Recenzije 23. svibnja 2019.

Pomeri - sljubljivanje hrane i vina u novom zagrebačkom bistrou

foto: Julio Frangen

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Pored svevremenske Kavanice i preko puta uskoro zatvorenog i nikad prežaljenog Kina Europa, nedavno se otvorio bistro Pomeri. Mjesto gdje možete uživati u probranim ribljim i mesnim specijalitetima chefa Gorana Sertića, simpatičnom osobolju te s ukusom moderno uređenom prostoru. Ovog je utorka upravo Pomeri bio domaćin još jednog druženja Vino uz žlicu, a kako nam je bilo, pročitajte u nastavku.

Samo ime Pomeri nastalo je od prva dva slova osnovnih namirnica - povrća, mesa i ribe, a zatim je vlasnik restorana Sergej Bulić, jednostavan pristup upakirao u koncept koji bi vas mogao iznenaditi zanimljivim, sezonskim i maštovitim tanjurima.

 

Možda vas zanima... Vino uz žlicu: Bosanska jela i hrvatska vina u Sofri Recenzije

 

Čuda u kuhinji novog bistroa stvara chef Goran Sertić, koji je u Pomeri stigao iz Noela, a u svojoj je karijeri radio i s velikim Dinom Galvagnom. Tako se iz Sertićevih jela može iščitati zdrava doza kulinarskog znanja i maštovitosti, a sve to po pristupačnim cijenama. Sertić je, uz a la carte jela, osmislio i S-meni, bistro varijantu gableca koja nudi izbor između dva jela u pauzi od posla. Jedan takav obrok uz čašu kvalitetnog vina koštat će vas svega 70 kuna. 

 

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

U ovom novootvorenom restoranu isprobali smo čitav niz jela od kojih nam se posebno svidio genijalan rižoto od medvjeđeg luka, tartar, ali i svježa tuna te teleći kare. Porcije su izdašne, hrana je pripremljena s puno pažnje, a kreativnost chefa Sertića neupitna.

Upravo zbog svog menija i nešto modernijeg uređenja, ali i samog predstavljanja Pomerija kao jednog od onih novih mjesta koja morate posjetiti, ekipa organizatora Vina uz žlicu odlučila se baš za ovaj bistro kao mjesto vrhunskih zalogaja koji će se zatim na savršen način spojiti s istim takvim vinima.

 

Možda vas zanima... Vino uz žlicu: Nova vizija sljubljivanja jela i vina! Špajza

 

Večeru je vodio naš urednik Domagoj Jakopović Ribafish, a osim probranih gostiju, tu su bili i vinari koji su kroz cijelu večer predstavljali svoja vina.

Prvi slijed, shiitake gljive punjene kozjim sirom i dimljenom ribom uparen je s Feravinove pjenušce Grasecco Extra Brut i Grasecco Brut, a drugi, tartar od tune u Pomeriju su uparili s Režekovim asom s Plešivice - Pinotom crnim 2017.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Prvo jelo na žlicu bila je juha od šparoga i dagnji uparena s Šipunovom Žlahtinom 2018. i ovaj je spoj, dodali bismo, izazvao prvi val oduševljenja među okupljenima. Sjajna kombinacija okusa, tekstura i žlahtine.

Sipa s bobom, melisom i špekom sjajno se složila uz Merlot barrique Dalmacijavina uz njihovu novu akviziciju - Kristinu Pinkert. Iznenađenje večeri bilo je i hrvatsko vino poznate gruzijske sorte Rkaciteli 2018. Vjerujte nam kada kažemo da se tražila čaša više.

Senzacija večeri ipak je bio fantastičan rižoto od medvjeđeg luka u kombinaciji s Roseom 2018. (cabernet sauvignon i portugizac) moslavačkog vinara Krešimira Trdenića koji se u posljednje vrijeme sa svojim etiketama, pogotovo Škrletom, probija na tržište Dalmacije.

Posljednji slijed na žlicu bio je brudet s bijelom ribom i rakovima, a izvrsno ga je dopunio korčulanski Merga Victa Pošip 2018 iz Smokvice, vino o kojem će se tek čuti pravi hvalospjevi. Važno je spomenuti i kako se u neformalnom glasanju, ova kombinacija pokazala pobjedničkom.

Za kraj, Duboko ljubičasto, desert koji spaja ciklu, crumble od lješnjaka, suhe šljive i zeleni čaj dodatno je zaslađen Tramincem 2017. Iločkih podruma i večera je na najslađi način privedena kraju. 

Uz vina, ovaj je događaj prošao i u znaku Aura likera, teranina, biske, travarice i moscata, savršenih za otvaranje apetita, ali i slađenje na kraju same večere.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.