su prolazili, nama se nije išlo dalje pa smo napravili malo veću pauzu razgovarajući sa chefom. Snimili smo i mali video koji slijedi kroz par dana na Facebook stranici Gastro.hr.

Da vas ne držimo u neznanju, za glavno jelo odabrali smo probati dinstanu janjetinu na pireu od biža, odnosno domaćeg graška. Koja je to zelena boja zdravlja i okus bakinog vrta! Pored ovakvog okusa pirea, precizno termički obrađena janjetina koja garantira onaj najbolji mesni zalogaj, pala je gotovo u drugi plan.

 | Author: Marija Leaković foto: Marija Leaković

Za kraj ovog prekrasnog gastronomskom izleta, počastili smo se i skradinskom tortom koja, iako tradicionalna, zapravo je vrlo moderna obzirom na bezglutenski sastav – samo orasi, bademi i čokolada. Naoko zasitan, no zapravo iznimno prozračan desert s raskošnim mirisom tamne čokolade i korice naranče.

 | Author: Marija Leaković foto: Marija Leaković

Bilo nam se pomalo teško odvojiti od Cantinette pa smo prvo otišli stotinjak metara dalje na obalu rijeke Krke kako bi nam se malo slegli dojmovi i okusi, a tijelo rashladilo u rijeci.

 | Author: Marija Leaković foto: Marija Leaković

Skradin je ovime za nas dobio novu dimenziju za koju odgovorno tvrdimo da se isplati provjeriti. Dodatni poticaj za putnike namjernike koji plaćaju Mastercard® i Maestro® karticama jest da Cantinetta sudjeluje u projektu Sladokusac pa će vas kao i nas dočekati besplatno piće dobrodošlice.

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.