Recenzije 28. rujna 2017.

Mostar u transu: Treća, još veća sreća!

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Izravno iz Mostara nakon par dana odmora od svih popijenih piva, tekst je napisao poznati radijski voditelj i pivopija - Boris Čerkuč.

Po treći put u Mostaru se održao festival craft piva, pod motom „Ima i može“, a koji je otpočetka zapravo misao vodilja Arslana Mesihovića, čovjeka koji je prije pet godina iz Kalifornije u Mostar donio klicu iz koje će nastati prvo „Oldbridž“, kućna pivovara pod vodstvom njegovog oca Omera i brata Ede, a zatim i još niz hercegovačkih craft pivovara koje su izrasle iz Oldbridž rasadnika.

U samo pet godina u Mostaru i Hercegovini razvila se prilično jaka craft scena, a upravo na ovom festivalu, koji je kao i prošle godine održan u mostarskom OKC Abrašević, moglo se kušati ono najbolje što ona danas nudi. Pivovara „Oldbridž“ ponudila je dva nova piva premijerno za ovo izdanje festivala – prvo pod nazivom „Oldbridž 2 srca“, predstavljeno kao pivo za zaljubljene (i naravno, ima intenzivniji cvjetni miris) kao nastavak IPA linije poznatih Pale, Red i Brown Ale Oldbridž piva, koja broje već petu godinu i stalno se usavršavaju, a drugo, pod radnom etiketom „100 sati NEIPA“, spremio je Arslan Mesihović, kao svojevrsno iznenađenje za sve prisutne na festivalu.

 | Author: Facebook foto: Facebook

Kao što samo ime kaže, u pitanju je New England IPA tip piva, koje je spremno za konzumaciju u samo stotinu sati. Svaki posjetitelj imao ga je priliku besplatno kušati, a drugi dan je, mora se priznati, bilo još bolje nego prvi dan - dodatna 24 sata su puno značila.

 

Craft piva Možda vas zanima... Abeceda craft piva za početnike Špajza



Prvu nagradu festivala odnio je Atila Aksoj, odnosno njegovo pivo „Artisan Pale Ale“, koje je također plod skoro petogodišnjeg rada na kućnom craft pivu snažnog okusa i intenzivne arome. Zanimljivo da Atila, inače član mostarske i regionalno poznate grupe Zoster, nije bio jedini član tog benda koji je na festivalu predstavio svoje pivo – klavijaturist benda, veseli Sarajlija Adis Sirbubalo, predstavio je svoje pivo pod nazivom „Big Tooth“, u Red i Pale Ale varijantama - i dobio izvrsne ocjene.

 | Author: Facebook foto: Facebook

Još jedna mostarska pivovara, „Džudžan“, predstavila je novo pivo „KO FOL IPA“, prvi izlet proizvođača Turbo Folk i Mrgud piva u Indian Pale Ale vode, ovaj put pod idejom „osvježavajuće, pitko i jako zahmeljeno!“. Još jedna mostarska pivovara, nastala u okviru lokalno poznatog lokala „Beer ti&ja“ predstavila se brendiranim pivom „Cooltura“, logičkim nastavkom priče koja je u Mostaru započeta 2012.

 | Author: Facebook foto: Facebook

Na festivalu se još jednom predstavila i Hercegovačka pivovara, koja u zadnje vrijeme čini zaokret od klasičnog industrijskog piva prema kvalitetnijim pivskim proizvodima, pa je ovaj put na odlično posjećenom štandu predstavila liniju svojih nepasteriziranih piva, odnosno piva od, isključivo, ječmenog slada, s naglaskom da niti u jednom nema ni traga kukuruznoj krupici i sličnim neslađenim žitaricama, karakterističnim za velikoserijska piva na tržištu, a najviše se točio njihov Amber i tamno pivo Kosača, iako i klasični predstavnici brenda, Mostarsko i Hercegovačko zaslužuju punu pozornost. Ovim potonjim je ljetos bio oduševljen dvojac Đelo Hadžiselimović/Zlatko Gall.

