Bistro i wine bar Pod zidom u posljednje se vrijeme izgradio u divno gastronomsko mjesto sa zbilja raznolikim programom. Brojna gostovanja chefova i vinarija, čiji se rad i trud, valja napomenuti, iznimno poštuje i među dobro upućenim osobljem restorana i, na kraju, ono najvažnije, sljubljivanje hrane i vina na jedan poseban način – profinjen, suptilan, ali tako moćan.
Ista se stvar dogodila i na sam Dan žena, 8. ožujka, kada je u Pod Zidom gostovala vinarija Roxanich. Pet slijedova jela, pet različitih vrsta vina i pet dubokih uzdaha oduševljenja. Kada bismo morali sumirati cijelu večeru u jednu jedinu rečenicu rekli bismo kako su okusi svakog slijeda, uz popratnu čašu vina, na jedan posve iznenađujuć i ispunjujuć način nadmašili onaj prethodni.
Prvi je na stol došao tatarski od kamenica s krastavcima i domaćom majonezom. Pratio ga je Roxanichev lagan, osvježavajuć rose. Buđenje proljeća i svježi osjećaj laganog povjetarca koji nosi morske mirise – ovaj spoj bio je upravo to.
Zatim je na tanjure stiglo jelo kojim se ekipa iz kuhinje Pod Zidom restorana iznimno ponosi te je jedno od njihovih najprepoznatljivijih jela – tjestenina s burattom, kruškom i lješnjakom. I sama sam nekoliko puta s različitih strana već načula o ovom famoznom jelu, a sada, kada sam ga i sama isprobala, priznajem, shvaćam i zašto se o njemu toliko govori. U kombinaciji s Roxanichevim sauvignon blancom u ustima se stvorila kombinacija taman slatkastih okusa nadopunjena istim takvim vinom.
Uz dugo odležano bijelo vino koje nosi ime Rožanićeve supruge Ines, a u kojem spaja sedam različitih sorti, chef kuhinje odabrao je famozni rižoto od cikle. Unatoč prvotnim skeptičnim izrazima lica, ovaj rižoto oduševio je baš sve za stolom. Tanjuri su se počistili do zadnjeg zrnca riže, a pala su i obećanja kako rižoto od cikle definitivno ulazi na listu jela koja ćemo pokušati replicirati kod kuće. Apsolutno oduševljenje!
Zadnji slani slijed bila je janjetina u maramici, konfitirani mladi krumpir, spaljeni mladi luk i majoneza od luka kozjaka. Klasična, već prepoznata kombinacija janjetine, krumpira i mladog luka ovdje je prezentirana na jedan posve drugačiji način. Meso koje se topi u ustima, pravilno oblikovan krumpir (svaka čast ekipi u kuhinji!) i lagana majoneza na sjajan su se način spojili s Ines u crvenom iz 2008., crnim vinom odležanim pet godina u starim bačvama, kako je objasnio Mladen Rožanić.
Za kraj, nepca željnih slatkog iznenađenja, uživali smo u desertu koji je spojio tri vrste čokolade s različitim postocima kakaa. Iako pomalo težak izbor za kraj ovakve raskošne večere, punoću ovog deserta na divan je način uspio umiriti Roxanichev istarski teran.
Na kraju večere, ekipa Roxanich vina organizirala je igru tombole za sve pripadnice ljepšeg spola u kojoj je jedna sretnica imala prilike osvojiti bocu vrhunskog Roxanich vina. Čestitamo mladoj dami, sjajnoj ekipi restorana Pod zidom i vrhunskom vinaru Rožaniću na uspješnom događaju koji ćemo zasigurno još dugo pamtiti, što zbog sjajnog sljubljivanja hrane i vina, što zbog stvarno dobre atmosfere i nekih gotovo zaboravljenih, ali nanovo otkrivenih okusa.