Recenzije 11. ožujka 2025.

Pod Zidom ima novi meni za ručak, probala sam skoro sve

pod zidom
Pod Zidom meni za ručak
foto: Press
U omiljenom zagrebačkom pod Zidom Bistrou odsad se, radnim danom između 12 i 17 sati, može kušati 3 jela s njihova menija (predjelo, glavno jelo i desert) po cijeni od 40 eura.

Ako planiraš poslovni ručak ili jednostavno imaš vremena za počastiti se tijekom radnog tjedna, odličnu slasnu ponudu pripremio je omiljeni zagrebački Pod Zidom Bistro. Naime, tijekom radnog tjedna, u vremenu između podneva i 17 sati, može se, po cijeni od 40 eura pojesti 3 njihova odlična jela - predjelo, glavno jelo i desert. U ponudi su jela s njihova sezonskog menija (još samo kratko moći će se kušati njihovi zimski klasici, pa treba požuriti i idealno posjetiti Pod Zidom prije i poslije proljetne promjene jelovnika 😉).

pod zidom | Author: Press Pod Zidom Bistro foto: Press

5 predjela, 5 glavnih jela i 2 deserta

Trenutačno tako gosti mogu birati između 5 predjela, 5 glavnih jela i 2 deserta. Od predjela nude se kost i tost (goveđa kost, čili majoneza, chimichurri umak, gel od hibiskusa, zeleni feferon, tostirana focaccia), burrata (burrata, cikla, krema od cikle, radič, orasi, reducirani mošt), tartar od tune (tuna, svježi krastavac, limunov sok, dresing od fermentiranog hrena, kreker od riže), ravioli s buncekom (ravioli, nadjev od bunceka i ricotte, ragu od ljubičastog kupusa, posip od krvavica) te kroketi (trgana govedina, krema od celera i jabuke, chutney od jabuke, ulje od korijandera i jus).

Od slasne janjetine do njihova hit patlidžana

Og glavnih jela u ponudi su njoki s janjetinom (sporo kuhana janjetina, njoki s parmezanom, pesto od bučinih sjemenki, raštika, citrusi, mousse od parmezana), patlidžan (glazirani patlidžan, humus od bijelog graha, divlje bilje s Dolca, tostirane sjemenke, lješnjaci, kefir), pile (pileća prsa, ražnjić od otkoštenog batka, pire od batata i kardamoma, rolica od kupusa i kefira, žličnjaci od sourdough kruha i pileće jetrice, čips od pileće kožice), osso buco (juneća koljenica, jus s portom, krema od pastrnjaka, grilane čimule, čips od pastrnjaka) te goveđi obrazi (sporo kuhani goveđi obrazi, knedla punjena kajmakom, soubise od paljenog luka, sezonsko voće, čips od pileće kožice).

Nude se i 2 deserta - šnenokle (pečeni bjelanjci, krema od vanilije, keksi od maslaca, tuile od bijele čokolade) te jabuka (karamelizirana jabuka, tijesto za pitu, crumble od bademovog brašna, kandirani orasi, sladoled od vanilije).

pod zidom | Author: Press Kost i tost - slasna bomba tekstura i okusa foto: Press

Što sam probala i kako mi se svidjelo

Kad kušaš sam(a) nije lako odabrati, a ne možeš probati sve, posebno kad su porcije tako obilne kao u Pod Zidom, pa sam išla logikom - probati jela koja još ovdje nisam jela. Zato sam od predjela odabrala dva, koja još nisam kušala - krokete s trganom govedinom i famozni kost i tost.

Odakle krenuti? Kroketi savršenog izgleda, vrući, hrskavi izvana, mekani i sočni iznutra! Definitivno jelo koje zaslužuje preporuku. U porciji su 3 velika kroketa od kojih se netko tko nije jako gladan može itekako dobro najesti, a za one koji će Pod Zidom meni kušati u paru ili većem društvu preporučujem da svakako naruče ovo jelo kao jedno od predjela jer se lako može podijeliti s drugima za stolom.

pod zidom | Author: Press Njoki od trgane govedine foto: Press

Drugo predjelo oborilo me s nogu! Zapečena goveđa kost sa svim slasnim dodacima - ljutim i aromatičnim, odlična tostirana focaccia i čili majoneza - odličan je uvod u izvrstan ručak i još jedno slasno i zabavno jelo s meniju.

Od glavnih jela kušala sam ovaj put osso buco - savršeno mekano meso i krema od pastrnjaka, koje prati odličan aromatičan umak, a s druge strane hrskave čimule i još hrskaviji čips od pastrnjaka. Odlična kombinacija, o kojoj sam razmišljala još dugo nakon odlaska iz Pod Zidom Bistroa. Definitivno moj favorit, no nećeš pogriješiti ako naručiš bilo koje jelo iz ponude.

pod zidom | Author: Press Osso buco foto: Press

pod zidom | Author: Press Goveđi obrazi foto: Press

Deserti s potpisom Tee Mamut

A što tek reći o desertima? Naručila sam prvo samo šnenokle, moj omiljeni desert iz djetinjstva. Pod Zidom šnenokle moderna su verzija ovog tradicionalnog desert, više kao dalmatinska verzija - paradižot (zbog dodatka hrskavog keksa), i okusima definitivno podsjećaju na bakine. 

Srećom, tu nisam stala nego sam kušala i drugi aktualni desert - hit jabuku. Divno pečena i karamelizirana jabuka, s hrskavim tijestom i crumbleom, intenzivnim kandiranim orasima (njihov okus najbolje bih mogla opisati kao orasi na stotu!) te blagi sladoled od vanilije. Prava zimska kombinacija koja je još kratko na meniju Pod Zidom Bistroa, jer uskoro, s proljećem, stižu prve jagode i drugo sezonsko voće koje ima mjesto u njihovim kultnim (i nekim novim) desertima.

pod zidom | Author: Press Šnenokli à la Pod Zidom foto: Press

Da ne zaboravim, prošle godine neko vrijeme u Pod Zidom je provela, u ulozi konzultantice, sjajna splitska slastičarka Tea Mamut koja je kreirala njihove nove deserte.

Još nisam čula da je neki gost iz Pod Zidom otišao gladan jer porcije su stvarno obilne! Ne vjerujem da je netko otišao i žedan jer uz njihovu odličnu ponudu vina, ostalih pića, kao i sjajnih bezalkoholnih koktela te onih s niskim udjelom alkohola, to jednostavno nije moguće. I zato, kako nitko ne bi ostao uskraćen za ovo iskustvo, najbolje je svoje mjesto rezervirati na vrijeme na www.podzidom.hr ili na broj 0993253600.

Pod Zidom Bistro Možda vas zanima... U Pod Zidom Bistrou kušali smo lagane ljetne koktele! Najave

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.