„Livanjska pivovara“ predstavila se sa Pale Ale i Porter pivom, a njihova specijalnost, po kojoj su poznati, su dimljeno (narod bi rekao – pivo s pršutom!), trapist, Alt i specijalno pšenično, koja se periodično izbacuju na sve veće craft tržište. Širokobriješki „Lovac“ predstavio se, također, s Pale Ale i Porter pivom, a ove godine probali smo i njihove uzdanice „Borovita Stout“ i „Smash apa“, dva dokaza da se istraživanje okusa i arome nastavlja u donedavno neslućenim pravcima.

 

Pivo Možda vas zanima... Najbolja mjesta za gledati Euro - uz zanatska i craft piva! Špajza



Na festivalu se predstavilo ukupno 17 craft pivovara, a gostujuće pivovare stizale su iz svih susjednih zemalja. Nagradu za najbolji štand odnijela je, potpuno zasluženo, DBC (Dubrovnik Beer Company, ili za naše ljude – Prva dubrovačka pivovara, koja se na festivalu predstavila s dva nova piva. Iz Dubrovnika je također stigao i „Maskeron“, projekt iza kojeg stoji Nino Čučković. Odlična piva i ove godine predstavila je i pivovara Semizburg (Semizovac, BiH), za koju su posjetitelji imali samo riječi hvale, a jedno od ugodnih iznenađenja festivala bila je i Beerokrata's Craft Brevery (Pale, BiH), a dvojac koji čini ovu agilnu pivovaru u samo nešto više od godinu dana uspio je izbaciti tridesetak skuhanih piva, u intenzivnoj potrazi za pravim okusima. Nema sumnje da će mjesto nastanka, Pale, možda nekome dati ideju da je baš tamo pradomovina svih Pale Ale piva na svijetu…

„Castrum“ iz Doboja predstavio je svoju liniju koja ide od Portera do Ginger Alea, pa sve do Double IPA-e. S obzirom na to da je priča krenula prošle 2016. godine, nema sumnje da se radi o još jednom ambicioznom projektu na koji treba obratiti pozornost. Slična je priča i sa sarajevskim „Gelender“ pivom, koji je čisti dokaz da aktivnost pokretača piva na planu sporta i zdravog života može ići ruku pod ruku sa spravljanjem odličnog piva.

 

Pivska edukacija Možda vas zanima... Mala pivska edukacija: Ovo morate znati ako odlučite otići popiti craft! Špajza



Banjalučki „Gorštak“ već je etabliran brend što se tiče mostarskog craft festivala jer je već prošle godine privukao pažnju na sebe veoma dobrim pivima, a prva srpska craft pivara „Kabinet“ predstavila se potpunom linijom kvalitetnih piva u, odavno poznatima u regiji. Prvi put na festivalu nastupila je i crnogorska craft pivovara „Fabrika“, koja ima za cilj pokrenuti revoluciju craft pivarstva u svojoj zemlji.

 | Author: Facebook foto: Facebook (Boris Čerkuč - desno na slici)

Uglavnom, prava dvodnevna pivska fešta u Mostaru okupila je i priličan broj posjetitelja, pošto je festival oba dana počinjao oko 16:00, a završavao kasno u noć, možemo reći da je kroz Abrašević prodefiliralo i više od 500 posjetitelja na dnevnoj bazi. Feštu su upotpunile solidne svirke domaćih bendova, a posebno moramo pohvaliti i goste festivala koji su stizali iz raznih gradova regije, od Inđije do Splita, koji je ove godine u Mostar poslao prilično jaku reprezentaciju pivopija.

Što se tiče lokalaca, čini se da je craft virus itekako zahvatio mostarske i hercegovačke ljubitelje piva, pa je festival ove godine bio još posjećeniji nego prošlo ljeto, a jedan od razloga je i novi datum, pomjeren prema jeseni, pošto je prošli put, u sred ljeta i na + 41 zbilja bilo nadljudski izdržati jedan ovako primamljiv festival.

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.